POKLADNO JAHANJE „DRAGALIĆ 2017.“

2713 0

DRAGALIĆ –  Kulturno umjetničko društvo „Dragalić“  okupilo je 25. veljače    u Dragaliću  više  od 20  konjanika  i četiri  zaprega  na sada već tradicionalnoj  manifestaciji, trećoj po redu,  „Pokladno jahanje – Dragalić 2017“.

Bio je to još jedan doprinos  čuvanju od zaborava pokladnog i graničarskog običaja iz vremena kada su graničari od Turaka čuvali granicu na Savi. Uz potporu Općine Dragalić, ovaj običaj  oživjeli su   članov i KUD-a Dragalić predvođeni  Katicom Matijašević. Dragalićani  su se tako priključili mjestima u Slavoniji koja njeguju ovu tradiciju.

Nakon što ih je blagoslovio  fra Ivo Brezović, a pokladno jahanje otvorio saborski zastupnik Davor Vlaović,   konjanici su u pratnji tamburaša i uz pokladne pjesme  prošli kroz  Dragalić i zaustavljali se na punktovima na okrijepi uz  šljivovicu i vino, slavonske  suhomesnate delicije i kolače  kod Mage i obitelji Matijašević i Trnka.

Sve  je  okupljene  u središtu mjesta u ime organizatora pozdravila  Katica Matijašević.  Zahvalila se  jahačima, članovima konjogojskih udruga iz Brodsko-posavske županije,      što su  i ove godine došli  u Dragaliću i  što im pomažete da očuvaju, kako je naglasila,  kulturu i običaje  Slavonije.

Zahvalio im se  i općinski načelnik Zvonimir Karlik, posebno   uzgajivačima konja.   U ime Općinskog vijeća i općinske uprave  istaknuo je Kulturno umjetničko društvo „Dragalić“  i obitelji Matijašević i Trnka kao   zaslužne što  konjanici iz drugih mjesta  dolaze u Dragalić. Naglasio je da KUD „Dragalić“  organizira godišnje tri manifestacije, a najmlađa je  Pokladno jahanje. KUD je, kazao jer načelnik, najzaslužniji za kulturna događanja u općini.  Općina ih zato i podržava imajući u vidu  veliko zalaganje i doprinos  da se održi  i organizira ova i druge manifestacije.

-Prekrasno je danas biti u Dragaliću. Čestitam KUD-u  i svima koji su organizirali ovo pokladno jahanje. Nije lako danas biti konjogojac i zato  zaslužujete pohvale. Slavonija je zahvaljujući vama bogata ovakvim događanjima, a danas je  pokladno jahanje i u Gundincima. Dragalić  zaslužuje posebnu pažnju jer su Dragalićani bili protjerani iz svojih kuća i bilo je teško obnoviti kuće i  vratiti se. Vidimo da ste ponosni na to što ste  ovdje, što ste sačuvali  svoje tradicije, a kroz  ovo pokladno jahanje pokazujete  da Slavonija živi, da konjogojstvo živi, da poljoprivreda živi  i da se stvaraju sve bolji uvjeti za život. Na nama je da stvorimo zakonodavni okvir da se od poljoprivrede može živjeti  i ostati u Slavoniji – kazao jer saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović.

U  mjesnom domu  organizirana je večera  za sudionike i goste, a poslije  je održana  pokladna zabava  uz  tamburaški sastav „Merak“.

Related Post