OPĆINA CERNIK: U rad pušteno reciklažno dvorište vrijedno 3 milijuna kuna

1043 0

Autor i foto: Lea Lipičanin Stojaković

CERNIK, 17. ožujak 2021.- Završnu konferenciju projekta „Izgradnja i opremanje Reciklažnog dvorišta u Cerniku“, 17. ožujka otvorio je Hrvoje Žakić, predsjednik Općinskog vijeća Cernik u nazočnosti Vitomira Žakića, načelnika, Danijela Marušića, župana, Siniše Kukića, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Helene Iveković, voditeljice posredničkog tijela razina 2 i LidijeTošić, voditeljice službe za odnose s javnošću, Marijana Furića, direktora novogradiškog odlagališta i drugih suradnika na projektu. Kako je naglasio Hrvoje Žakić ovo je još jedna lijepa priča koja je ostvarena pomoću Fondova EU i mjera Vlade RH.

„Vrijednost projekta iznosi 3. 088. 424,00kn. Od toga sredstva EU su 2. 047. 717,00kn. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Operativnog programa „Konkurentnosti i kohezija od 2014.-2020.“ Reciklažno dvorište je nadzirani ograđeni prostor namijenjen odvojenom prikupljanju i privremenom skladištenju manjih količina različitih vrsta otpada. Cilj projekta je potaknuti i povećati odvajanje i prikupljanje problematičnog otpada, manjih količina glomaznog otpada i drugih korisnih sastavnica komunalnog otpada iz kućanstava radi smanjenja odbacivanja takvog otpada u miješani komunalni otpad ili u okoliš. Nadam se da će to naši stanovnici prepoznati. Ove godine puno je planova, a jedan je i završetak ceste koja vodi do reciklažnog dvorišta. Projekt je od velikog značaja i zahvaljujem svima koji su doprinijeli njegovoj realizaciji i na taj način gospodarenje otpadom podigli na višu razinu. Gospodarenje otpadom znači, ne samo očuvanje okoliša, nego i stvaranje nove sirovine i novih radnih mjesta uz konstantno podizanje svijesti stanovništva o značaju gospodarenja otpadom“, rekao je Vitomir Žakić, načelnik.

„Osim što ulažete u projekte gospodarenja otpadom uspješno koristite i sredstva iz EU fondova koja su vam za te projekte na raspolaganju. Svjedoči tomu i ovaj današnji projekt izgradnje reciklažnog dvorišta za koji ste uspjeli osigurati sredstva iz EU fondova. Uz to, za oko mjesec i pol dana preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ćete dobiti oko 2 000 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Ova nabava dio je velikog projekta nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpada vrijednog 370 milijuna kuna koje je Fond proveo za 407 jedinica lokalne samouprave. Vi u općini Cernik i u BPŽ idete u korak s „zelenim trendovima“ u gospodarenju otpadom. Jedinice lokalne samouprave s područja BPŽ su za razne projekte gospodarenja otpadom, koji uključuju izgradnju reciklažnog dvorišta, edukaciju građana, nabavu komunalnih vozila i druge komunalne opreme kroz EU fondove osigurali preko 100 milijuna kuna. To je respektabilan podatak na kojem vama načelniče Žakiću i župane Marušiću čestitam na postignutim rezultatima“, rekao je Siniša Kukić.

„Brodsko-posavska županija pomaže jedinicama lokalne samouprave u realizaciji ovakvih projekata. Iskazao bih zahvalnost Sinši Kukiću što on zajedno sa Fondom i nadležnim ministarstvima pomaže BPŽ. Moram reći da je BPŽ povukla dosta novca iz EU fondova u cilju unapređenja života stanovništva. Velika mi je čast i zadovoljstvo što je ovo reciklažno dvorište baš u Cerniku jer s tim Općina Cernik na čelu s Vitomirom Žakićem pokazuje na koji se način ispravno koriste sredstva svih EU fondova“, kaže Danijel Marušić, župan. U ime Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Lidija Tošić izrazila je zadovoljstvo što su partneri s Općinom Cernik jer na ovaj način žele pomoći i manjim sredinama ne samo velikim gradovima kako bi lakše prikupljali i skladištili manje količine različitih vrsta otpada. Reciklažno dvorište bit će namijenjeno i za korištenje obnovljivih izvora energije,bit će određena solarna elektrana u neposrednoj blizini, što svakako pokazuje, kako je kazala Lidija Tošić, jedno opredjeljenje općine Cernik da se u budućnosti što više okreće tzv.„zelenim trendovima“. Dodala je kako općina Cernik ima dugu tradiciju i odlične potencijale za razvoj turizma,i svakako im je zaštita okoliša jedan od prioriteta njihovih razvojnih strategija. Reciklažno dvorište prigodnom je molitvom blagoslovio fra Vjenceslav Janjić, gvardijan Franjevačkog samostana u Cerniku.

Related Post