PRVI NA BRANIKU DOMOVINE – 20. OBLJETNICA USTROJA SPECIJALNJE JEDINICE POLICIJE „ZEBRE“ NOVA GRADIŠKA

3731 0

NOVA GRADIŠKA 13. ožujak 2011. – Srpskoj agresiji na Hrvatsku prvi su se suprotstavili pripadnici Hrvatske policije. Bila je to prva oružana sila koja se suprotstavila u oružju nadmoćnijem neprijatelju i podnijela prvi teret obrane hrvatskih teritorija dos redine 1991. godione i ustroja postrojba Zbora narodne garde. U osnivanje speciojalne policije na području

tadašnje Policijske uprave Slavonski Brod krenulo se 8. ožujka 1991. godine. Za zapovjednika je postavljen Stjepan (Stipa) Vuković, a za njegovog zamjenika Šima Đamić. Postrojbu su sačinjavala dva voda u Slavonskom Brodu i po jedan u Požegi i Novoj Gradiški. Vod u Novoj Gradiški (popularne „Zebre“ utemeljen je 15. ožujka 1991. godine. Brojao je 34 policajca dragovoljca na čelu s zapovjednikom Franjo Dunkovićem. Desetinama su zapovijedali Vlado Radošić, Pero Ešegović i Grgo Krnjić.

 

U brzanim tempom pristupilo se specijalističkoj obuci za protuterorističku borbu i ostale vidove borbi na bojištima. Obuka se obavljala na području Babje Gore i maksimovog hrasta i u mjesto Vladisovo. Teren je odgovarao za tu vrstu obuke, a tu se nalaila i lovačka kuća Lopvačke udruge Staro Petrovo Selo pogodna za smještaj ljudi i tehnike. Pri kraju obuke, krajem ožujka i početkom travnja 1991. godine, dio pripadnika ove postrojbe sudjeluje u akciji „Plitvice“. Na sreću nitko u tzv. krvavom Uskrsu nije stradao. Cijela postrojba Policijske uprave 2. svibnja 1991. godine upućena je u grad heroj Vukovar u pomoć policajcima u Borovu Selu.

Kada se otvara novogradiško ratište postrojba „Zebre“ uključuje se u obranu Nove Gradiške i zapadnog dijela općine Nova Gradiška. Uspostavljena je ratna policijska ispostava u Staroj Gradiški. Početkom kolovoza postrojba je upućena u obranu Gline i Vidušebvca gdje ostaje do polovice kolovoza i vraća se na područje Nove Gradiške. Zajedno s postrojbama specijalne policije Lučko, 17. Kolovoza novogradiški specijalni policajci sudjeluju u uništavanju pobunjeničkog srpskog uporišta u Okučanima, u pilani DIK-a „Stjepan Sekulić“. Preuzet je nadzor nad raskrižjem Okučani-Kosovac- Dubovac i na naplatnim kućicama na autocesti. Bopjkevo djeluje na tom području , a potom na području Poljana i Gorica. 

Ivanovac (Bljesak)

 

U studenom 1991. godine „Zebre“ broje više od 100 policajaca specijalaca. Respektabilnom, iskusnom i dobro obučenom postrojbom za sve vrste ratovanja zapovijedea Željkio Marković. Krajem 1991. godine zajedno s špostrojbama HV-e sudjeluju u akciji „Šagovina“ i oslobađanju Mašićke Šagovine i Širinaca. Održavaju crtu bojišnice u novogradiškoj Posavini te kod Pivara, nadziru granicu uz Savu i sprečavaju upade terorističkih skupina. Početkom 1992. godine „Zebre“ sudjeluju u akciji „Trokut“, čišćenju terena ma Papuku i štite prometnicu Zvečevo – Pakrac. „Zebre“ se 9. siječnja 1993. Godine pridružuju specijalnim postrojbama MUP-a i HV-e na Velebitu. U akciji „Maslenica“ brzo i učinkovito, sudjeluju u oslobađanju okupiranog teritorija i sprečavanju neprijatelja da sruši branu Peruču. U dubrovačkom zaleđu nadziru granicu sa Crnom Gorom. Početkom 1994. godine „Zebre“ odlaze na Velebit gdje zajedno s brodskom postrojbom drže prvu crtu bojišnice na području Velikog i Malog Alana. Zajednoi s postrojbama HV-e i drugim specijalnim postrojbama „Zebre“ 1. svibnja 1995. godine kreću u operaciju „Bljesak“ i okupiranog dijala zapadne Slavonije. Postrojbom zapovijeda Darko Musiov jer je zapovjednik Žaeljko Marković upućen na visoko školovanje. Zajedno s hrvatskim vojnim i policijskim snagama „Zebre“ sudjeluju u briljantnoj operaciji „Oluja“. Potom se vražaju svojim tzemeljnim zadaćama čuvanja državne granice na Savi. Dio pripadnika postrojbe od veljače 1997. godine do jeseni 1998. godine uspješno sudjeluje u misiji UNTAES-a.  

Novi Varoš, 9. mjesec 1991. godine

 

Pripadnici specijalne policije „Zebre“ ponosni su jer su maksimalno odgovorno, korektno i učinkovito obavili postavljene zadaće u obrani domovine, bez lošeg etiketiranja. Ponosni su na svoje poginule i ranjene suborce. Poginuli su Antun Željko Martinović, Ljubomir Relković, Željko Paušić, Tihomir Tomašić, Tomislav Bzik, Dragan Benić, Ivica Cindrić, Zlatko Vuković, Branko Štivičić i Dragutin Boronjek. Teže je ranjeno 12, a lakše 5 policajaca specijalaca.  

Slavonski Brod

 

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata „Zebre“ okuplja bivše pripadnike specijalih postrojba policije. Bori se za opstvarivanje prava koja im pripadaju na temelju Zakona o pravima hrvatskih braniteljka iz Domovinskog rata. Čuvaju tekovine svog doprinosa u obrani Domovine i tekovine Domovinskog rata. Udruga je osnovana 2004. Godine. Predsjednik joj je Antun Staklarević.  

Velebit, 10. mjesec 1993. godine

Obilježavanje 15. obljetnice

 

Zapovjednici: Marković, Mussiov i Dunković

 

Zapovijednik Stjepan Vuković i predsjednik spec. policijskih postrojbi Antun Staklarević

Akcije Zebri diljem Hrvatske

Related Post