PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

1370 0

Novi nameti za građane i bez investicija u gospodarstvo

SLAVONSKI BROD, 25. srpnja 2013. – Klub gradskih vijećnika HDZ-a oštro se protivi prijedlogu Gradskog proračuna jer je nerealan i za čak 30 milijuna kuna neusklađen s očekivanim prihodima. Svjesno i namjerno planiranje neodrživih i prenapuhanih proračuna višegodišnja je praksa gradske vlasti Mirka Duspare koja na ovaj način želi manipulirati proračunskim sredstvima i raspodjeljivati ista u osobnom interesu, a ne u interesu građana. Ovog mu se puta u tome pridružio i gradski SDP koji je ovako potvrdio kako će se Slavonskim Brodom u naredne četiri godine upravljati kao i aktualnom Vladom – katastrofalno.

 

Iznimno malo sredstava u Gradskom proračunu planira se uložiti u najvažnije sektore za razvoj gospodarstva Slavonskog Broda kako bi se pomoglo investicijskom ciklusu zapošljavanja sugrađana i sveopćem gospodarskom napretku. Dodatno zabrinjava prošlogodišnja praksa nerealiziranja predviđenih sredstava za te sektore, što upućuje na zaključak da bi ta skromna sredstva mogla biti još manja!

Za ključni segment, gospodarstvo, planirano je sramotnih 1,63% proračunskih sredstava, za segment graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša planirano je smanjenje za 12%, a za segment investicija u gospodarstvu ovogodišnji plan proračuna smanjuje sredstva u odnosu na plan prošle godine za čak 76%! Značajno se smanjuju planirana sredstva za projekte komunalne infrastrukture i izgradnju komunalnih objekata, pomoći vjerskim zajednicama i športskim udrugama.

Posve kontradiktorno izbornom obećanju gradonačelnika da će Slavonski Brod biti sveučilišni grad, sredstva za sufinanciranje visokog obrazovanja i znanosti se smanjuju za skoro pola iznosa u odnosu na prošlu godinu! Preko 30 milijuna kuna (18% planiranog gradskog proračuna) Grad planira utrošiti za redovito funkcioniranje rada gradske uprave i pripadajuće administracije.

Iz Izvješća o ostvarenim prihodima i primitcima za prošlu godinu je vidljivo da je od planiranih 189,7 milijuna kuna realizirano svega 139,4 milijuna kuna ili 73,5% planiranog iznosa što je gotovo identično realizaciji proračuna 2011.godine. Realizacija manja od planirane samo potvrđuje da je plan proračuna bio prenapuhan i temeljio se na prodaji zemljišta u iznosu od 20 milijuna kuna koja nije ostvarena. Analizom prihodovne strane ovogodišnjeg proračuna utvrdili smo da preko 15% ukupno planiranih prihoda ili 25,7 milijuna kuna namjerava se realizirati prodajom zemljišta i građevinskih objekata što upućuje na ponavljanje loše prakse. Nerealni proračun ostavlja gradonačelniku mogućnost da može trošiti na stavke koje su u njegovom interesu i koje je, u prethodnim raspodjelama mimo volje Vijeća, višestruko povećao. U predizbornoj kampanji niti jedna strana vladajuće gradske ove koalicije nije spominjala povećanje nameta bilo koje vrste.

U predloženom Gradskom proračunu planira se povećanje komunalne naknade u iznosu od 30% što je uz povećanje prireza od 5O% udar na ionako slab standard građana. Nedostatak prihoda u proračunu Grada nikada se ne treba nadoknaditi povećanjem nameta građanima. Loš primjer neučinkovitih nameta je uvedena spomenička renta koja je dodatno opteretila obrtnike i poduzetnike središta grada, a nije donijela ništa korisnog za Slavonski Brod.

Konačno, prvi potezi novog / starog Gradonačelnika zorno pokazuju što Slavonski Brod može očekivati u naredne četiri godine Dusparinog mandata. Mrtvo gospodarstvo, konstantne manipulacije gradskim proračunom i nastavak netransparentnog trošenja gradskog novca. Klub vijećnika HDZ-a oštro će se boriti protiv ovog i svakog sličnog poteza Mirka Duspare i SDP-a čija kohabitacija jasno oslikava kako će Slavonski Brod biti vođen u naredne četiri godine – baš kao SDP-ova Vlada koja državu nezaustavljivo vodi u propast.

 

Gradski odbor HDZ-a

Related Post

SVJETSKI DAN BOLESNIKA

Autor - 13/02/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 13 veljače 2013. – U ponedjeljak je u Općoj bolnici Nova Gradiška tradicionalno je obilježen Svjetski dan bolesnika.