Održan 17. susret folklornih skupina RH “Obnovimo baštinu” Bljesak 2018.

1577 0

OKUČANI – U organizaciji Općine Okučani i okučanskog KUD-a “Tkanica” i uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH, Brodsko-posavske županije i OŠ Okučani, jučer je održan 17. susret folklornih skupina RH “Obnovimo baštinu” Bljesak 2018.

Ova tradicionalna manifestacija, od prošle godine, okuplja poklonike folklora i tradicijske kulturne baštine uoči obilježavanja obljetnice VRO “Bljesak” kojom je oslobođena zapadna Slavonija i kojom su počele pripreme za oslobađanje i ostalih, tada okupiranih hrvatskih krajeva. I ove godine Susret KUD-ova doprinos je sadržajima obilježavanja 23. obljetnice “Bljeska”.

U ranim poslijepodnevnim satima članovi 11 društava stigli su u Okučane i, kao i svake godine, smješteni su u prostoru osnovne škole gdje su se nesmetano pripremali za nastup. Za predstavnike sudionika 17. Susreta “Obnovimo baštinu” načelnik općine Okučani Aca Vidaković upriličio je prijem na kojemu su goste dočekali i Ivica Pivac predsjednik Općinskog vijeća , Stjepan Lalić, zamjenik načelnika i Ivana Mijatović ravnateljica OŠ Okučani. Riječi dobrodošlice uputili su okupljenima u Općinskoj vijećnici načelnik Vidaković i predsjednica Tkanice Zrinka Grgić. Zahvalili su se na odazivu i na suradnji s okučanskim KUD-om kao i na dolasku na ovu tradicionalnu manifestaciju po kojoj su Okučani poznati diljem Hrvatske, kao i po zajedništvu, druženju i prijateljstvu koje međusobno njeguju. – Voljeti i cijeniti svoje i poštovati druge i drugačije – zajednička je poruka i domaćina i gostiju s ovog prijema.

U večernjim satima u prepunom Domu kulture uslijedio je iznimno bogat i raznovrstan program na početku kojega je pozdravljena Lijepa naša i odana dužna počast žrtvi hrvatskih branitelja, kao i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, zahvaljujući kojima imamo slobodnu, neovisnu i međunarodno priznatu hrvatsku državu. Minutom ponosne hrvatske tišine odana je i počast prvom predsjedniku KUD-a “Tkanica” Ivici Ćorkoviću.

Dobrodošlicu u Okučane na 17. Susret foklornih skupina RH “Obnovimo baštinu” Bljesak 2018. poželjeli su načelnik Aca Vidaković i predsjednica “Tkanice” Zrinka Grgić.

-Hvala vam svima što se ustrajno trudite, radite volonterski, što učite djecu da njeguju hrvatsku tradicijsku baštinu, da vole i čuvaju svoje običaje. Hvala vam što na svoj način zahvaljujete braniteljima koji su živote dali za domovinu Hrvatsku, a mi ćemo im se odužiti njegovanjem i čuvanjem hrvatske tradicijske baštine- istaknula je, među ostalim Zrinka Grgić. Veliko Hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji i pripremi i ovogodišnjeg Susreta, pokroviteljima, volonterima izrekao je i načelnik općine Okučani Aca Vidaković- Ovo je uvod u obilježavanje 23. obljetnice VRO Bljesak, koje će biti doista posebno jer ćemo otkriti novo Spomen obilježje “Kristalne kocke vedrine” u čast operaciji Bljesak i svim hrvatskim braniteljima koji su u akciji poginuli za slobodu Hrvatske, za slobodne Okučane u kojima se okupljamo i na ovim Susretima- naglasio je, među ostalim Vidaković.

17. Susret folklornih skupina RH “Obnovimo baštinu” Bljesak 2018. otvorio je župan Brodsko-posavski Danijel Marušić i tom prigodom uputio i slijedeće riječi: “Čast mi je biti na ovoj kulturnoj manifestaciji. Okučani su imali tešku povijest, a ova manifestacija upravo pokazuje različitosti kulturne tradicije svih onih koji žive u ovoj općini. Rat nas je i razdvajao i spajao, ali ova manifestacija simbolizira mir i šalje jasnu poruku da se ratne strahote nikada više ne ponove. Zahvaljujem se organizatoru, općini i KUD-u Tkanica, svim izvođačima i čast mi je ovu manifestaciju i otvoriti” – rekao je, među ostalim župan Marušić.

Uslijedio je iznimno bogat i raznovrstan program u kojemu su, uz domaćine, KUD “Tkanicu”, njihovu dječju i folklornu skupinu odraslih, sudjelovali i : KUD “Glinska tamburica” iz Gline, Hrvatska kulturno umjetnička udruga “Trenk” NG, Zavičajni klub “Žeravac”, Žeravac-SB, KUD “Slavko Janković”, Rokovci- Andrijaševci, KUD “Tomislav” Sibinj, Ženska pjevačka skupina “Bećaruše” Podvinje i Muška pjevačka skupina “Veseli šokci” SB, KUD “Lipa” Lipovljani, udruga umirovljenika NG-Pjevačka grupa “Zlatne godine”, Folklorni ansambl “Petrinjčica” Petrinja, KUD “Starča” Gornji Bogićevci i KUD “Živinice” iz Živinica u BIH.

Ove lijepe trenutke uz brojnu publiku, mještane općine Okučani, okolnih općina i goste podijelili su župan Brodsko-posavski Danijel Marušić, načelnik općine i predsjednik Općinskog vijeća općine Okučani, Aca Vidaković i Ivica Pivac, zamjenik načelnika Stjepan Lalić, načelnik Policijske uprave BPŽ Antun Valić, kao i načelnik Granične policije Stara Gradiška Miroslav Matić te ravnateljica OŠ Okučani Ivana Mijatović.

Related Post