Okučanci svečano obilježavaju Dan općine i župni blagdan Sv. Vida mučenika

1838 0

Autor Franjo Samardžić

Jučer je održana svečana sjednica Općinskog vijeća, a danas Okučanci slave svog zaštitnika sv. Vida. Sutra će se, sada već tradicionalno, okupiti brojne udruge na Danu okučanskih udruga i druženju s građanima

OKUČANI 15. lipnja 2019. – Ima razloga da ovih dana bude svečano i dostojanstveno u Okučanima. Okučanci obilježavaju Dan općine i župni blagdan Sv. Vida mučenika.
Jučer je pod predsjedanjem Ivice Pivca održana svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su općinskim priznanjima nagrađeni pojedinci koji su raznim područjima života doprinijeli razvoju općine, a kod spomenika Kristalne kocke vedrine položeni su vijenci i zapaljene svijeće u čast, ponajprije hrvatskih branitelja koji su oslobađajući okupirani dio zapadne Slavonije i Okučane, svoje živote utkali u slobodnu i neovisnu domovinu. Počast je odana i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, svim hrvatskim braniteljima, državnim institucijama i pojedincima koji su dali svoj doprinos u oslobađanju Okučana, a potom povratku stanovništva, obnovi i izgradnji. Nakon polaganja vijenaca u župnoj crkvi služena je sveta misa.
Tradicionalno, svečana sjednica upriličena u povodu Dana općine bila je prilika da se govori o postignućima, realiziranim projektima i ostalim poslovima iz djelokruga lokalne samouprave, te smjernicama za naredno razdoblje i naporima da Okučani budu, kako je to kazao načelnik Aca Vidaković, ugodno mjesto za život ljudi.
Ivica Pivac, predsjednik Općinskog vijeća, a potom opširno i načelnik Aca Vidaković sa zadovoljstvom su govorili o izgradnji komunalne i društvene infrastrukture, demografskim mjerama i izdvajanju više novca za novorođenu djecu, predškolski odgoj i obrazovanje.
Nažalost, kazao je Aca Vidaković, novac koji država daje lokalnoj samoupravi i s kojim sada Općina raspolaže trebali smo dobivati barem pet godina prije pa se ne bi desilo da mladi ljudi napuštaju Okučane.
Općina Okučani smanjila je na 300 kuna naknadu koju roditelji plaćaju za boravak djece u vrtiću. Djece ima, ali ona nemaju, kako je kazao Ivica Pivac, tetu u vrtiću.
Načelnik Aca Vidaković zahvalio se svima, pojedincima i institucijama, od Brodsko-posavske županije do ministarstava i Vlade RH, koji su do sada doprinosili da se Okučani komunalno izgrade i unaprijedi društvena infrastruktura. Posebno je istaknuo suradnju i projekte od zajedničkog interesa koje Općina Okučani provodi zajedno sa susjednim općinama i čemu je u ime općinskih načelnika govorio Pavo Klarić, načelnik Općine Gornji Bogićevci.
Da će općina Okučani i u narednom periodu imati potporu u unapređivanju ukupnog života stanovništva potvrdili su zamjenik brodsko-posavskog župana Damir Mirković i predsjednik Županijske skupštine i saborski zastupnik Pero Ćosić.
Načelnik Aca Vidaković i predsjednik Općinskog vijeća Ivica Pivac uručili su ovogodišnja općinska priznanja.
ZLATNU PLAKETU Općinsko vijeće dodijelilo je KATICI MIŠKOVIĆ, pomoćnici ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije, za doprinos u razvitku komunalne infrastrukture na području općine Okučani.
PRIZNANJA su dobile MARIJA VUČKOVIĆ, državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede za izniman doprinos u razvoju lokalne zajednice pružanjem stručne pomoći obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na području općine Okučani, RAHELA RADECKI IVAKIĆ, učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Okučani, za nesebičan i predan volonterski rad sa nekoliko generacija plesne skupine koja je s ponosom predstavljala Općinu Okučani u brojnim gradovima i MANDA BOŽANOVIĆ, za njegovanje tradicijskih običaja na području općine Okučani i volonterski rad u svim zabavnim i kulturno-umjetničkim manifestacijama na području općine Okučani.
Danas Okučanci slave svog zaštitnika sv. Vida, a sutra će se, sada već tradicionalno, ispred školske sportske dvorane okupiti brojne udruge na Danu okučanskih udruga i druženju s građanima.

Related Post

PUMA PROGRAM

Autor - 13/03/2012 0
SLAVONSKI BROD, 13. ožujak 2012. – Župan brodsko-posavski Danijel Marušić i zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić potpisali su danas…