ProknjižiMe by Mirela Relković: Putovanja

275 0

Ili kako bi rekao Anthony Bourdain:

„Travel is not reward for working, it’s education for living“.

 

Ne, neću pisati na kakvom sam bila putovanju – cijeli život je putovanje, koje oplemenjuje, stvara iskustvo i uklapaš ga u svoje svakodnevne rutine, pa tako i one poslovne…

A u poslovnim, osobito ovim mojim računovodstvenim, postoji Zakoni, prema kojima svaki početak poduzetničkog puta, mora imati smisao i to onu u brojkama.

Počevši od činjenica – zašto se netko odlučio za određenu djelatnost; kakav je kapital uložio u taj pothvat i to ne samo u novčanom smislu, već i onom svom kreativnom, zatim je li na kraju ta investicija bila isplativa ili nije i zašto je tome tako; ima li smisla biti u gubitku na početku poslovanja ili pak odličan rezultat odmah ukazuje što budućnost nosi. Tim putovanjem se onako iskonski, od srca, sa znanjem, kojeg oplemenjujem godinama; bavim upravo ovih dana.

Kada objašnjavam razliku poduzetniku između novca na računu i između obveze plaćanja poreza, do svih onih detalja, koje znam da upravo određeni poduzetnik ima, traži i dobiva informaciju – putovanje, važno za obje strane, a ako isto ne objasniš dobro, teško da ćeš dobiti povjerenje.

Zatim to svoje znanje nastojiš unovčiti, jer si i sam uložio kao i očekuješ profit, ali očekuješ da povjerenje koje daješ i sam drugima, kada delegiraš, bude dodatno oslobođeno s vremenom, koje je ograničeno, tada opet vidiš – gdje sam griješiš, ali i drugi.

Je li moj posao i mnogih mojih kolegica i kolega, toliko težak i nesavladiv? Naravno da ne, samo ne volim kad s jednim tečajem od 3. mjeseca, imaš „zvanje“, koje sam nadograđuješ i te kako – godinama. Pa se opet preispituješ – je li nešto dobro i koja se tu odgovornost krije?

Ipak s vremenom, naučiš da si ti taj kojem se vjeruje, ali i koga se kudi kada nešto ne valja … to je putovanje onih koji vode – potiču na put druge, ali čvrsto stoje i dalje pred svakom odlukom – jer tako mora biti, za nas koji vodimo male pothvate, a koji svakodnevno svojim radom pridonose u proračun svoje države.

 

Putovanje. Život. Sve.

I malo računanja!

Related Post

19. Otočka kulenijada

Autor - 24/06/2022 0
Foto Jasenko Ćulak  OTOK – O najpoznatijoj slavonskoj deliciji kulenu davno je pisao i Josip Lovretić:  “U kulen izbiraju najlipše…