POLJOPRIVREDNO-PODUZETNIČKE IDEJE „NOVA GRADIŠKA 2014.“

1390 0

Poljoprivreda je jedan od nositelja razvoja svake zemlje. Počiva, ne samo na nečemu što služi proizvodnji hrane, koja mora biti konkurentna, nego i na održavanje ruralnih prostora – kazala je pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić.

NOVA GRADIŠKA, 25. siječanj 2013. – Pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić otvorila je danas 16. poljoprivredno-poduzetničke ideje „Nova Gradiška 2014.“ Okupljene izlagače, poljoprivrednike i predavače u Domu kulture pozdravili su u ime Grada Nova Gradiška gradonačelnik Željko Bigović, a župan Danijel Marušić u ime Brodsko-posavske županije i kao predsjednik organizacijskog odbora. Na otvaranju su bili i predsjednici Hrvatske poljoprivredne komore Matija Bilušić i Antun Vrakić.

 

 

– Da bi se mogao provesti program ruralnog razvoja potrebno je jako puno znanja i da bi vi poljoprivrednici u njemu mogli sudjelovati. Koliki je značaj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, ne samo za Hrvatsku nego i za svijet, svjedoči i to da su Ujedinjeni narodi 2014. godinu proglasili godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Poljoprivreda je jedan od nositelja razvoja svake zemlje. Počiva, ne samo na nečemu što služi proizvodnji hrane, koja mora biti konkurentna, nego i na održavanje ruralnih prostora. Ovaj program ruralnog razvoja je upravo to. Mi se moramo suočiti s činjenicom da svaka proizvodnja, pa tako i poljoprivredna proizvodnja mora biti konkurentna. Ušli smo u najkonkurentnije svjetsko tržište, tržište EU.

Imamo i jako puno negativnih utjecaja što nam ukazuje na potrebu što brže prilagodbe takvom konkurentnom tržištu. Imamo alate koje nam EU nudi, a to su, ne samo fondovi, jer njih nećemo moći koristiti bez kvalitetnog udruživanja. Koliko se to ne sviđalo našim poljoprivrednim proizvođačima ono će se morati dogoditi bez obzira koko se zvalo, da li udruge, klasteri ili zadruge, udruživanje će biti neminovnost. To je jedini način da se troškovi smanje, a prihodi povećaju. Na tome će trebati jako punio raditi – kazala je pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić.

Pozdravljajući nazočne kao domaćin, gradonačelnik Željko Bigović istaknuo je značaj ove manifestacije koja je, kako je kazao, postala mjesto razmjene iskustava i znanja s ciljem unapređivanja poljoprivredne proizvodnje i prilagođavanju novim zahtjevnim uvjetima na domaćem i inozemnom tržištu.

Zahvaljujući svima koji su doprinijeli u organizaciji, kao predsjednik organizacijskog odbora, župan Danijel Marušić govorio je o značaju koji imaju izložbeni i prodajni sajmovi u županiji, posebno naglašavajući novogradiške poljoprivredno-poduzetničke ideje koje imaju edukativni značaj u organiziranju poljoprivredne proizvodnje, očuvanju sela i ruralne sredine.

Prigodan program na otvaranju izveo je KUD „Trenk“ Nova Gradiška.

Na izložbenom i prodajnom dijelu ove manifestacije u Društvenom domu okupilo se manje izlagača nego prethodnih godina. Danas i sutra treba ipak svakako doći, vidjeti, pa i kušati proizvode s kojima se mali proizvođači i opća poljoprivredna gospodarstva, razne udruge i pojedinci nastoje probiti na tržište i doći do kupca. Za sve posjetitelje to je i prilika da nešto kupe.

Danas i sutra održavaju se edukativni i stručni skupovi. Raspravljalo se o upravljanju i korištenju EU fondova namijenjenih ruralnom razvoju i programu ruralnog razvoja 2014.-2020. Subota je namijenjena pčelarima. Maja Dražić iz Hrvatske poljoprivredne agencije govoriti će na temu „Istine i zablude o kvaliteti matice“, a Nikola Kezić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu na temu „Opasnost za maticu u pčelinjoj zajednici“.

{phocagallery view=category|categoryid=28|limitcount=46|enableswitch=0|fontcolor=#B88A00|bgcolor=#FFffff|bgcolorhover=#ffffff|imagebgcolor=#ffffff| bordercolor=#B88A00|bordercolorhover=#86B300|displayname=0|displaydetail=0|displaydownload=0|float=left|detail=5}

Related Post

1.500 KUNA ZA NOVOROĐENU DJECU

Autor - 27/10/2010 0
NOVA GRADIŠKA, 27. listopada 2010. – Po treći puta ove godine Grad Nova Gradiška je u cilju poticanja nataliteta i potpore roditeljima…