OTVARANJE NOVE TVORNICE BIO JE RAZLOG ZA SLAVLJE U ELDI

2554 0

NOVA GRADIŠKA, 6. rujna 2016. – Bilo je jučer razloga za slavlje u Industrijskom parku Nova Gradiška. Tvrtka ELDA otvorila je novu tvornicu, zajedno s opremom vrijednu 24,5 milijuna kuna. Slavila je obitelj Marenić, vlasnici ELDE,

njeni zaposlenici i poslovni partneri koji su došli iz Francuske, Engleske, Rusije, Slovenije, BiH i Hrvatske.

 

Bili su tu i predstavnici tvrtke Shimadzu, strateškog partnera ELDE.

Došli su Davorin Štetner, član Vijeća za gospodarska pitanja predsjednike Kolinde Grabar-Kitarović, zamjenica župana Dunja Magaš, Drago Horvat, zapovjednik legendarnih „Tigrova“ i dopredsjednik Udruge „Tigar 90/91., predstavnici gospodarskog, bankarskog, obrazovnog i političkog života, te Grada Nova Gradiška.

Novu tvornicu otvorila je Daria Marenić, a blagoslovio velečasni Perica Matanović.

Uz proizvodni pogon nazočni su razgledali suvremeno opremljen laboratorij za znanstvena ispitivanja i istraživanja, jedinstven u Europi. Svi su govornici imali razloga pohvaliti poduzetnost i gospodarski uspjeh Daria Marenića i tvrtke ELDA.

Predsjednik Uprave tvrtke Elda  Dario Marenić, jedan je od najboljih i najuspješnijih gospodarstvenika današnjice. Tvrtku Elda, kojoj je glavna djelatnost bila elektronika, osnovao je još prije 34 godine zajedno sa suprugom Davorkom. Na ideju za pokretanje posla s elektronskim cigaretama i za proizvodnju e-tekućina došao je prije 7 godina kada je na sajmu u Las Vegasu taj revolucionarni proizvod vidio kod kineskog inovatora. Nakon početne prodaje i povratnih informacija kupaca o lošoj kvaliteti kineskih e-tekućina, a kao «zaljubljenik» u kemiju, počeo je istraživati recepturu i tehnologiju proizvodnje s namjerom da pokrene vlastitu proizvodnju e-tekućine. Od početka proizvodnje do danas Elda je razvila vlastiti tehnološki proces proizvodnje e-tekućine. Kroz istraživanje primjene različitih omjera, dodataka i aroma, do 2015. g. razvijeno je više od 500 različitih receptura.

 

Od 2010. godine ukupni proizvodni kapacitet Elde i prihodi od prodaje e-tekućine kontinuirano rastu: 2011. g. 2.1 mil. kuna, 2012. g. 5 mil. kuna sa 6 djelatnika., 2013. g. 9,5 mil kuna s 9 djelatnika, a 2014.g. 9,8 mil kuna, sa 19 djelatnika.

 

Prihodima iz prodaje financirana je adaptacija i rekonstrukcija poslovnog prostora, uređenje potpuno novog centralnog pogona za proizvodnju, izgradnja skladišta gotovih proizvoda i sirovina, opremanje razvojnog laboratorija, opremanje uredskih i pratećih prostorija za upravu i službu prodaje, sveukupne korisne površine 600 četvornih metara, u koji je u ožujku 2014. g. preseljeno cjelokupno poslovanje. Uzimajući u obzir da je početkom ove godine ukupni kapacitet Elde za proizvodnju e-tekućine bio 4.7 milijuna  kom/god., a da su narudžbe i upiti koje je Elda primila iznosili 10 milijuna  kom/godišnje, nužno je bilo što prije provesti produktivne investicije u nove tehnologije i proizvodne metode za proizvodnju e-tekućine, uložiti u nove proizvode, povećati postojeći kapacitet proizvodnje. Stoga je kupljen novi proizvodni pogon od 800 četvornih metara, na zemljištu površine 3340 četvornih metara. Danas se 99 posto  proizvodnje izvozi u više od 80 zemalja svijeta, velikim i malim kupcima s web shopa za prodaju e-cigareta i e-tekućina i dnevno se šalje  stotinjak paketića diljem svijeta.

Prije  duženja  nazočnima se obratio Dario Marenić.

