PASJA VRUĆINA: SPAS NA BAZENIMA – KLIMA UREĐAJI U PUNOM POGONU

1074 0

NOVA GRADIŠKA, 17. srpnja 2010. – Metereolozi za danas najvljuju temperature do 37 stupnjeva pa će Novogradiščani kao i prethodnih dana spas od vrućine morati potražiti u hladu vlastitog doma ili što je bolje na bazenima u Novoj Gradiški i Strmcu. Bazeni su puni, a stanovnici novogradiškog kraja su napokon dočekali da se bazen na Strmcu

 uredi. Jučer je bio pun kupača, a mnogi su, uz osvježenje u vodi spas od vrućine pronašli u hladovini strmačkih livada i uz vodotoke. Klima uređaji u punom su pogonu o čemu svjedoči izvješće HEP-a u kome stoji da je u četvrtak 15. srpnja, ostvarena do sada najveća ljetna dnevna potrošpnja električne energije i iznosila je 56.621 megavatsati. To je samo deset posto manja potrošnja od ostvarene dnevne zimske potrošnje.

Natprosječna vrućina utječe na psihičke bolesnike koji su razdražljiviji nego inače. U rizičnu skupinu spadaju svi kronični bolesnici, a najugroženij osobe s visokim tlakom. Njima se preporuča da izlaze van. Kako doznajemo na Hitnoj medicinskoj službi Doma zdravalja „Dr. Andrija Štampar“ proteklih dana nije bilo pacijenata sa značajnijim tegobama koje je prouzrokovao „toplotni udar“. 

Ovaj toplotni udar trebao bi potrajati još samo danas jer metereolozi za sutra najvljuju osvježenje i dnevnu temperaturu od 26 ili 27 stupnjeva. Iz Državnog hidrometereološkog zavoda najavljuju u noći sa subete na nedjelju dolazak hladne fronte. U sjevernim i sjeverozapadnim krajevima u nedjelju se očekuju pljuskovi s grmljavinom i jakim vjetrom, a moguća su olujna nevremena. U ponedjeljak će još potrajati osvježenje s temperaturom koja će ponovo rasti i doseći 29 i 30 stupnjeva.  

Osvježenje se može naći i u gradskom parku

 

Related Post

Razvoj kontinentalnog turizma

Autor - 23/11/2011 0
NOVA GRADIŠKA, 23. studeni 2011. – U restoranu „Dukat“ okupili su se danas predstavnici turističkih agencija, udruga, obiteljskih gospodarstava i…