PRENOSIMO IZ NOVOGRADIŠKOG GODIŠNJAKA 2013.

1639 0

Članovi Poljoprivredne braniteljske zadruge „Stara Kapela“ su u 2013. godini nastavili s brojenim aktivnostima na području Eko-etno sela Stara Kapela. Kako doznajemo od Darka Musiova i Antuna Staklarevića,

stvarali su nove uvjete za bavljenje voćarstvom, uvjete za uzgoj i držanje konja, čuvali i unapređivali životni okoliš, a svojim aktivnostima, unatoč manjku sredstava, doprinosili ukupnoj turističkoj ponudi Stare Kapele.

Uređivali su koral za konje, gradili sjenik i staje, kako bi se stvorili uvjeti za boravak konja. Da bi to postigli, moraju se stvoriti uvjeti da se osigura dovod električne energije do objekata te osigura voda i hrana za konje, pa je bilo nužno krčiti zapuštene njive i stvoriti uvjete za ratarsku proizvodnju.

Ako bude dovoljno sredstava, poslove vezane uz držanje konja i dovršetak objekata za njihov boravak, planiraju dovršiti u 2014. godini. Gradila se i nadstrešnica na ribnjaku.

Suša je i u 2013. godini učinila velike štete na trajnim nasadima. Osušilo se trideset do četrdeset posto, pretežito lješnjaka, a štete nisu izostale ni na nasadima oraha, šljive i marelice. Njihov voćnjak je sastavni dio turističke ponude Eko-etno sela Stara Kapela. Namjera je njegovim posjetiteljima omogućiti da sami beru voće. Zato je u 2014. godini jedan od prioriteta umjesto osušenih posaditi nova stabla.

Stara Kapela je voćarski kraj, pa imaju namjeru kupiti još zemljišta i proširiti voćnjak, iako se radi o malim parcelama koje ne omogućavaju ekstenzivnu proizvodnju. Nadaju se da će se riješiti problemi vezani za kupnju državnog zemljišta.


Čuvaju dignitet Domovinskog rata i branitelja

 

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata „Zebre“ Nova Gradiška i u 2013. godini je nastavila čuvati stečevine Domovinskog rata, njegov dignitet, kao i dostojanstvo hrvatskih branitelja. U 2013. godini nisu izostali ni s jedne manifestacije na kojoj se obilježavala obljetnica ili događaj iz Domovinskog rata. Istaknimo doprinos koji je udruga dala u objavljivanju i promociji knjige Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991. godine, autora Vlade Radošića, njihovoga člana.

Udruga skrbi o svojim članovima, posebno pomažući oboljele od PTSP-a, djecu i obitelji poginulih pripadnika specijalne policije iz Domovinskog rata, te obitelji svojih umrlih članova.

Related Post