POKOPAN MSGR JOSIP KLARIĆ

577 0

17. rujan 2011. – Na zagrebačkom groblju Mirogoj, u petak,

16. rujna, pokopan je monsinjor Josip Klarić, rodom iz Sl. Kobaša, kanonik prvostolnog kaptola zagrebačkog.

Josip Klarić rođen je prije 79 godina, a umro je u 53. godini svećeništva. Među ostalim službama, bio je kapelan u Starom Petrovom Selu, a nakon osnivanja župe sv. Jurja Vrbova – prvi vrbovački župnik. Ostat će zapamćen u ovom kraju po aktivnostima na gradnji župnih stanova u Zapolju i Vrbovi, ali još više po angažiranju u vjerskom i društvenom životu Vrbove. Okupio je oko sebe mlade, pjevače, naučio svirati harmonij desetak djevojčica, okupio sportaše, trenirao s njima, uključio se u sve pore života u mjestu i župi.

Još je na „zlatnoj misi“ prije dvije godine u Slavonskom Kobašu prebirao živa sjećanja i uspomene na vrbovačku župu, s onima koji su došli uveličati njegov „zlatni“ jubilej. Iza njega su i godine rada na vođenju obnove zagrebačke katedrale. Godine 2008. je umirovljen, ali je nastavio aktivno raditi u Svećeničkom domu sv. Josipa na zagrebačkom Kaptolu, pišući članke, baveći se fotografijom i drugim poslovima, jer je navikao biti aktivan i koristan.

 

Obred sprovoda u petak je, uz veliki broj svećenika, vodio pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško, a u ime svećenika, od pokojnika se dirljivim riječima oprostio Ivan Miklenić, kanonik zagrebačkog kaptola i urednik „Glasa koncila“. Biskup Šaško služio je za pokojnika u mirogojskoj kapeli Krista Kralja zatim misu zadušnicu, a svima koji su stigli na posljednji ispraćaj monsinjora Josipa Klarića, među njima posebno vjernicima rodnog Klarićevog Slavonskog Kobaša i vjernicima župe Vrbova, zahvalio je vlč Josip Klarić mlađi, generalni vikar Požeške biskupije i pokojnikov nećak. Svima koji su ovog predanog, skromnog i vrijednog svećenika poznavali, on će ostati u sjećanju kao jednostavna, radna i plemenita osoba i marljiv radnik u „vinogradu Gospodnjem“.

tekst i foto: Višnja Mikić

Related Post