OSUDA GENERALA – OSUDA KOJA VRIJEĐA DOSTOJANSTVO SVIH GRAĐANA, POSEBNO BRANITELJA

1014 0

NOVA GRADIŠKA 16. travanj 2011. – Jedinstvena je ocjena novogradiških branitelja i ostalih građana na presudu Haškog suda generalima Gotovini i Markaču. Smatraju da je presuda nepravedna i ponižavajuća , da vrijeđa dostojanstvo svih građana Hrvatske, posebno branitelja. Ogorčenost i nevjerica kod svih, iako je bilo i onih koji kažu da su očekivali

osuđujuću kaznu ali ne i stav Haškog suda da su generali bili dio zločinačkog poduhvata. Dodatan razlog za ogorčenost naših branitelja je emocionalna veza sa generalom Gotovinom koji je bio na novogradiškom ratištu u početku same agresije na novogradiški kraj i zapadnu Slavoniju i od JNA i okučanskih pobinjenih teritorijalaca I branio Straru Gradišku i Novi Varoš. Fotografija kolege novinara Maria Filipija na kojoj zajedno s našim braniteljima kod Novog Varoša nosi poginulog branitelja danas je jedna od nezaobilaznih ratnih fotografija generala Ante Gotovine iz Domovinskog rata.

 

ARSEN GRANDA, predsjednik Udruge hravtskih dragovoljaca Domovinskog rata: Sramotna je to presuda. Neshvatljiva je u svakom pogledu bojovnicima i hrvatskom narodu jer osuditi generala Gotovinu za prekomjerno granatiranje Knina, a ne osuditi nikoga za daleko veće i svakodnevno granatiranje Nove Gradiške, a da ne spominjem Vukovar. Presuda daje legitimitet agresorskoj vojsci i svijet potvrđuje da je Oluja bila zločinački pothvat. S kojim pravom nam sude, a zaboravljaju Vukovar.

 

MARIJA KRALJEVIĆ: Presuda je sramotna i nitko se s njom ne može složiti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DANKO ČANAK, dragovoljac Domovinskog rata: Presuda je šamar svima nama, a konačni ishod presude je definitivno neulazak Hrvatske u jedno društvo kao što je EU gdje nas političari vode.

 

 

 

 

 

 

 

 

SLAVKO PRŠA, dragovoljac i pripadnik Gardiske brigade: Ogorčen sam kao i svi branitelji. Žalosno je da se osuđuju profesionalni hrvatski vojnici. Mi smo išli braniti i oslobađati domovinu, a ne u etničko čićenje. Svi branitelji su osuđeni, a politilčari, koji su za štošta krivi, su izbjegli odgovornost.

 

 

 

 

 

ANTUN STAKLAREVIĆ, pripadnik „Zebri“, postrojbe speciojalne policije u Domovinskom ratu: Mi smo branitelji ogorčeni. Sa našim generalima, koji su nam zapovijedali i mi smo osuđeni. Presuda je znak koliko nas Europa i svijet poštuju. Nadam se da ovo nije konačna presuda i zato smatram da do drugostupanjske presude treba sve poduzeti da se ona ne održi.

 

 

 

 

 

VJEKOSLAVA KAREŠIN, predsjednica Usdruge udovica branitelja poginulih u Domovinskom ratu: Udovice naših branitelja su ogorčene i pitaju se zašto su poginuli njihovi muževi i očevi njihove djece i da li su sada i mrtvi osuđeni zajedno s našim generalima, a borli su se i život dali za pravednu državu. Ovakva presuda je neodrživa.

 

 

 

 

ANTE VUKŠIĆ, predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja u Domovinskom ratu: Još prije deset godina smo govorili da je Haški sud politilki sud koji u obzir ne uzima argumente i činjenice. To je nepravedan sud putem kojeg se drugim sredstvima žele ostvariti ciljevi. Presuda je trebala biti oslobađajuća, a ne osuđujuća, da su u obzir uzete činjenice. Kakvi se to ciljevi žele ostvaritit tek ćemo vidjeti. Na tom sudu argumenti se ne uvažavaju, bitno je samo osuditi.  

Related Post

“Ja volim vrtić”

Autor - 18/01/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 13. siječanj 2012 Dječji vrtić Nova Gradiška sudionik je Pampersovog humanitarnog dobrovoljnog projekta „Ja volim vrtić“. Svojim glasom…