Proslava sv. Ane i II. Svjetskog dana djedova i baka u Novom Selu 

721 0

Autor Milorad Oršulić Mican 

NOVO SELO – Na 17. nedjelju kroz godinu, u obnovljenoj kapeli sv. Ane, filijali Novo Selo, koja pripada župi Dolina kod Bosanske Gradiške, proslavljen je blagdan sv.  Ane i obilježen II. Svjetski dan djedova i baka.

Misno slavlje je predslavio vlč. Predrag Ivandić, župnik župe Bosanska Gradiška i upravitelj župe Dolina koji je nazočnima je protumačio današnja misna čitanja, govorio o važnosti i ulozi sv. Ane i Joakima u odgoju Marije koja je bila Milosti Puna i koja će postati Majkom Otkupitelja, te o  II. Svetski dan  djedova, baka i starijih osoba pod motom: „Rod donose u starosti“ (Ps 92,15), koji je papa Franjo ustanovio prošle godine, a proslavlja se u nedjelju najbližoj blagdanu sv. Joakima i Ane.

Oko oltara i župnika okupilo se „stado malo“ koje je sačinjavalo devet vjernika: troje koji su ostali živjeti u župi Dolina, i po dvoje iz Bos. Gradiške, iz Okučana i iz  Kovačevca kod Nove Gradiške.  Na tako mali broj misara je uveliko utjecala nesnošljiva vrućina i dugosatno čekanje na graničnim prijelazima.

U Novom Selu, koje je prije rata u Bosni i Hercegovini, živjelo 353 stanovnika (a u cijeloj župi Dolina 1204 vjernika) danas ne živi niti jedan Novoselac. Njih nekoliko koji su ostali živjeti u svojem rodnom selu su umrli, a ostali se razišli u tijeku rata diljem svijeta. 

Sv. Misi je nazočila gđa. Ljiljana Došen predsjednica obnovljenog HPD  (Hrvatskog pjevačkog društva) „POSAVAC“ iz Bos. Gradiške i njena suradnica Tatjana Milojević.

Nakon misnog slavlja, u sjeni kapele upriličeno je druženje uz kolače, kavu i hladne napitke. Razgovaralo se o predstojećim akcijama na postavljanju ograde oko crkve u Gornjoj Dolini, košenju trave na groblju i mogućem početku obnove kapele Duhu Svetome u Bosanskom Mačkovcu. 

Kapelu sv. Ane je prošle godine, u povodu pedesete obljetnice od njene izgradnje, obnovljena, a banjolučki biskup msgr. dr. Franjo Komarica ju je posvetio i proglasio zavjetnom kapelom za štovanje sv. Ane u bosanskogradiškom dekanatu.

Ove godine je dovršeno betoniranje staze oko kapele i postavljena ograda s čime su svi poslovi u njoj i oko nje dovršeni. Ukupni troškovi obnove kapele i njenog okoliša iznosili su oko 5.000 eura.

 

                                                                    

Related Post