 

-Prilikom primanja jedne od brojnih nagrada dosadašnjih godina bio sam pozvan govoriti u ime nagrađenih. Tada sam, vidjevši da sam među zadnjim govornicima, a svi su nestrpljivo čekali prigodni domjenak rekao slijedeće: pripremio sam Vam dva govora, kratki i dugi. Pogledao sam po dvorani, svi su se razbudili jer su pomislili – utušit će nas s govorom. Tada sam rekao: Dugi govor “Od sveg srca, u ime svih nagrađenih, hvala Vam lijepo”, a kratki: “Hvala lijepo” . Nakon izgovorenog pobrao sam veliki pljesak.

Za danas, budući da je ovo veliki trenutak za moju obitelj i moje djelatnike, ipak ću biti malo duži. Ivančica je rekla da je ovo značajan dan za Novu Gradišku, za našu Županiju i za Hrvatsku. Ja moram dodati: želja mi je da ovakvih pogona, izvozno orijentiranih i tehnološki naprednih bude u svakom našem gradu, bar nekoliko novootvorenih godišnje.

U otvorenom pismu predsjedniku Baracku Obami, kolumnist New York Timesa, Thomas Friedman, pozvao je američkog predsjednika da stvori više Jobsa (radnih mjesta). “U milijunima mladih Amerikanaca, i to ne samo onih genijalnih, moramo opet probuditi strast prema inovacijama i poduzetništvu” Ako ova nacija doista želi stvoriti nova radna mjesta, ustvrdio je Friedman, mora početi razvijati okruženje u kojemu će se inovativnost poticati i gdje će se ona razvijati.

Rekao sam, a to sam i napisao u obliku programa: Hrvatska prijatelj poduzetniku, radniku… Inovativnost je pokretač razvoja, Hrvatska iz krize može izaći jedino uz povećanje proizvodnje i izvoza. Jedini način zaustavljanja odlaska mladih iz Hrvatske je gradnja ovakvih pogona.

Kompanija Apple nastala je u garaži, a moji prvi eksperimenti s proizvodnjom tekućina za e-cigarete u kuhinji.

12.listopada 2014. u velikom intervjuu jednom našem dnevnom listu rekao sam ‘Pogodio sam ukus e-pušača, dimom ću osvojiti svijet’ To je bilo prije manje od 2 godine.

Tada smo izvozili u samo tridesetak zemalja, danas smo prisutni na 80 tržišta širom svijeta. Bilo nas je manje od 20, a do kraja ove godine biti će nas 50.

Ove godine imat ćemo rast prihoda od 50%, a do 2020. očekujem godišnji prihod od 150 mil. kn.

Nikada nismo bili dužni državi, dobavljačima i djelatnicima. Nikada nismo platili kaznu proisteklu iz neurednog poslovanja. Ali moram reći: česte promjene propisa kao i mnoge nelogičnosti i nameti su nam teret. Promijenimo to, ugledajmo se u bolja i konkurentnija gospodarstva. Zar je to teško?

Osnovali smo tvrtke u Njemačkoj i Irskoj. Time zauzimamo značajnije udjele na tim tržištima. Nastaviti ćemo s tim trendom.Najbolja iskustva koja tamo steknemo pokušat ću prenijeti i u Hrvatsku. Uvjeren sam da Hrvatska, može i mora postati, prijatelj poduzetniku.

Danas otvaramo ovu tvornicu, od sutra ide u probnu proizvodnju, u punom pogonu biti će do kraja godine. Svaki detalj uključujući najsuvremeniju tehnologiju praćenja i kontrole proizvodnje biti će na svom mjestu. Perfekcionisti smo, moji djelatnici i ja. Samo tako možemo biti na krovu svijeta, na koji smo se popeli ove godine na sajmu u Frankfurtu.

S nama je i naša Megica, kako ju od milja zovemo. Naša Magdalena. Zaslužna je za realizaciju povlačenja 6,2 mil kunai z Fondova EU. Jednostavno, nakon što sasluša moje ideje, zna ih pretočiti u projekt, a nakon što projekt prođe umijeće ga je provesti. Položila je taj ispit s ocjenom 5+. Nastavljamo s novim projektima. Hvala Magdalena.

Zahvaljujem svim suradnicima na dobro izvedenim radovima na ovom objektu-Meseš doo, Ting doo, TWIN doo, i svim isporučiteljima opreme: tvrtkama Kolman, Viro, Bijuk i Mag commerce, te posebno svjetski poznatoj Shimatzu. Hvala mojim plastičarima Anti i Mati i HajdukPlastici na suradnji oko razvoja nove primarne ambalaže. Hvala mojim bankarima iz PBZa i ZABE na dugogodišnjoj besprijekornoj suradnji.

