OBNAVLJA SE TRADICIJA BRANJA DIVLJIH MALINA NA PSUNJU

1468 0

NOVA GRADIŠKA, 17. srpnja 2010. – Zahvaljujući obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Štefančić iz Gornje Vrbe obnovlja se tadicija branja divljih malina na Brezovom Polju. Štefančići, Đuro i Ana, život su sposvetili malinama, koje sa svoje troje djece uzgajaju na ekološkom imanju u Gornjoj Vrbi. U Hotelu kralj Tomislav mogle su se kušati delicije

 spravljene od malina, a zajedno s Cerničanima, okupiti se na Strmcu i poći u berbu malina, gdje su se mogli kušati kulen i ostale delicije Općeg poljoprivrednog gospodarstva Mandušić iz Opatovca i zaliti kvalitetnim cerničkim vinima.

 – Došli smo posjetiti Novu Gradišku, Cernik i izletište Strmac da ljudi vide koje vrijednosti pruža priroda. Jedna od tih vrijednosti je divlja malina, u ovim krajevima sasvim nepoznata. Mogu sa sigurnošću reći da su ljudi u davnim vremenima znali za malinu, da bi ona danas bila zapostavljena. Cilj je udahnuti duh novog vremena, da bi se spoznala vrijednost te biljke. Zato smo odlučili doći na Strmac i poći u berbu divljih malina, da otvorimo nove mogućnosti izletnicima i ljubiteljima gastro delicija – kaže Đuro Štenačić i dodaje da je malina, kao interesantna voćna vrsta, u stanju otvoriti jednu gastrotržišnu priču u hotelima i restoranima, ali i u svakoj obitelji.

Đuro i Ana Štefančić

 

Što se sve od maline može napraviti uvjerili smo se u Hotelu kralj Tomislav, gdje su Štefančići prezentirali svoje proizvode. Na svom obiteljskom gospodarstvu od malina prizvode džemove i pekmeze, sokove i sirupe, rakiju i vino, prizvode žele, a kao prizvod veoma su zanimljivi prelijevi za sladolede i kolače. Na obiteljskom imanju nedaleko Slavonskog Broda Štefančuići su se uzgojem malina počeli baviti prije 21 godinu. Prošle godine pokrenuli su turističku manifestaciju Dani malina da bi, kako kaže Đuro, obogatili prije svega ponudu svog gospodarstva, gastroturističku ponudu Gornje Vrbe, Grada Slavonskog Broda i cijele Brodsko-posavske županije u kojoj se nalazi Nova Gradiška i općina Cernik.  

– Supruga Ana i ja sa naše troje djece stvaramo malo obiteljsko gospodarstvo. Volim naglasiti neka i ostane malo. Ne treba da bude veliko. Smatram da se kvalitetna prizvodnja može ostvariti upravo na takvim gospodarstvima, u manjem domaćem ambijentu i malim količinama. Tu je prednost budućeg seoskog turizma. Svi koji su u tu priču ušli i koji će ući i baviti se seoskim turizmom to trebaju prepoznati. Kušali ste samo dio proiozvoda koje nudi naše obiteljsko gospodarstvo i tako nešto se u restoranima i hotelima ne može naći. S malinom se otvaraju nove varijacije i sjećanja na naše bake. Unijeli smo duh proizvodnje novoga vremena i na stol stavili proizvode kakve su radile naše bake. Turisti će se vratiti prirodi i domaćim kvalitetnim proizvodima, a kroz ponudu seoskog turizma oni to mogu i doživjeti – zaključuje Đuro Štefančić.  

Planinari i ostali izletnici koji dolaze na Strmac ne znaju da mogu uz šetnju uživati i u plodovima divljih malina

Na obiteljskom gospodarstvu Štefančić u Gornjoj Vrbi (foto Posavska Hrvatska).

Related Post

Seoski turizam

Autor - 06/02/2012 0
U petak je u Vrbju u organizaciji Klastera “Zemlja plemenita” – udruge za ruralni razvoj i suradnji s Turističkom zajednicom…