PETIR UPUTILA ZASTUPNIČKO PITANJE VISOKOJ PREDSTAVNICI F. MOGHERINI O KRŠENJU LJUDSKIH PRAVA VELJKA MARIĆA

691 0

Traži blokadu pregovora Srbiji

–  Govoreći na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta o Izvješću o napretku Srbije te prijedlogu rezolucije o Srbiji, zastupnica Marijana Petir je izrazila žaljenje jer se u njima ne spominju slučajevi kršenja ljudskih prava i vladavine prava u Srbiji uzrokovane primjenom Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa Srbije u postupku za ratne zločine. Tražila je da se to uvrsti u rezoluciju.

 

Upozorila je na to da si je spomenutim Zakonom, koji je na snagu stupio 2010., Srbija dala „univerzalnu jurisdikciju“ za vođenje postupaka za kaznena djela na području Republike Hrvatske čime je u pitanje dovela njezin suverenitet ali i suverenitet 18 država Europske unije s čijeg su područja bili branitelji koji su branili Hrvatsku.

 

„Srbija si je odredbama ovog Zakona uzela za pravo suditi hrvatskom branitelju Veljku Mariću koji je hrvatski državljanin i to za navodni zločin počinjen na hrvatskom teritoriju protiv drugog hrvatskog državljanina. Takvo postupanje je u suprotnosti s međunarodnim i kaznenim pravom i to si dozvoljavaju jedino Ujedinjeni narodi u iznimnim situacijama,“ istaknula je Petir.

 

Ako se ovaj Zakon ne promijeni, nastavila je Petir, ista sudbina čeka državljane Velike Britanije, Njemački, Francuske, Nizozemske, Mađarske, Austrije, Belgije, Italije, Slovačke, Irske, Bugarske, Danske, Finske, Španjolske, Poljske, Švedske i Slovenije koji su branili Hrvatsku. Petir je također upozorila da se Veljku Mariću koji se već 5 godina nalazi u srbijanskom zatvoru krše ljudske prava u što se je osobno uvjerila te je od Europske komisije zatražila da provede istragu.

 

„Europska komisija se očitovala da pridaje veliku važnost reformama Srbije u području vladavine prava i da je učinkovita i nepristrana obrada sudskih procesa vezano uz ratne zločine jedan od prioriteta poglavlja 23. Stoga tražim od Europske komisije da potvrdi svoj stav i da stavljanje van snage Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine bude mjerilo za otvaranje pregovora Srbiji u poglavlju 23. Također tražim da se zaštite ljudska prava Veljka Marića i osigura mu se hitan transfer u Hrvatsku kako bi mu se omogućilo pošteno suđenje“ zaključila je Petir.

Related Post