OKUČANCI OBILJEŽILI DAN OPĆINE I BLAGDAN SV. VIDA

1451 0

U posljednjih deset godina broj stanovnika u Okučanima se povećao za tisuću

 OKUČANI, 15. lipnja 2010. – Općina Okučani jedna od najvećih općina u Brodsko-posavskoj županiji. Po popisu stanovništva 2001. godine imala je 4.224 stanovnika, a na posljednjim izborima za predsjednika RH u popisu birača bilo je preko 4600 osoba s pravom glasa, što znači da danas u općini Okučani živi preko 5200 stanovnika – započeo je svoje izlaganje predsjednik općinskog Vijeća Ivica Pivac na svečanoj sjednici upriličenoj u povodu Dana općine Okučani. Govorio je o brojnim aktivnostima Vijeća u proteklih godinu dana i nastojanjima da se život stanovništva unaprijedi. Na sjednici su bili nazočni brojni gosti, među kojima saborska zastupnica Suzana Bilić-Vardić, predsjednik županijske Skupštine i ŽO HDZ Zdravko Solčković, zamjenica župana Ružica Vidaković, Sandor Pataki, gradonačelnik prijateljskog mađarskog grada Tsazara, načelnik PU brodsko-posavske Željko Prša i načelnik PP Okučani Nedjeljko Simić, načelnici susjednih općina Pavo Klarić i Velimir Paušić, Željka Galonja voditeljica regionalnog ureda za prognane i izbjegle i mnogi drugi.

Projekti vrijedni 82 milijuna kuna

 Zdravko Sočkoviće je prigodno u promet pustio rekonstruirani kolnik u Ulici kralja Tomislava i tom prilikom istaknuo da je svjedok obnove Okučana od prvog dana nakon oslobođenja, te dodao da se zahvaljujući općinskim i županijskim vlastima, te vladi RH uređuju sva mjesta u općini Okučani i općinsko središte, a poboljšavaju životni uvjeti stanovništva. Na svečanoj sjednici pohvalio je općinsko rukovodstvo, na čelu s načelnikom Acom Vidakovićem, istaknuvši da znaju planirati projekte i za njih na vrijeme osigurati potrebnu projektnu dokumentaciju, veoma važnu za dobivanje sredstava.

 – Ulica kralja Tomislava rekonstruirana je u dužini od 1200 metara. Radovi istoje 957 tisuća kuna koje su namakli Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Brodsko-posavska županija i Općina Okučani. Ovo nije kraj investicija na području naše općine. Imamo puno projekata i nadamo se da ćemo ih uz pomoć Županije i sredstvima iz raznih fondova i ministarstava privesti kraju. Vrijednost svih projekata iznosi 82 milijuna kuna. Najvažniji projekti su nam izgradnja vodovoda u ulici Stjepana Radića, te vodovod Klenik. Za nas je značajan projekt izgradnje kanalizacije u vrijednosti od 32 milijuna kuna, Industrijka zona i izgradnja sportske dvorane. Za ove i druge projekte imamo svu potrebnu projektnu dokumentaciju, općina nema dugova, a ni kreditnih obveza – naglasio je općinski načlenik Aca Vidaković.

Veoma značjanim smatra rješavanje problem stambenog i zbrinjavanja izbjeglica i naseljenika.

 Uspješno stambeno zbrinjavanje

 – Riješili smo 98 posto problema stambenog zbrinjavanja. Uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva po tom je pitanju jako puno napravljeno na području općine Okučani. Izgrađeno je 350 novih stambenih objekata, 82 su darovana hrvatskim braniteljima, a 50 pripadnicima HVO. Očekujem da će za godinu do dvije svaki stanovnik općine Okučani imati svoj stan ili kuću.To je veoma značajno za ljude jer nema pravog života ako čovjek živi u tuđoj kući. Poslije toga se moramo boriti da svaki stanovnik živi od svoga rada. To nam je osnovni cilj – naglasio je Aca Vidaković.  

Općinska priznanja

 Ni ove godine nisu izostala općinska priznanja, koja su dobili pojedinci, tvrtke i organizacije koji se svojim radom i djelovanjem doprinijeli općem naperetku općine Okučani. Kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a u župnoj crkvi fra Ivo Pavić, župnik u Šurkovcu, predvodio je svečano misno slavlje.  

Related Post

53. Branje grojzdja Pregrada

Autor - 11/09/2023 0
Foto: Delzeta   Posljednjeg tjedna u rujnu u gradu Pregradi tradicionalno se održava manifestacija „Branje grojzdja“, posvećena grožđu i njegovoj…