Požari kod Šibenika i Splita

1143 0

Tijekom jučerašnjeg dana zabilježeni su požari na području Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, a na njihovu gašenju angažirano je oko stotinu vatrogasaca.
U gašenju požara otvorenog prostora na lokaciji Grebaštica – zaseok Konobe gdje je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma sudjelovalo je ukupno 32 vatrogasaca sa 12 vatrogasnih vozila iz DIP Šibenik, JVP Šibenik i DVD-a: Šibenik, Grebaštica, Primošten, Brodarica – Krapanj, Zablaće, Perković i Zaton. Na intervenciji gašenja požara, kao ispomoć zemaljskim snagama, sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Canadair i jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor. Požar je bio lokaliziran, ali je zbog jakog vjetra došlo do ponovnog aktiviranja na istoj lokaciji. Trenutno je na gašenju i saniranju požarišta angažirano 27 vatrogasaca sa 12 vatrogasnih vozila. Požar je pod nadzorom gasitelja, a procijenjena opožarena površina je 30 ha.
U popodnevnim satima 4. srpnja je ŽVOC Split zaprimio dojavu o požaru na otvorenom prostoru u Splitu – park šuma Marjan (Bambina Glavica – uvala Kašuni). Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na trenutno procijenjenoj površini od 4 ha. Na intervenciji gašenja požara, kao ispomoć zemaljskim snagama, sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair koji je bio preusmjeren s požarišta u Grebaštici, te ukupno 38 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz JVP Split, DVD-a: Split, Žrnovnica, Podstrana, Mladost, Vranjic i Solin. Tijekom noći i jutra na osiguranju i saniranju požarišta angažirano je 16 vatrogasaca sa 6 vatrogasnih vozila iz JVP Split i DVD Split. Požar je lokaliziran jučer u 18:34 sati.
-Tijekom jučerašnjeg dana izbila su dva veća požara koja su brzom reakcijom vatrogasaca i zračnih snaga stavljena pod kontrolu. Na području Grebaštice požar se, uslijed jakog vjetra, ponovno aktivirao te su vatrogasci brzo pristupili gašenju i tijekom cijele noći vršili saniranje požarišta. I požar kod Splita brzom je reakcijom zemaljskih i zračnih snaga lokaliziran za manje od sat vremena – rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i još jedanput pozvao građane na dodatan oprez i odgovorno ponašanje zbog vremenskih prilika koje pogoduju širenju požara.

Related Post