RAVNATELJI SLAVONSKIH BOLNICA: Dobra suradnja i skrb o pacijentima u pandemijskim godinama

1484 0

Autor Franjo Samardžić

 

NOVA GRADIŠKA, 8.  veljače 2022. – Ravnatelj dr. Josip Kolodziej i župan Danijel Marušić danas su u novogradiškoj bolnici  ugostili ravnatelje Općih bolnica iz pet slavonskih županija. Uz brodsko-posavskog župana  bili su  tu  Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije i  Franjo Orešković, zamjenik župana  Vukovarsko-srijemske županije. 

Kako je kazao  dr. Josip Kolodziej, razgovaralo se o stanju u zdravstvu, aktualnim temama i organizaciji zdravstvene zaštite. Župani su izrazili zadovoljstvo  radom bolnica  u  posljednje dvije pandemijske godine   i njihovom vođenju.  

-Svi  ravnatelji imaju veliku odgovornost vođenju bolnica. Drago mi je da su ih vodili na opće zadovoljstvo i da u njima   imamo dobre suradnike s kojima  možemo provoditi  projekte u zdravstvenom sustavu – kazao je župan Danijel Marušić dodajući da Brodsko-posavska županija  puno ulaže u zdravstveni sustav, brodsku i novogradišku bolnicu i to ne samo u energetsku obnovu  bolničkih zgrada,  već i u obnovu i opremanje  bolničkih odjela i zdravstveni kadar.  Zahvalio je ravnateljima na izvrsnosti. 

-Na današnjoj koordinaciji, mi kao osnivači zdravstvenih ustanova  dobili smo  informaciju što se  radi na razini bolnica i zdravstvenog sustava.   Vidljivo je da slavonske bolnice dobro surađuju, a mi  smo se  upoznali se s  problemima   koji ih tište i čuli kako im možemo pomoći – kazao je Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije. 

-Što se tiče stanja u novogradiškoj bolnici  ono je zadovoljavajuće. Broj pacijenata  određeni vremenski period stagnira tako da su kapaciteti  popunjeni na 50 posto. Što se tiče kadra i tu se situacija stabilizira. Imali smo veliki broj liječnika, medicinskih sestara i ostalog osoblja u izolaciji. Situacija je sada u stabilizaciji- kazao je dr. Josip Kolodziej. 

-Opće bolnice su podnijele nevjerojatne žrtve  u ovom covid vremenu, a uz to se  još  gradi i obnavlja. Ja sam koordinator u covid epidemiji u posljednje dvije godine.  Za 5 Županija u Slavoniji i Baranji mi smo mi respiracijski centar. U nazočnosti  župana pohvalio sam ravnatelje bolnice  jer je  od prvog vala  u bolnicama sve  odlično funkcioniralo. Sve su postale covid bolnice i uz to pružale zdravstvenu zaštitu ne covid pacijentima.  Što je najznačajnije  ni jedna bolnica u protekle dvije godine se nije raspala, kao što je bio slučaj s nekim bolnicama u drugim dijelovima Hrvatske. To je primjer da dobro surađujemo i rekao bih da je  ona  na odličnoj razini. Razmjena pacijenata, opreme i kadrova  sve je to što koordiniramo iz mjeseca u mjesec. Uz to po svim bolnicama se gradi i one opremaju jer jedino tako  možemo pružiti kvalitetnije uvjete za liječenje naših pacijenata. 

Zbrinjavali smo pacijente iz svih 5 županija. Iz ove epidemije smo izvukli jako veliko iskustvo. Dobar dio opreme  koristili smo iz Općih bolnica, pa tako smo iz Nove Gradiške  imali respiratore. Zadnji valovi su kod nas bili slabiji u odnosu na druge dijelove Hrvatske, posebno na jug Hrvatske – kazao je  ravnatelj KBC Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić, dr. med. 

Ravnatelji bolnica i župani razgledali su u novogradiškoj bolnici radove na energetskoj obnovi i obnovi  operacijskih sala koje su pri kraju. 

Related Post