PRIOPĆENJE ZA JAVNOST BRODSKO – POSAVSKE ŽUPANIJE

1715 0

ZAHTJEVI KOJE JE BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA, ODNOSNO STOŽER ZAŠTITE I SPAŠAVANJA UPUTIO NADLEŽNIM INSTITUCIJAMA VLADE REPUBLIKE HRVATSKE U SVRHU ŽURNOG POSTUPANJA PO PITANJU

STANJA UZROKOVANOG POPLAVAMA NA PODRUČJU BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

 

Iako su na sjednici Stožera zaštite i spašavanja održanoj 19. svibnja 2014. godine u Slavonskom Brodu nazočili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, ministri Tihomir Jakovina i Ranko Ostojić, te generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, na kojoj su detaljno upoznati sa situacijom uzrokovanom poplavama na području Brodsko-posavske županije, nemalo smo ostali iznenađeni činjenicom kako je unatoč tomu, Brodsko – posavska županija izostavljena iz Odluke Vlade RH o pomoći poljoprivrednim proizvođačima na područjima zahvaćenim poplavama, za provedbu naknade sjetve za 2014. godinu, kao i Odluke Vlade RH o otpisu dijela zakupnine, naknade za dugogodišnji zakup, naknade za dugogodišnji zakup za ribnjake i naknade za koncesiju za poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske.

Također, a kako smo i ranije izvještavali javnost putem medija i službene županijske web stranice www.bpz.hr , Stožer zaštite i spašavanja, a na prijedlog Hrvatskih voda, 17. svibnja 2014. godine donio je Odluku o proglašenju IZVANREDNOG STANJA I NEPOSREDNE PRIJETNJE UZROKOVANE PREKOMJERNIM PADALINAMA, za područje cijele Brodsko-posavske županije. Ovakva Odluka donesena je u skladu s analizom aktualnog stanja, odnosno, zbog visokog vodostaja rijeke Save i lokalnih potoka i rječica koji su zbog višetjednih, prekomjernih padalina poprimili karakteristike bujičara i tom prigodom plavili granične susjedne površine.(podrume, njive, oranice, livade i dr.) O samoj ozbiljnosti situacije svjedoči i činjenica da su do uspostave redovnog stanja s radom privremeno prestale sve osnovne i srednje škole na području Brodsko-posavske županije. Slijedom gore navedenog, na području cijele Brodsko-posavske županije, stavljeni su u pripravnost i funkciju sve jedinice lokalne samouprave putem svojih stožera zaštite i spašavanja, i nema niti jedne jedinice lokalne samouprave koja na svom ili susjednom području nije morala intervenirati po pitanju zaštite od poplava.

Pravovremenom reakcijom i kvalitetnom koordinacijom svih žurnih institucija s područja županije, udruga, građana, volontera, pravnih osoba i postrojbi Hrvatske vojske, nakon nekoliko dana borbe s vodostajima i bujičarima situacija je stavljena pod kontrolu. Stoga je Stožer zaštite i spašavanja na preporuku Hrvatskih voda 22. svibnja 2014. godine donio Odluku o UKIDANJU IZVANREDNOG STANJA I NEPOSREDNE PRIJETNJE UZROKOVANE PREKOMJERNIM PADALINAMA za područje cijele Brodsko-posavske županije. Nastavno na Odluke Stožera zaštite i spašavanja, župan je Odlukom od 23. svibnja 2014. godine proglasio stanje ELEMENTARNE NEPOGODE izazvane velikim količinama padalina, odnosno poplavama na poljoprivrednim kulturama i infrastrukturnim objektima na području cijele Brodsko-posavske županije.

Iako naviknuti na ovakav odnos i neosjetljivost aktualne Vlade RH prema Slavoniji, a Slijedom iznesenih činjenica i sukladno izvješću o direktnim i neposrednim posljedicama šteta uzrokovanih poplavama na području cijele županije, Brodsko-posavska županija, odnosno Stožer zaštite i spašavanja uputili su dopise nadležnim institucijama RH u kojima TRAŽIMO:

1. Od Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske:

  • Mogućnost proširenja Odluke Vlade RH o pomoći poljoprivrednim proizvođačima na područjima zahvaćenim poplavama, za provedbu naknade sjetve za 2014. godinu.
  • Mogućnost proširenja Odluke Vlade RH o otpisu dijela zakupnine, naknade za dugogodišnji zakup, naknade za dugogodišnji zakup za ribnjake i naknade za koncesiju za poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske.

2. Od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje-područnog Ureda u Slavonskom Brodu:

  • da svim jedinicama lokalne samouprave omogući korištenje javnih radova s financiranjem 100% troška bruto plaće

 

VODITELJ UREDA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

Zvonimir Penić, dipl.novinar

 

Related Post