SLAVONSKI BROD – Polazeći od spoznaja da je gastronomija važan dio identiteta pojedinoga kraja, ali i činjenica da je gastronomija danas sve značajniji motiv za putovanje te bitan element ocjene ukupnog zadovoljstva gosta turističkim odredištem , TZ Brodsko – posavske županije se uključila u projekt „OKUSI HRVATSKE TRADICIJE.
Ponudu u oblasti eno – gastronomskog turizma u ovom projektu sagledavamo kao širi pojam koji ujedinjuje poljoprivredu, gastronomiju, enologiju i kulturu i čini ju izuzetno važnom sastavnicom održivog razvoja sredine.
Ovaj projekt je do sada realiziran u nekoliko županija te se pokazao vrlo koristan u brendiranju i izgradnji prepoznatljivosti gastro ponude.
Osnovni cilj je -UNAPREĐENJE PONUDE TRADICIJSKIH JELA I PIĆA
Glavni cilj je- IZGRADNJA JAKE TRŽIŠNE PREPOZNATLJIVOSTI
Krajni cilj je- POSTIZANJE IZVRSNOSTI TE UMREŽAVANJE NA NACIONALNI NIVO RADI ZAJEDNIČKIH PROMOCIJSKO – PROPAGANDNIH AKTIVNOSTI
Standard se može uključiti za slijedeće objekte; TOSG, kušaonica, etno kuća, gostionica, krčma, restoran, kavana, hotel.
Prilikom odabira nosioca standarda provodi se vrednovanje u pet kategorija; hrana, usluga, piće, ambijent i okoliš.
Standard „Okusi“ označava se tipiziranom pločom koja sadrži jedinstveni znak i logotip, lokalno regionalni naziv projekta na hrvatskom i engleskom jeziku.
Budući da Turistička zajednica ima pravo prilagoditi projekt nazivu svoje destinacije, TZ Brodsko – posavske županije se nakon konzultacija sa strukom i kompetentnim pojedincima odlučila ovaj projekt nazvati „OKUSI GRANIČARSKOG POSAVLJA“.
Sadržaj projekta je usmjeren na razvoj ponude lokalnih i regionalnih kulinarskih prepoznatljivosti, brendiranje i umrežavanje ponude i novih turističkih proizvoda u području gastronomije.
U projekt kojemu je primarno cilj očuvanje tradicijskih jela našega kraja do sada se uključilo 13 restorana sa područja naše županije. Važno je napomenuti da cijeli projekt financira TZ Brodsko – posavske županije te da će ga nastaviti financirati i u 2018. I 2019.g. , tako da će se moći uključiti svi zainteresirani sudionici projekta koji se budu željeli prilagoditi standardima i Pravilniku.Dakle, i dalje nam je cilj u narednom razdoblju motivirati i uključiti sve zainteresirane vlasnike objekata i sudionike u privatnom sektoru koji prepoznaju cilj i smisao ovoga projekta.
U utorak i srijedu /24. I 25. Listopada / predstavnici tvrtke DMK Vall 042 d.o.o. iz Varaždina boraviti će u Sl. Brodu i Novoj Gradiški, i Velikoj Kopanici te organizirati prvu fazu implementacije i edukacije osoblja za provedbu ovoga projekta.
Projekt je prezentiran početkom rujna ove godine i u prvoj fazi se odazvalo ukupno 13 sudionika i prihvatilo standarde i provedbu koji su zadani Pravilnikom.
Za sve ostale informacije zainteresirani subjekti se mogu i dalje javiti u Turističku zajednicu Brodsko – posavske županije.
O rezultatima i provedbi prve faze projekta „OKUSI „ Turistička zajednica će vas o izvijestiti.
Direktorica Turističkog ureda TZ Brodsko – posavske županije; Ružica Vidaković, univ. spec.oec.