ORGANIZIRAO HDZ: O aktualnim temama hrvatske povijesti i Domovinskog rata govorio Ante Nazor 

888 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 20. svibnja  2022. – Povodom  Dana državnosti Gradska organizacija  HDZ-a  Nova Gradiška organizirala  je predavanje  o uvijek aktualnim temama  hrvatske povijesti i  Domovinskog rata. U župnoj dvorani na temu: O uzrocima Domovinskog rata – oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu s naglaskom na VRO „Bljesak“ i „Oluja“ govorio je  izv. prof. dr. sc. Ante Nazor,  ravnatelj Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Predstavila ga je prof. Ljiljana Ptačnik.

Govoreći  o značajnim odlukama iz  vremena, osamostaljenja Hrvatske i Domovinskog rata  kazao je da sva događanja i odluke treba gledati u  širem kontekstu vojnih prilika i političkih događanja i pri tome se  voditi se  vjerodostojnim  argumentima kao što to čini  Hrvatski  memorijalno dokumentacijski centar Domovinskog rata.

Predstavio je njegove četiri knjige: Domovinski rat i zločini nad hrvatima  u Bosni i Hercegovini, 1991, – 1995., Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990. . 1995.  -Transkripti sjednica Sabora RH 24,.25. lipnja  i 8. listopada 1991., Dokumenti „RSK“ „Bljesak“ i „Oluja“, Tijek operacija „Bljesak“ i „Oluja“ i Progon i stradanja  Hrvata u  Vojvodini tijekom Domovinskog rata.

Govoreći o hrvatskoj  daljnjoj i bližoj prošlosti, govorio je  i o  prijeporima u hrvatskoj javnosti, pa i među povjesničarima, o ulozi   prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana  u   vojnim i političkim događanjima vezanim za BiH, posebno tvrdnjama   o  njegovoj ulozi u namjeri  da se Bosna i Hercegovina podijeli.

  Kazao je da se  o njegovoj ulozi govori selektivno i iz konteksta dokumenata  izvlače dijelovi  koji kako kome odgovaraju. Kaže da  povijesne činjenice, tijek Domovinskog rata  i  transkripti  govore  da dr. Franjo Tuđman nije dijeli Bosnu i Hercegovinu već se zalagao za njenu cjelovitost, a razne mitove koji se šire javnim prostorom  nazvao je neutemeljenim. Dodaje da se  njegov povijesno doprinos može vrednovati samo na povijesnoj istini.

Marija Petričević, predsjednica Gradske organizacija  HDZ-a  Nova Gradiška zahvalila se dr. sc.  Anti Nazoru  na održanom predavanju ističući pritom  da se sve više zaboravlja doprinos koji su   hrvatski branitelji dali u Domovinskom ratu. 

Related Post

Autor - 28/08/2019 0
NOVA GRADIŠKA, 28. kolovoza 2019. – Kroz projekt „Pružanje podrške marginaliziranim skupinama za uključivanje na tržište rada“, UP.02.1.1.06.0002 osposobljeno je…