“Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1992.”, druga knjiga Vlade Radošića

3073 0

Autorica Ivanka Herceg, Radio “Bljesak”

NOVA GRADIŠKA – U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije BPŽ 11. je prosinca u Gradskoj vijećnici grada Nova Gradiška upriličena promocija knjige “Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1992.” autora Vlade Radošića. Poslije intoniranja himne I minute šutnje za poginule hrvatske branitelje riječi dobrodošlice uputio je velikom broju okupljenih Željko Golubičić, predsjednik spomenute Udruge koja je I Nakladnik ove vrijedne knjige. Među ostalim je istaknuo kako će Udruga uvijek podržavati ovakve autore I ovakve aktivnosti kojima se istina o domovinskom ratu, hrvatskim braniteljima, stradavanju nedužnih samo zato što su branili svoje I željeli ono što svi narodi suvremene civilizacije žele- slobodu I državu, želi podastrijeti javnosti upravo onakva kakva jest.

Prije šest godina svjetlo dana je ugledala prva knjiga Vlade Radošića, hrvatskog branitelja, pripadnika specijalne policije, sada umirovljenog glavnog policijskog inspektora, naslovljena “Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991.”. Na predstavljanju u mjesnom domu u Staroj Gradiški okupilo se oko 500 ljudi, sigurno najviše na predstavljanju jedne knjige. I tada je rečeno kako je Vlado ovom knjigom zapravo izgardio spomenik zahvalnosti svima koji su u zatočeništvu podnijeli velike patnje za slobodu Hrvatske. Autor je istaknuo kako neće na tome stati, već će raditi I na objavi slijedeće knjige što se i dogodilo kao i na poticanju procesuiranja ratnih zločina, a i u tome je uspio.

Svakako treba reći kako je sunakladnik ove knjige, kao I prve, Hrvatski memorijalno dokumentacijski centar Domovinskog rata RH, a izdavanje knjige pomoglo je sredstvima iz odobrenog projekta Ministarstvo hrvatskih branitelja, pomogao je I Grad Nova Gradiška I okolne općine. Recenzenti su dr.sc. Natko Martinić-Jerčić I mr. Tomislav Šulj.Lektorica je prof. Ljiljana Ptačnik, ravnateljica Gimnazije NG; grafički dizajn potpisuju Bernard Matošević-Snajper I Danijel Milčić a suradnice su bile Gordana Radošić, Dubravka Kovačić I Katica Golubičić. Knjiga je tiskana u nakladi od 1.000 primjeraka.

O značenju ove druge Radošićeve knjige govorio je njezin urednik dr. sc. Mato Rupić, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra RH te istaknuo kako će institucijama RH obje knjige Vlade Radošića pomoći u smislu da imaju u cijelosti istražen logor Stara Gradiška u vrijeme 1991. I 1992. godine te u skladu s tim mogu I postupati.

U ime recenzenata knjigu je predstavio dr. sc. Natko Matinić-Jerčić I među ostalim naglasio kako je njezina najveća vrijednost upravo u autentičnim dokumentima kao I svjedočenju preživjelih žrtava-logoraša.

Autor, Vlado Radošić, među ostalim je istaknu kako je poslije Domovinskog rata ovo istraživanje I pisanje knjiga o srpskom logoru Stara Gradiška 1991. I 1992. gdoine zapravo shvatio kao svoju misiju kako bi pravi podaci o broju žrtava bili dostupni ne samo javnosti nego I pravosudnim institucijama RH.

Okupljenima su se obratili I magistra Ljiljana Lukačević, voditeljica Centra za psihosocijalnu pomoć, Damir Markuš zamjenik gradonačelnika grada Kutina, Vlatko Greiner koordinator braniteljskih udruga pri gradu NG te među ostalim istaknuo kako će grad za slijedeće projekte ovoj Udruzi odnosno autoru nastojati svakako financijski pomoći kako bi istina o domovinskom ratu I stradanju nedužnih u cijelosti bila vidljiva.Također je pozvao I županiju da pomogne realizaciju takvih projekata.

U ime županije obratio se zamjenik župana Stjepan Bošnjaković podržao također ovaj vrijedan projekt I rekao kako će županija u okviru svojih mogućnosti svakako pomoći, a daljnju pomoć je obećao I Damir Markuš, zamjenik gradonačelnika grada Kutine.

Knjige Vlade Radošića iz anonimsnosti su osvijetlile imena svih onih koji su podnijeli žrtvu zatočeništva za Hrvatsku tijekom Domovinskog rata u logoru Stara Gradiška. Vlado ih je sve svojim knjigama učinio vidljivima, odao im na taj način priznanje, a I ova će knjiga doprinijeti procesuiranju ratnih zločina I zločinaca koji imaju imena I trebaju odgovarati. Kroz logor Stara Gradiška 1991. I 1992. godine prošlo je preko 1.000 Hrvata iz RH I BIH, kao I Muslimana-Bošnjaka iz BIH. Knjiga se temelji na autentičnim dokumentima te svjedočenjima, iskazima svjedoka-žrtava. Udruga hrvatskih braniteja domovinskog rata policije BPŽ uručila je I Zahvalnice svima koji su pomogli da ova druga knjige ugleda svjetlo dana.

 

Related Post