PROJEKCIJA FILMA „ŽIVIM ŽIVOT BEZ NASILJA“

1139 0

Film je prikazan u okviru programa preventivnih aktivnosti u borbi protiv nasilja nad ženama, nasilja u obitelji i nasilja među mladima koje organizira Policijska uprava brodsko-posavska.

 

NOVA GRADIŠKA, 26. studeni 2015. – Prigodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, jučer, 25. studenog (srijeda) od 11 sati u Domu kulture, u Novoj Gradiški održana je promocija filma „Živim život bez nasilja“, koji je nastao kao igrano-dokumentarni film provođenjem preventivnih aktivnosti u borbi protiv nasilja nad ženama, nasilja u obitelji i nasilja među mladima.

 

Namjensko-edukativni film „Živim život bez nasilja“ je posvećen Miroslavu Tunjiću, sedamnaestogodišnjaku iz Županje, koji je kao žrtva nasilja dvojice mladića smrtno stradao 14. studenog 2010 godine te svim drugim dječacima i djevojčicama koji su bili žrtve nasilja.

 

Film je rezultat dosad provedenih preventivnih aktivnosti u sklopu Nacionalnog projekta „Živim život bez nasilja“, koji se provodi od 2010. godine sa učenicima sedmih razreda osnovnih škola u cijeloj Republici Hrvatskoj kroz tri komponente (interaktivna radionica, umjetničko edukativni program i interaktivna parlaonica).

Projekt „Živim život bez nasilja“ već šestu godinu za redom provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, a u projektu surađuju organizacije civilnog društva, umjetnici i javne osobe koje promiču odgovorno ponašanje.

 

Kroz stečena znanja i iskustva učenici i provoditelji ovih preventivnih aktivnosti u filmu ukazuju na trajne posljedice koje nasilje ostavlja i na taj način žele potaknuti sve unutar zajednice na sustavan angažman u borbi protiv nasilja i izgradnju kulture nenasilja.

 

U Domu kulture u Novoj Gradiški održan je i svečani program, kojeg je vodila Ema Hace, učenica osnovne škole Ljudevit Gaj iz Nove Gradiške, škole čiji su učenici u veljači i travnju ove godine sudjelovali u aktivnostima iz ovog projekta.

 

Promociji filma u dvorani Doma kulture prisustvovalo je oko 300 učenika osnovnih škola Ljudevit Gaj i Mato Lovrak iz Nove Gradiške, te predstavnici institucija koje su sudjelovale u provođenju projekta, a kojem je podršku dala i Županija brodsko-posavska, Grad Nova Gradiška i Vijeće za prevenciju Grada Nove Gradiške. Među prisutnima su bili gradonačelnik Nove Gradiške Željko Bigović, njegova zamjenica Ljiljana Lukačević ujedno i predsjednica Vijeća za prevenciju, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Ante Zovak, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo, Županije brodsko-posavske Ante Cvitković i drugi.

 

Prije projekcije filma program je započeo dramsko-scenskim i glazbenim izvedbama učenika Osnovne škole Ljudevit Gaj i učenika Glazbenog odjela, Osnovne škole Mato Lovrak na temu nenasilja i tolerancije. Učenica šestog razreda Amalija Tkalčec  izrazila se na harmonici, a dvije učenice četvrtog razreda Martina Babić i Nika Margetić u duetu gitara.

 

Kako su se protiv nasilja izrazili, svojim nastupom su pokazali učenici sedmog razreda Osnovne škole Ljudevit Gaj, a učenica Matija Ozdanovac je pročitala svoj literarni rad na temu projekta, koji je ušao u odabir najboljih radova na državnoj razini.

 

Na kraju, poslije projekcije filma, zamjenica gradonačelnika Grada Nove Gradiške Ljiljana Lukačević je uručila nagrade učenicama dviju gradskih škola, koje su se osobnim angažmanom istakle u prevenciji od nasilja i to ispred Osnovne škole Mato Lovrak, učenici Marti Kekez, a ispred Osnovne škole Ljudevita Gaja, učenici Luciji Šebelić.

 

Po završetku filma dogradonačelnica se zahvalila svima koji su sudjelovali u projektu i izrazila veliko zadovoljstvom aktivnostima i prikazanim filmom te najavila nastavljanje aktivnosti i u budućem razdoblju.

 

Autor: Antun Jakobović, policijski službenik za odnose s javnošću PUBP

FO. I. Herceg

 

Related Post

PRVO ČITANJE PRORAČUNA

Autor - 04/12/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 4. prosinca 2013. – Prema prijedlogu gradskog proračuna, koji je jučer bio na prvom čitanju pred gradskim vijećnicima,…