Pandemija koronavirusa stvorila probleme i „selećim“ pčelarima

800 0

Autor NG buntovnici

NOVA GRADIŠKA, 11. travnja 2020. – Situacija s pandemijom koronavirusa uvelike je utjecala i na naše OPG-e koji se bave pčelarstvom. Jedan od njih je i OPG Kurić iz Prvče, koji početke ove djelatnosti bilježi 2002. godine kada su od rođaka dobili tri roja pčela.  Danas imaju 230 košnica i to u Pivarama i na Bijeloj Stijeni, prostorima nezagađene prirode.

– Prodavali smo med i druge pčelinje proizvode na novogradiškoj tržnici gdje imamo plaćenu klupu, a od zatvaranja tržnice zbog ove pošasti prodajemo ga po narudžbama uz dostavu na području grada. Snalazimo se kako god znamo. Bez obzira na dostavu cijena je ostala ista. Kod nas u Slavoniji inače su cijene domaćih proizvoda niže nego u drugim krajevima Hrvatske.

Imamo propusnicu preko Ministarstva poljoprivrede, ali problem nam je sada radna snaga. Uvijek su nam pomagala djeca, ali oni nisu članovi OPG-a pa za njih ne možemo dobiti Propusnicu tako da sve obavljamo ja i supruga-kaže nam Mijo Kurić, inače predsjednik Udruge pčelara „Nektar“ Nova Gradiška.

Mali proizvođači nemaju pojedinačno dovoljno količina za velike trgovačke lance.

-U ovoj situaciji u pomoć nam je priskočio  Hrvatski pčelarski savez koji organizira  mogućnost ulaska u velike trgovine. Med nije kvarljiva roba pa se nekako snalazimo. U velikom problemu su mali OPG koji se bave proizvodnjom povrća. Stvarno teška situacija – dodaje naš sugovornik.

Još jedan problem istaknuo je Kurić, a to je selidba košnica.

Naime OPG Kurić proizvodi više vrsta meda, a da bi to mogli kamionom košnice sele na Baniju u vrijeme cvjetanja kestena, na bagrem ih voze u Bjelovar, Bilogoru, pa prema Vukovaru.

-Taj problem imaju svi „seleći“ pčelari. Ponovno ćemo morati tražiti Propusnice. Dolazi vrijeme kada svakodnevno moram biti kod pčela, s njima sada ima sve više posla- naglašava Mijo Kurić.

Ovaj OPG proizvodi, kao što smo rekli, više vrsta meda: bagrem, cvjetni med, kestenov, med uljane repice, suncokretov, amorfin. A tu su i drugi pčelinji proizvodi: propolis, matična mliječ, pelud… a proizvode i pčelinje zajednice.

Za kvalitetu meda osvajali su zlatne medalje i to za cvjetni i šumski med, a potom i za bagremov, a šampionski je bio i njihov kestenov med.

Najave Nacionalnog stožera Civilne zaštite o mogućnosti ponovnog otvaranja zelenih tržnica, su realizirane, naravno uz poštivanje svih propisanih mjera, doprinose  i dostupnijoj ponudi ove namirnice od davnine poznate čovjeku, cijenjene zbog njezine nutritivne vrijednosti. Kažu kako se za medom posezalo i u slučaju bolesti i kada je trebalo zadovoljiti potrebu za slatkim. Naravno, znači to jako puno za poslovanje svih naših malih OPG-a koji se bave proizvodnjom povrća, ali i presadnica za koje je veliki posao već odrađen.

 

Related Post