OGRANAK MATICE HRVATSKE NOVA GRADIŠKA: Unatoč financijskim teškoćama provedene brojne aktivnosti

1790 0

Prenosimo iz Novogradiškog godišnjaka 2018.

Iako je novogradiški Ogranak MH imao financijske teškoće zbog naslijeđenoga duga iz 2015.-2016. godine, rad je, kako bi se situacija stabilizirala, nastavljen zahvaljujući aktivnostima koje su poduzeli prof. Vjekoslava Bagarić i dr. Dražen Oršulić

U nazočnosti 19 od 36 članova Skupštine s pravom glasa i u ozračju naslijeđenih financijskih teškoća, ali i volje i htijenja da se nastavi dalje zbog iznimne važnosti ovog Ogranka, kao i Matice hrvatske, najstarije hrvatske kulturne institucije, održana je 12. lipnja 2018. godine godišnja izvještajno-izborna Skupština.

Skupštinu je vodila predsjednica Radnog predsjedništva prof. Ljiljana Ptačnik, zamjenica predsjednice novogradiške Matice, a u predsjedništvu su još bili Miroslav Prpić i Dražen Oršulić. Minutom šutnje počast je odana poginulim hrvatskim braniteljima, kao i preminulim članovima prof. Josipu Ostiću i Tomislavu Marušiću. Potom je izvješće o radu u 2017. godini prezentirala prof. Vjekoslava Bagarić, izabrana za predsjednicu na izvanrednoj Skupštini 14. lipnja 2017. godine. Izvješće Nadzornog odbora prezentirala je prof. Nada Peleh, a financijsko, u ime Knjigovodstvenog servisa, Marijana Špehar. Izvješća su, poslije duže rasprave, jednoglasno usvojena. Na Skupštini su izabrana i dva nova člana Predsjedništva: Ivanka Herceg i Zrinko Kapetanić, dok je za tajnika izabran Dražen Oršulić. U Nadzorni odbor izabrana je Zorica Lalić.

Što se tiče tekuće godine, obilježavani su događaji od povijesnog značenja za hrvatski narod. Hodočastilo se u Gvozdansko u suradnji s braniteljskim udrugama, obilježen je Dan materinskog jezika, predstavljena knjiga “Moja dva stoljeća” prof. Nevenke Nekić, održana tribina iz područja zdravstva “Mozart efekt-kako glazba ima moć u učenju i ozdravljenju” i obilježena obljetnica VRO “Bljesak”. Ogranak se natjecao i za proračunska sredstva grada, a u sklopu toga i u 2018. godini obilježeni su Dani hrvatskog jezika, održan je koncert u sklopu Festivala orgulje Heferer. Također je obilježen Mjesec hrvatske knjige. Predstavljena je i knjiga dr. Vesne Oršulić “Štraseri-moja ratna priča”, a novogradiška Matica bila je suizdavač i organizator promocije. Obilježena je 120. godišnjica rođenja A.B. Šimića. Uz prof. Bagarić o Šimićevom djelu, posebno poetskom izričaju, govorila je prof. dr. Lahorka Plejić-Poje s odsjeka kroatistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Prikazan je i dokumentarni film “U boji neba” scenaristice i urednice Ljubice Benović, nastao u produkciji HRT-a prije 20. godina u povodu 100. godišnjice pjesnikova rođenja. Svojevrsnom homageu A.B. Šimiću doprinijela je u Galeriji Doma kulture i izložba “Tragovima Antuna Branka Šimića” autorice prof. Danijele Juranović, ravnateljice Učilišta Relković i akademskog slikara Tomislava Šilipetra, koji je “oslikao impresiju” Šimićevim stihovima, a koje je autorica prenijela vlastitim rukopisom na veliki format. U sklopu ovoga događaja uručene su i nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali na Natječaju “Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda” kojega su raspisali Ogranak MH Nova Gradiška, Gradska knjižnica i Gimnazija.

Čestitke su uputile i nagrade uručile prof. Vjekoslava Bagarić i prof. Biljana Dakić, a primili su ih: Gabrijel Šupica,4.r. OŠ Dragalić za pjesmu “Ponos” (mentor Zlatko Galetić); Sara Cica, 8.r. OŠ Dragalić, za rad “Put k zvijezdama” (mentorica Anita Akmačić); Julija Vidošić, 7.r. OŠ „Mato Lovrak“, za rad “Moja zvijezda” (mentorica Natalija Golovrški); Sara Ćepić, 3. r. Gimnazije, za esej “Posljednji monolog tuberkulozičara”, Petra Oršulić, 2.r. Gimnazije za rad “Jan i ja”, Goran Terzić, 2.r. Gimnazije za rad “Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda”, te Iva Češić, 1. r. Gimnazije za rad također naslovljen “Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda. Mentorica gimnazijalcima bila je prof. Sonja Latal.

Iako je novogradiški Ogranak MH imao financijske teškoće zbog naslijeđenoga duga iz 2015.-2016. godine, rad je nastavljen zahvaljujući aktivnostima koje su poduzeli prof. Vjekoslava Bagarić i dr. Dražen Oršulić kako bi se situacija stabilizirala. Naime, uz Pismo namjere, Godišnjak br. 17 i uz osobni kontakt prof. Bagarić i dr. Oršulić, uručili su ih u nekoliko novogradiških tvrtki u kojima su dobili i obećanje da će dati potporu Ogranku. I Grad je također iskazao dobre namjere pomoći u rješavanju ove situacije, ali i razvitku suradnje s ovom kulturnom institucijom. Zahvaljujući donaciji Vlade Bićanića, Matica je “stala na noge” i u ovoj godini nastavila vrijedan rad uz skromna sredstva, a onima iz projekta financiranoga proračunskim sredstvima Grada svjetlo dana ugledao je i 18. broj Godišnjaka. (Ivanka Herceg)

Related Post