Hvala novogradiškoj tiskari, koja često puta učini i nemoguće, ubrza rokove isporuke, da bi naši kupci bili još zadovoljniji.

Hvala našem slikaru Dragi Matoševiću, što je svojom rukom naslikao predivne slike koje uljepšavaju naše prostore , a reprodukcije se nalaze na našim kalendarima.

Naš projektant arh Robert Klobučar zaslužan je za odrađeni projekt nove fasade i novog izgleda ovog objekta, kojeg smo spremni odmah realizirati. Povećati ćemo energetsku efikasnost, a valjda ćemo dočekati ove godine raspis natječaja Fonda za energetsku učinkovitost da taj projekt odmah i kandidiramo.

Zahvaljujem i bivšem gradonačelniku gosp. Bigoviću koji nas je nesebično bodrio da ustrajemo u realizaciji svega ovoga.

Slike budućnosti:

Imamo izdanu novu građevinsku dozvolu za gradnju nove tvornice, za farmaceutsku proizvodnju. Uz sve prepreke, prisutne i dan danas, uz nesebičnu pomoć Županijskog ureda za graditeljstvo, a posebno naše zamjenice Župana gđe. Dunje Magaš, uspjeli smo doći do tog dokumenta nakon više od 10 godina. Naime, tvrtka ELDA ima u svom vlasništvu više od 50.000 m2 građevinskog zemljišta na kojem želi širiti svoje poslovanje. Od Grada očekujemo izjednačavanje visine komunalnog doprinosa na toj lokaciji s visinom komunalnog doprinosa u Industrijskom parku.

Proizvodnja, izvoz i budući djelatnici to zaslužuju. Konkurentnost je nama uvjet daljnjeg širenja i zapošljavanja.

Spremni smo izgraditi u iduće 3 godine još suvremeniju tvornicu s čistim prostorima (clean room) i zaposliti nove desetke djelatnika. Imamo gotove projekte za NRT (nicotine replacement therapy) proizvode, lijekove kao i za veterinarske pripravke.

Imamo i gotove projekte za destilaciju nikotina i aroma koji se dobivaju iz duhanskog lista. No, postoji jedan problem: Zakon o duhanu, koji dozvoljava preradu duhana u cigarete, cigare i rezani duhan. Nije izrijekom napisano da se duhan smije prerađivati u nešto drugo, pa to po tumačenjima vlasti znači da se ne smije. Zato danas uvozimo arome i nikotin iz Njemačke i Švicarske. Rješenje je vrlo jednostavno: u postojeći Zakon treba dodati dvije riječi: i ostalo. To očekujemo od buduće vlasti.

Spremni smo ugovoriti proizvodnju duhana na 500 hektara s našim lokalnim poljoprivrednim proizvođačima, znači uposliti bar 50 obitelji na dobrom poslu. Spremni smo izgraditi novi objekat i investirati ozbiljan iznos u opremu (superkritična CO2 ekstrakcija), znači zaposliti bar 10 djelatnika na tim poslovima.

Industrijska i medicinska konoplja: naš laboratorij opremljen je kompletnom opremom za ispitivanje kvalitete kanabioda. Postupak akreditacije, kao prvog ovlaštenog laboratorija u Hrvatskoj za ispitivanje kvalitete ecigareta, etekućina kao i kanabioda je u završnoj fazi.

U Hrvatskoj se u ovom trenutku uzgaja industrijska konoplja uz prilične restrikcije. Prerada konoplje može biti vrlo kvalitetno rješenje za napuštena slavonska polja.

O uzgoju medicinske konoplje i njezinoj preradi u lijek, nema niti naznaka. Umjesto vlastite proizvodnje lijek uvozimo, po mojim informacijama iz Kanade. Treba li to tako? Očekujemo da država propiše uvjete, slične europskim zemljama koje su donijele kvalitetnu regulativu, za tvrtke kojima će jasno biti definiran način uzgoja, čuvanja polja (zaštitarskom službom ili elektroničkim sustavima) i prerade u lijek. Znam kako zaposliti novih 100 – injak ljudi.

