Opća bolnica Nova Gradiška postaje funkcionalna i samoodrživa bolnica

4547 0

Autor Franjo Samardžić

Dr. Josip Kolodziej zahvalio se načelnicima i Općinama,  jer se  njihovom zaslugom mogu završiti radovi  na Odjelu pedijatrije koje općine sufinanciraju  sa 500.000 kuna pa će se uz dodatnu pomoć Grada Nova Gradiška stvoriti uvjeti za kvalitetno liječenje djece

NOVA GRADIŠKA, 13.  ožujka 2019. -Dr. Josip Kolodziej, ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška,  jučer  je na  konferenciji za  novinare, uz  župana Danijela  Marušića, gradonačelnika Vinka Grgića i njegovu zamjenici Ivanu Trupina, okupio  načelnike  općina  novogradiškog kraja.  Došli su  općinski načelnici Velimir Paušić, Pavo Klarić, Zvonimir Karlik, Igor Jurišić, Vitomir Žakić, Zlatko Aga, Nikola Denis, Đuro Anđelković i Ivan Šmit, te Ivica Pivac,  predsjednik Općinskog vijeća  Općine Okučani. Razlog okupljanja je hvalevrijedan. Zahvalio im je jer se  njihovom zaslugom mogu završiti radovi  na Odjelu pedijatrije, koje općine sufinanciraju  sa 500.000 kuna, pa će se uz pomoć Grada Nova Gradiška stvoriti uvjeti za kvalitetno liječenje djece.

Obnova Pedijatrije

– Projekt  obnove Pedijatrije vrijedan je 2,5 milijuna kuna zajedno s energetskom obnovom u prvoj fazi  koju smo  financirali preko Ministarstva  EU fondova  i regionalnog razvoja, dijelom sredstvima Brodsko-posavske županije i  vlastitim sredstvima u ukupnom iznosu od 1,2  milijuna kuna.

Druga faza će stajati 650.000 kuna  sa PDV-om  i biti gotova za otprilike dva mjeseca.

Što se  tiče obnove Pedijatrije kombinirali smo tri izvora financiranja. Jedan je išao preko energetske obnove, koja  započinje ovih dana, drugi su Europski fondovi, te vlastita sredstva i sredstva Županije – kazao je dr. Kolodziej.

Županova  zahvala Gradu i Općinama

-Želim se zahvaliti gradonačelniku i načelnicima, Gradu i Općinama. Ovo je primjer kako svi zajedno trebamo raditi i unapređivati naše sredine. Drago  mi je da je ravnatelj zajedno sa suradnicima jako aktivan. Moram pohvaliti suradnju koju imamo sa ravnateljem i Bolnicom jer bez dobrog rada ne bi bilo ovakvih rezultata.

Energetska obnova bolnice je predviđena sa 43 milijuna kuna. Vidimo da je nabavljena radiološka oprema u vrijednosti od 2 milijuna kuna, preko 4,7 milijuna kuna je nabava CT-a, obnovljena je Dijaliza, a obnavlja se Pedijatrija. Žao mi je što je  Općoj bolnici u Novoj Gradiški bila ukinuta pravna osobnost jer je u istom projektima Bolnica u Slavonskom Brodu povukla 41 milijun kuna za „Kraći put do zdravlja“ i primarnu zdravstvenu zaštitu usmjerenu pacijentu u iznosu od 11 milijuna kuna.

Sve ovo dokazuje da je  ova bolnica potrebna Gradu Nova Gradiška i svim okolnim općinama. Pozdravljam rad ravnatelja, ali i  sudjelovanje Grada i Općina u razvoju bolnice bez  kojeg se  projekti  ne bi  tako dobro realizirali. Još jednom hvala vam lijepo, a mi kao Županija i osnivač i dalje   stojimo na raspolaganju – rekao je župan Danijel Marušić.

Zajedništvo Bolnice, Grada i Općina             

Zadovoljstvo su  izrazili  gradonačelnik Vinko Grgić i u ime svih načelnika Zlatko Aga, načelnik Općine Rešetari.  Čestitali su ravnatelju i zahvalili se što ih je još jednom okupio i istaknuli   to  kao veliku vrijednost jer, kako je rečeno, svi su shvatili  da  pojedinačno ne mogu toliko učiniti  koliko zajedno.

-Projektima koji su obilato financirani iz sredstava Fonda i Županije, te našim skromnim ali značajnim sufinanciranjima dobit ćemo nešto što nikad dosad  naše generacije nisu imale. Drago mi je što mladi liječnici  ostaju ovdje  jer je 28 specijalizanata velika vrijednost. Mogu samo skinuti kapu ravnatelju i upravi koja sve  vodi na najbolji način. Što se tiče Grada, vjerujem i Općina,  i dalje stojimo na raspolaganju. Grad će pojedinačno  s bolnicom ući u još nekoliko projekata  značajnih za Bolnicu i naš grad. Veselimo se tome. Idemo pomagati jedni drugima, a rezultati će biti vidljivi – istaknuo je gradonačelnik Vinko Grgić.

