PRIOPĆENJE POLICIJSKE UPRAVE BRODSKO-POSAVSKE

1138 0

SLAVONSKI BROD – Budući da školska godina 2016/2017. započinje 5. rujna, policija kao i svake godine provodi akciju „Poštujte naše znakove“ kako bi se privukla pozornost javnosti, posebice sudionika u prometu

na sudjelovanje djece u prometu, a posebno djece koja po prvi puta kreću u školu.

 

Kako bi se izbjegle neželjene posljedice i stradavanje djece u prometu apeliramo na sve vozače i sudionike u prometu na maksimalan oprez u prometu uz poštivanje prometnih propisa, posebno brzine kretanja na prometnicama, a naročito u zonama škola i blizini pješačkih prijelaza jer su djeca, koja po prvi puta sudjeluju u prometu zbog nižeg rasta teže uočljiva u prometu, a zbog zaigranosti često reagiraju impulzivno i nenadano i nemaju još u potpunosti razvijen osjećaj za procjenu opasnosti. Poseban oprez vozačima kada se kreću automobilima gdje su uz rub kolnika parkirana druga vozila je u svakom trenutku postoji mogućnost iznenadne pojave djeteta na kolniku, a naročito iz zaustavljenog školskog autobusa.

 

Pozivamo roditelje, posebno djece koja prvi puta kreću u školu da pripreme svoje dijete za sudjelovanje u prometu, upozore ga na opasnosti u prometu i osobnim primjerom pokažu pozitivno ponašanje. Djetetu je dobro pokazati najsigurniji put do škole, ukazati na kritične dionice, opasna raskrižja, dijelove ceste s slabom preglednošću. Po završetku škole dijete sačekati ispred škole, a ne na suprotnoj strani kolnika.

 

Policija je vezano za provođenje ove akcije tijekom mjeseca kolovoza provela niz aktivnosti i zajedno sa predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne samouprave nadležnim za promet, te poduzećima nadležnim za održavanje prometnica izvršila pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola, te je zahtijevala otklanjanje uočenih nedostataka.

 

Policija će od 5. rujna provoditi preventivno represivne aktivnosti u sklopu ove akcije i u zonama škola posebno u vrijeme početka i završetka nastave pojačano nadzirati vozače koristeći svu raspoloživu tehniku. Policija će sukladno sigurnosnoj prosudbi i analizi pojačano operativno-preventivno pokrivati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. To se posebno odnosi na pojačane mjere prema nediscipliniranim vozačima, onima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu, sankcioniranje nepropisno parkiranih i zaustavljenih vozila u zonama škola, kao i na pojačanu kontrolu brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škole.

 

S obzirom da će velik broj učenika do škole ići autobusnim prijevozom u vrijeme trajanja akcije policija će pojačano nadzirati i autobuse koji prevoze djecu.

 

Zbog činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanja prometne kulture općenito, policijski službenici će tijekom mjeseca rujna održati predavanja i razgovore u svim prvim razredima osnovnih škola s ciljem upoznavanja djece sa temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, prisustvovati će i prvom roditeljskom sastanku u školama kako bi roditeljima ukazali na najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.

 

U sklopu akcije „Siguran početak škole“, policija će u mjesecu rujnu u dane vikenda provoditi preventivno represivne aktivnosti u cilju povoljnog stanja sigurnosti i zaštite mladih od rizičnih čimbenika koji generiraju neprihvatljiva i kažnjiva ponašanja (zabrana noćnih izlazaka osoba mlađim od 16 godina, sprječavanje prodaje duhana i alkohola mladima, sprječavanje okupljanja mladih u zonama škola, parkova, željezničkih i autobusnih kolodvora radi konzumacije alkohola i droga, uništavanje i oštećenje imovine te sprječavanje drugih neprihvatljivih i kažnjivih ponašanja). (Antun Jakobović, policijski službenik za odnose s javnošću)

Related Post