Naša voditeljica Ivančica u svom uvodu rekla je da se danas s nama nalaze i naši dragi poslovni partneri, kupci naših proizvoda iz Japana, Francuske, Engleske, Rusije, Slovenije, BIH. Nema tjedna da nam u poslovnu posjetu ne dođe netko od naših postojećih ili budućih poslovnih partnera. Oni dolaze k nama zato što imamo najbolji proizvod. Oni rastu zajedno s nama. Krenuli su s kupnjom malih količina, danas kupuju na kamione robe. Hvala im.

Uz to što su došli poslom, oni i prenoće u našemu gradu i bivaju ugošćeni. Hvala hotelu Kralj Tomislav, hvala restoranima Maksimilijan i Dukat što se naši poslovni partneri osjećaju kod njih kao kod kuće. Hrvati i Slavonci su nadaleko poznati po svojoj gostoljubivosti. Imamo jednog partnera koji zna sjesti u avion, letjeti 2 sata do Hrvatske, da bi došao na najbolju juhu od gljiva na svijetu u Novu Gradišku.

Hvala svim našim poslovnim partnerima i prijateljima što su prepoznali kvalitetu naših proizvoda i svojom kupnjom nama dozvoljavaju da radimo, zapošljavamo i širimo posao. To nam je poticaj da budemo još bolji.

Danas nas je 39. Biti će nas 50 još ove godine.

Spremni smo investirati i u gradnju stanova za nove djelatnike. Naime, u ovom trenutku imamo magistru kemije i doktoranta kemijskog inženjerstva koji su došli raditi u Novu Gradišku iz Zagreba, i naravno da imaju potrebu za kvalitetnim stanovanjem. Riješit ćemo s veseljem navedene potrebe kao i sve buduće potrebe naših djelatnika.

Hvala mojim djelatnicima što me slijede, što su marljivi i vrijedni, što shvaćaju i trude se zadovoljiti rokove i zadane standarde proizvodnje. Hvala mojim djelatnicima što shvaćaju značaj timskog rada. Hvala im što kontinuirano uče, jer u ovoj proizvodnji smo mi i IDEA MAKERI i MARKET LEADERI. Želimo i moramo biti uvijek korak ispred drugih, bolji i napredniji, kvalitetniji i konkurentniji.

Naša vrata su i nadalje otvorena za sve željne izazova, za sve inovativne i pune znanja i sposobnosti. Javite nam se, u ovom trenutku imamo natječaj za 7 novih radnih mjesta. Ja to volim reći:

PROBLEM +RJEŠENJE=USPJEH

Došli smo na krov svijeta i tu želimo i znamo ostati.

Moja obitelj:

Hvala mojim roditeljima: majci Nadi koja mi je usadila ljubav prema kemiji i pokojnom ocu Josipu za ljubav prema tehnici, preciznosti i točnosti.

Hvala supruzi Davorki, što me trpi i privatno i poslovno tolike godine. Bez njezine pomoći i nesebičnog zalaganja ovoga svega ne bi bilo. Uvijek je imala razumijevanja za moje poslovne prijedloge. Narodna kaže da žena (supruga i majka) drži tri kuta u kući, Davorka drži šest, tri u kući a tri u ELDI. Ja volim često puta reći: Kada ne znam što hoću, znam što neću.

Hvala kćerki Darii i njezinom zaručniku Rini, što su odabrali ELDU za mjesto svog profesionalnog izazova. Mogli su ostati u Zagrebu ili otići kao mnogi mladi u Njemačku, Irsku… Ipak su drukčiji od ostalih, preko tjedna su u Novoj Gradiški ili na brojnim sajmovima širom kugle zemaljske gdje izlažemo i promoviramo naše proizvode, a vikendom su u Zagrebu. Savršeno su preuzeli odgovornost vođenja svog segmenta posla. Prepoznali su u ELDI svoju budućnost.

Pitaju me često: kako ti se da nakon 37 godina bavljenja poduzetništvom ustrajati na novim idejama, projektima….Odgovaram….

Postojanost cilja je tajna uspjeha …cilj je vrlo jasan. Ostvarenje mojih slika budućnosti.

Hvala Vam svima od srca.

Related Post

STRMAC d.d, U STEČAJU

Autor - 09/10/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 9. listopad 2014. – Trgovački sud u Slavonskom Brodu poziva na treću javnu dražbu radi prodaje nekretnina stečajnog…

INDUSTRIJSKI PARK NOVA GRADIŠKA

Autor - 27/02/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 27. veljače 2015. – Počeli su radovi na izgradnji tvornice KLIMAOPREMA d.d., Samobor, vodećeg hrvatskog proizvođača opreme za…