OTVORENO PISMO UUHBDR NG

731 0

Članovi obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja, okupljeni u Udruzi udovica hrvatskih branitlja Domovinskog rata Nova Gradiška, ovim pismom izražavaju ogorčenost, razočaranje, ali i zabrinutost zbog vandalskog čina.

Naime, na novogradiškom Centralnom groblju, divljačkim je činom, uništen spomenik i spomen-ploča na grobu branitelja Ratka Milijevića, koji je poginuo 1. svibnja 1995.godine u VRA “Bljesak”.

 

Začuđuje činjenica da je uništavanje posljednjeg počivališta istinskog domoljuba uništeno najvjertojatnije 5.kolovoza, na najveći nacionalni praznik. Novogradiško područje uvijek je s dostojanstvom čuvalo grobove svojih mještana i do sada nikome nije smetalo, niti je uništeno bilo koje obilježje u našem kraju, poglavito grobno mjesto hrvatskog branitelja. Stoga smo još više ogorčeni ovim događajem, nismo ni slutili da se nakon uništavanja groblja neprijateljskim granatama u ratu, ovako nešto može učiniti i u miru.

 

Teško nam je opisati stanje i misli koje su nas obuzele kad smo saznale za ovo. Zar je toliko zločestoće moguće pokazati na grobu? Sve naše obitelji su šokirane činom mržnje koji je iskazan na nadgrobnoj ploči, posljednjim porukama članova obitelji. Svako suosjećanje s obitelji Milijević teško je opisati riječima, jer je nemoguće ovakav prizor zaboraviti, svi su oskrnavljeni, ubijeni branitelj, djeca, supruga, roditelji. Razlomljeni u novoj boli bezumlja. Ovim vandalizmom povrijeđeno je dostojanstvo kako poginulog branitelja, Ratka Milijevića, tako i svih hrvatskih branitelja.

 

Oštro osuđujemo vandalski i barbarski čin tijekom kojega je razbijen i oskvrnut spomenik i spomen ploča na grobu poginulog hrvatskog branitelja. Svi članovi naše udruge uvijek su poticali Grad i institucije na dužno poštovanje i čuvanje sjećanja na doprinos smrtno stradalih hrvatskih branitelja, trebamo li već sada tražiti zaštitu od bezumlja? Očekujemo od nadležnih tijela brzu i učinkovitu istragu, te pronalaženje i strogo kažnjavanje počinitelja ovog nedjela. Obitelji ubijenog hrvatskog branitelja želimo snagu kako bi nadvladali gorčinu i bol koja im je učinjena.

 

Za Udrugu udovica hrvatskih branitlja Domovinskog rata Nova Gradiška, Vjekoslava Karešin, predsjednica

Related Post

Jedrilica sletjela na stablo

Autor - 16/10/2018 0
SLAVONSKI BROD, 16. listopada 2018. – Jučer, 15. listopada, oko 16,25 sati, u Policijskoj upravi brodsko-posavskoj,  zaprimljena je dojava, da…

Uzgajao indijsku konoplju

Autor - 19/10/2020 0
SLAVONSKI BROD, 19. listopada 2020. – Policijski službenici Službe kriminalističke policije, u subotu (dana 17. listopada) u Slavonskom Brodu, u…