PROBLEM ILI NE? – Gdje polagati vijence u povodu Dana antifašističke borbe?

1032 0

NOVA GRADIŠKA, 23. lipnja 2019. – I ove godine u povodu Dana antifašističke borbe vijenci su položeni i svijeće zapaljene kod spomenika poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu i kod spomen biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Odana je time počast poginulim partizanima i svima drugima koji su svojom žrtvom i sudjelovanjem u NOB-u doprinijeli da se obuzda i pobijedi fašizam.
Za neke je sporno polaganje vijenaca u povodu tog državnom praznika kod spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Prije nekoliko godina pukovnik Adam Tomičić, predsjednik gradskog Odbora za obilježavanje značajnih obljetnica iz Domovinskog rata, kazao je kako bi antifašisti trebali naći neko drugo mjesto gdje će polagati vijence.
Antifašisti nemaju spomen obilježje u Novoj Gradiški iako postoje ostaci porušenih spomen obilježja. U Novoj Gradiški je od 1991. godine uklonjeno ili uništeno 11 spomenika i spomen obilježja NOB-a, a da ni jedan nije obnovljen. Najprije je u Domovinskom ratu oštećen, a potom i uklonjen, sigurno po umjetničkoj vrijednosti najznačajniji spomenik, Augustinčićev „Narod sebi“ čije postolje i danas stoji u gradskom parku. Još uvijek je to i spomen-kosturnica u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci istaknutih boraca iz novogradiškog kraja: Milana Stanivukovića Oficira, Josipa Krajačića Prike, Uroša Popare Groma, Hasana Kikića, Stjepana Dragomanovića Selje, Đure Smiljanića, Mirka Gemberovskog, Mirka Kljaića Starog, Zlate Dupko i Petra Gregla.
Postoje prijepori oko toga treba li posmrtne ostatke ljudi, koji su iz današnje perspektive gledano neprimjereno sahranjeni u središtu grada, premjestiti u neku zajedničku grobnicu ili ih ostavit tu gdje jesu i spomenik Antuna Augustinčića kao umjetničko djelo obnoviti i vrati na staro mjesto. Inicijativa za premještanje posmrtnih ostataka postoji.
Nova Gradiška bi problem mogla riješiti na primjeru Okučana gdje je bez mnogo buke Ministarstvo hrvatskih branitelja, u sklopu projekta postavljanja spomen obilježja „Kristalne kocke vedrine“ u počast hrvatskim braniteljima poginulim u VRO „Bljesak“, u mjesnom parku primjereno uredilo i spomen-kosturnicu u kojoj su posmrtni ostaci 33 žrtve fašističkog terora s okučanskog područja.
Kako će to biti u Novoj Gradiški tek će se vidjeti. Do tada vijenci će se u povodu Dana antifašističke borbe polagati kod spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, sviđalo se to nekim ili ne. A neki će, kao što je to bio slučaj ove godine, svijeću nekom svom zapaliti na ostacima porušenog spomen obilježja u blizini rotora kod Osnovne škole „Mate Lovraka“.

Related Post

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Autor - 20/05/2015 0
SLAVONSKI BROD, 20. svibanj 2015. – Brodsko-posavska županija, putem Upravnog odjela za gospodarstvo, a u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i…