Osim neispravnih električnih instalacija požar na automobilu mogu izazvati plastična boca s vodom pa i dezinficijens

776 0

Autor Franjo Samardžić, Foto: PU brodsko-posavska

SLAVONSKI BROD, 14. kolovoza 2020. – Ljeto je vrijeme visokih temperatura i požara, pa i požara automobila. Ako je automobil parkiran na suncu temperatura u vozila može narasti i iznad 70 stupnjeva. Najčešći uzrok požara na automobilima, traktorima i ostalim vozilima je kvar na instalacijama. Štete su u pravilu velike.
Mogući su, iako rijetki i drugi neuobičajeni uzroci. Vatrogasci upozoravaju da požar u automobili može izazvati i obična plastična boca napunjena vodom. Kao što se primjerice komadić papira može zapaliti pomoću sunčevih zraka i povećala isti se efekt može postići i bocom ugrijane vode jer se tkanina sjedala zapali već za nekoliko sekundi.
Požar mogu na visokoj temperaturi izazvati i sredstva za dezinfekciju ruku koja su na bazi alkohola. Da bi došlo do požara potrebna je vatra, a da bi se dezinficijens sam od sebe zapalio potrebne su temperature više od 300 stupnjeva.
Uzrok požare na motornim vozilima najčešće su neispravne električne instalacije, ali i drugi kvarovi na automobilima, naprimjer ispušnog sustava. Svjedoče o tome izvješća Policijske uprave brodsko-posavske.

 

U petak (7. kolovoza), na autocesti A-3 kod Velike Kopanice, u 9.45 sati, došlo je do zapaljenja osobnog automobila, zbog kvara na ispušnom sustavu.
Osobnim automobilom, hrvatskih nacionalnih oznaka, prethodno je upravljao 59-godišnji hrvatski državljanin, a na mjesto događaja izašli su vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Velika Kopanica, koji su požar i ugasili. Nastala materijalna šteta cijeni se na nekoliko desetaka tisuća kuna.
U subotu (8. kolovoza), Postaja granične policije Vrpolje, zaprimila je odjavu da je u Gundincima, unutar gospodarske zgrade, došlo do zapaljenja traktora uslijed kvara na električnim instalacijama. Požar na traktoru ugasili su pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gundinci, a neželjenim događajem je 49-godišnjoj vlasnici pričinjena materijalna šteta od nekoliko desetaka tisuća kuna.
U nedjelju (9. kolovoza), policijski službenici Policijske postaje Slavonski Brod su zaprimili dojavu da je u Slavonskom Brodu, na osobnom automobilu 47-godišnjeg vlasnika, uslijed kvara na električnim instalacijama, došlo do zapaljenja vozila i počinjene štete od nekoliko tisuća kuna. Požar na osobnom automobilu su ugasili vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe grada Slavonskog Broda.
U svim spomenutim događajima nije bilo stradalih osoba, a obavljenim očevidima s Inspektorom zaštite od požara utvrđeni su razlozi zapaljenja. U svezi evidentiranih događaja, policija dostavlja izvješća Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu.

 

Related Post

KULTURNA MANIFESTACIJA

Autor - 20/08/2012 0
STUPNIČKI KUTI, 19. kolovoz 2012. – Kulturno-umjetničko društvo ”Graničar” Stupnički Kuti organiziralo je 18.kolovoza 2012. godine drugu po redu manifestaciju…