Održana besplatna edukacija u okviru Regionalnih dana EU fondova

998 0

Autor Franjo Samardžić

Nova Gradiška jer grad koji se može ponositi svojim projektima financiranim ili sufinanciranim iz raznih EU fondova i operativnih programa što se može vidjeti u gradu koji je veliko gradilište i Industrijskom parku – kazao je Dragan Jelkić, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU

NOVA GRADIŠKA, 29. travnja 2019. – Grad Nova Gradiška danas je s razlogom bio domaćin besplatne edukacije o korištenju EU fondova koja se održala u okviru Regionalnih dana EU fondova koju je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Gradom Novom Gradiškom.

-Nova Gradiška jer grad koji se može ponositi svojim projektima financiranim ili sufinanciranim iz raznih EU fondova i operativnih programa što se može vidjeti u gradu koji je veliko gradilište i Industrijskom parku. Gradi se i jako je puno projekata. Došli smo ovdje da vi, koji niste povukli sredstva iz EU fondova, vidite da to možete učiniti – kazao je na otvaranju – kazao je Dragan Jelkić, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU.

U Novoj Gradiški ništa se ne prepušta slučaju
-U posljednje vrijeme se trudimo na sve moguće načine organizirati što više kvalitetnih skupova da dođemo do informacija do kojih ne možemo doći na konvencionalan način.
Mogu biti jako ponosan na ta događanja. Samo u posljednjih mjesec dana ovo je treći veliki skup. Gospodarski forum smo imali 9. travnja koji je jako dobro prošao, a 16. travnja imali smo veliko zadovoljstvo ugostiti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministre u Vladi na plodonosnom sastanku Savjeta za Slavoniju i Baranju. Ovo je treći događaj u nizu organiziran isključivo zato da dobijete što više kvalitetnih i konkretnih informacija.
U gradskoj upravi smo organizirali ekipu koja svakodnevno prati što se novo događa i koje nove projekte možemo kandidirati.
Naš izvorni proračun je oko 50 milijuna kuna. Naš je stav da ne idemo u projekte koje ćemo sami financirati. Mogu sa velikim zadovoljstvom reći da smo ove godine najprije imali proračun koji smo donijeli u studenom prošle godine u iznosu od 101 milijun kuna, da bismo ga prije petnaest dana povećali za još 16 milijuna kuna. Kada oduzmemo 50 milijuna kuna izvornih sredstava ostalo su sredstva fondova i ministarstava.
Ponukani činjenicom da smo pripremili odlične projekte koji su prošli, pozvali smo vas da vidite da EU fondovi nisu bauk. Tu su kolege iz Ministarstva i CTR-a, koji će dodatno objasniti i govoriti kako ih iskoristiti. To je, da tako kažem, mogućnost da budemo bolji ljudi, da gradimo privatno poduzetništvo i obrtništvo i bilju zajednicu – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.

Predstavljeni natječaji i najzanimljiviji projekti
-Vlada RH i moje ministarstvo jako puno radina tome. Uspjeli smo do danas potpisati ugovore za 66 posto ukupne alokacije koju RH ima na raspolaganju, a to je preko 10,7 milijardi eura, što je sa sufinanciranjem korisnika preko 13 milijardi eura projekata koji će se izvoditi ili se već izvode. Preko 55 posto smo na raspolaganje stavili kroz natječaje i ostalo nam je još 15 posto da stavimo do kraja ove godine. Danas će te čuti koji su to natječaji. Predstavljamo projekte zanimljive za vaš kraj i ono što ste do sada napravili kako bi vas motivirali da i dalje uspješno radite.
Brodsko-posavska županija je povukla preko 1,2 milijarde kuna u ovom financijskom razdoblju što ju svrstava među bolje županije u Slavoniji i okruženju. Uvijek može bolje i zato smo ovdje da vam kažemo gdje možete povući sredstva i kako najkvalitetnije i što bolje napisati projekte – kazao je Dragan Jelkić, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU.

Novca ima samo ga treba znati dobiti
Po završetku uvodnih govora održana je panel diskusija „Razvoj Nove Gradiške kroz fondove Europske unije“ na kojoj du sudjelovati Dragan Jelić, pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU, Mirela Brechelmacher, direktorica Centra za razvoj Brodsko-posavske županije, te Adam Đanić, direktor Industrijskog parka Nova Gradiška; Marijana Vidić Poleto, voditeljica LAG-a Zapadna Slavonija te Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika Nove Gradiške koji su govorili o korištenju sredstava iiz EU fondova i projektima koji su u tijeku ili su u pripremi.
Održana je panel rasprava i stručna predavanja na temu „EU fondovi kao mogućnost financiranja“. Ivana Jelić iz Centra za razvoj Brodsko-posavske županije predstavila je projekt „Suradnja za uspjeh 3“, Sanja Fišer iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta predstavila je aktualne natječaje i natječaje u najavi, Doris Lešić iz HAMAG-BICRO-a je govorila o najčešćim pogreškama prilikom predaje projektne prijave i ključnim točkama u provedbi projekta, a Sanja Malec predstavila financijske instrumente za poljoprivredu i ruralni razvoj.
Na kraju edukativnog dana Domagoj Miljković iz Centra za tehnološki razvoj Brodsko-posavske županije održao je radionicu „Predstavljanje mjera ruralnog razvoja i postupak prijave na natječaj“na kojoj je predstavio aktualne mogućnosti financiranja u okviru mjera ruralnog razvoja i upoznao posjetitelje s procesom prijave putem AGRONET aplikacije.

Related Post