Osnovci iz Laza posjetili Gradsku knjižnicu

1454 0

NOVA GRADIŠKA – Dječji odjel Gradske knjižnice Nova Gradiška tijekom cijele godine je mjesto u koje se rado dolazi. Brojni sadržaji i događanja, vesela druženja uz knjigu i kreativne radionice, koje organiziraju knjižničari, privlače pozornost mališana iz dječjih vrtića, malih i većih osnovaca. Ne dolaze samo osnovci iz novogradiških škola, već i škola novogradiškog kraja. U okviru događanja ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige Dječji odjel posjetili su učenici od 1. do 4. razreda Područne škole Laze, matične OŠ „Vladimir Nazor“ Adžamovci i bili aktivni sudionici radionice pod nazivom „Lisica i gavran“ – hrvatska narodna basna u usporedbi s Ezopovom.
Poslije pozdravnih i riječi dobrodošlice prof. Biljane Dakić i predstavljanja učenika, radionicu su vodile njihove učiteljice-mentorice Maja Marjanović i Jelena Bradašić.
-U sklopu Mjeseca hrvatske knjige napravili cijeli niz projektnih aktivnosti, a jedan je i dolazak u Gradsku knjižnicu Nova Gradiška. Kako bismo iskoristili dolazak u Novu Gradišku održali smo i terensku nastavu u sklopu koje su učenici upoznali zanimanja u zavičaju, pa smo slijedom toga posjetili postolara, optičara, frizera,.. posjetili smo i banku,.., a u Knjižnici smo na interaktivan način obradili hrvatsku narodnu basnu „Lisica i gavran“ i usporedili ju sa Ezopovom. Ujedno smo proširili i znanja o narječjima i kolokvijalnom govoru – rekle su voditeljice radionice.
Govorile su i o dva zanimljiva i korisna projekta u kojima sudjeluje Područna škola Laze , a putem eTwininga.
–Jedan smo pokrenule kolegica iz OŠ Središće u Zagrebu i ja i on podrazumijeva svakodnevne čitalačke aktivnosti tijekom Mjeseca hrvatske knjige. Dolazak u Gradsku knjižnicu Nova Gradiška je jedna od takvih aktivnosti. Drago nam je da su nam se priključile i neke druge škole, među ostalim OŠ Okučani, naša matična Osnovna škola u Adžamovcima,…Na kraju Mjeseca hrvatske knjige ćemo upriličiti video konferenciju i međusobno se upoznati sa svime što smo u školama radili.
Drugi eTwining projekt je „Flat Stanly“. Radi se o obrazovnom projektu kojega je 1995. pokrenuo Dale Hubert, učitelj trećeg razreda u Londonu, Ontario, Kanada. Sadrži izrez na papiru temeljen na naslovnom znaku dječje knjige iz 1964. Flat Stanly, američkog autora Jeffa Browna.
Projekt je osmišljen tako da se olakša poboljšavanje vještina čitanja i pisanja učenika osnovnih škola, a istodobno potaknuo interes za učenje o različitim ljudima i mjestima.
Projekt uključuje 9 država Europske unije i to tijekom cijele školske godine.Tako u Područnu školu Laze stiže Flat Stanly iz Srbije, mi ga šaljemo u Španjolsku, a oni dalje u neku drugu EU zemlju. Također razmjenjujemo različite aktivnosti pa ćemo i s ovom u Knjižnici upoznati male Španjolce. Ujedno vodimo i „bilježnicu putovanja“. Tako smo i kroz projekte oplemenili i ovaj Mjesec hrvatske knjige, a s ciljem što intenzivnijeg poticanja učenika na čitanje i druženje s knjigom- istaknula je učiteljica-mentorica Maja Marjanović.

Related Post

Mladena Burnać snima novi album

Autor - 14/05/2020 0
ZAGREB – Zagrebački kantautor Mladen Burnać, bio je izuzetno zaposlen za vrijeme samoizolacije. Pored saniranja oštećenja na kući (uslijed potresa),…