POSLIJERATNO PRIJATELJSTVO

1463 0

OKUČANI, 20. listopad 2013. – Tradicionalno, jučer je po petnaesti puta za redom obilježeno prijateljstvo mještana mađarskog grada Tsazara i Okučana. Za razliku od prošlih godina nije se zbog velikih troškova održao maraton

 Okučasni – Tsazarn dug 189 kilometara. Martonci su, praćeni članovima biciklističkog kluba „Sv. Franjo“ trčali od Pustare, gdje je bio smješten mađarski bataljun u sastavu SFOR-a do središta Okučana gdje su izaslanstva Općine Okučani i grada Tsazara, predvođena načelnikom Acom Vidakovićem i gradonačelnikom Tsazara Pataki Sandorom, kod Stupa mira i prijateljstva u okučanskom parku položili vijence. I ove su godine odali počast poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu i pripadnicima mađarskih postrojbi koje su bile u mirovnim misijama u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Molitvu je predvodio okučanski župnik fra Mario Radman.

 

-Petnaest godina traje prijateljstvo Okučana i Tsazara. Istaknuo bi da je ovo jedina manifestacija u Brodsko-posavskoj županiji koja na ovaj način obilježava bratimljenje dvije općine. Za to je zaslužan mađarski kontigent u sastavu SFOR-a koji je bio stacioniran na području općine Okučani. Neću ponavljati koliko su oni dobrog učinili za našu općinu. Sudjelujući u poslijeratnoj obnovi pokrenuli su prijateljstvo koje danas imamo i sve ono što smo izgradili u posljednjih petnaest godina – kazao je Aca Vidaković.

 

-Drago mi je, a to mogu kazati i u ime građana Tsazara, što nam se pružila mogućnost da pomažemo u obnovi nakon rata. Ove godine imamo jedno novost, a to je da je Hrvatsku ušla u EU. Mi ne možemo zaboravit naše prijateljstvo s Okučanima i zajedno moramo raditi projekte i javljati se na natječaje u EU da nam bude bolje i ljepše – kazao je Pataki Sandor.

klikni

 

klikni

Related Post