-U ime načelnika pozdravljam rad ravnatelja i djelatnike bolnice. Želim pohvaliti rad Uprave bolnice koji je vidljiv na svakom koraku od kako je bolnica ponovo dobila pravni status. Želimo naglasiti rad ravnatelja koji zdušno brine, kako za  materijalne potrebe bolnice tako i na impozantan broj mladih doktora  koji krase ovu  bolnicu. Po drugi put pratimo projekte Bolnice  jer zajedno sa Županijom kao osnivačem,  želimo sudjelovati u kreiranju bolje i kvalitetnije zdravstvene zaštite  naših građana kao  što je i ovaj  skroman poklon  svih općina od po 50.000 kuna za obnovu Pedijatrije. Nadam se da ćemo sudjelovati i u budućim projektima – rekao je Zlatko Aga.

Kapitalne investicije

Dr. Josip Kolodziej   je izvijestio i o drugim radovima koji se odvijaju u Općoj bolnici Nova Gradiška

-Mimo projekta obnove Pedijatrije realizira se još nekoliko velikih projekta o čemu također želimo izvijestiti javnost. Raspisan je natječaj za nabavu novog CT-a, vrhunskog uređaja   vrijednog 4,75 milijuna kuna. To je kapitalna investicija koja se financira iz sredstava Ministarstva zdravstva.

Kupujemo i novi endoskop, uređaj za  invazivno endoskopske  obrade u vrijednosti od 900.000 kuna, kupujemo i moderan ultrazvuk vrijedan 700.000 kuna.

U suradnji s Gradom kandidirat ćemo uređenja okoliša bolnice. Županija je dala 150.000 kuna za izradu geodetskih podloga i idejnog  projekta. Projekt je u vrijednosti od 7 milijuna kuna. Izgradit će se dva nova parkirališta i riješiti gužve u prometu,  postaviti nova vanjska rasvjeta, urediti  pristupni putovi i vanjska odvodnja. Krug bolnice bit će  kvalitetno uređen.

Zahvaljujem se županu što nas je podržao u  energetskoj obnovi bolnice. Projekti su prošli u Fondu, a već su i neki ugovori potpisani i započinju radovi u prvoj fazi. Za Bolnicu je to ogroman projekt   vrijedan između 30 i 40 milijuna kuna  kojim  ćemo ostvariti  ogromne uštede na energiji i zamijeniti dotrajalu infrastrukturu.

Prije nekoliko dana  smo  župan i ja  razgovarali s ministricom Žalac i dogovorili  sastanak  na kojem ćemo razgovarati o izgradnji Objedinjenog hitnog bolničkog prijema.

Dok smo bili u sastavu  brodske  Bolnice, nismo nažalost mogli participirati u tim projektima. Bio je raspisan natječaj za hitne bolničke prijeme. Trebali smo dobiti 10 milijuna kuna, a odbijeni smo  jer nismo  imali  pravni status. Drugi projekt je bio za  izgradnju i obnovu dnevnih bolnica koji se zvao „Kraći put do zdravlja“  i tu smo odbijeni iz istog razloga. U ta dva projekta smo oštećeni za oko 30 milijuna kuna.

Mi samostalno ne možemo kandidirati projekte  i zahvaljujući županu  kandidirani su svi naši projekti  i pomalo stižemo zaostatke koje smo imali u nekoliko proteklih godina.   Jučer smo kandidirali  prema Ministarstvu EU fondova  obnovu  jedinice intenzivnog liječenja koja vapi za obnovom. Projekt je vrijedan 1,8 milijuna kuna.  Očekujemo da ćemo dobiti 700.000 kuna, a ostalo  ćemo financirati  iz decentraliziranih sredstava.

Važno je da smo uspjeli zadržati liječnički i drugi kadar. Mi nismo imali problema s odlaskom liječnika niti u inozemstvo, a ni u druge bolnice. Trenutno imamo 28 specijalizanata što je veliki broj za ovako malu bolnicu kao što je naša. Većina njih će se za godinu-dvije  vratiti. Nećemo imati velikog broja odlazaka u mirovinu tako da ćemo  kompletirati specijalistički  i subspecijalistički  kadar da bolnica može  zadovoljiti sve potrebe žitelja bivše općine Nova Gradiška. Treba reći da nama gravitira i značajan dio bivše općine Novska, a dio pacijenata dolazi iz  požeškog dijela.  Važnoj e za istaći da  smo  na autocesti     prva bolnica od Zagreba i velik je broj pacijenata koje zbrinjavamo što je  naš argument zbog velikog broja trauma naš argument   da dobijemo hitni bolnički prijem. Kada sve to  završimo bit ćemo jedna funkcionalna  i samoodrživa bolnica- zaključio je dr. Kolodziej.

 

 

 

 

 

Related Post