REGATA RIJEKOM SAVOM POSVEĆENA „OLUJI“ I VELIKOJ POBJEDI HRVATSKIH ORUŽANIH SNAGA

1079 0

DOLINA, 5. kolovoza 2010. – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja i ove su godine branitelji novogradiškog kraja okupljeni oko Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata i njihovi prijatelji po treći puta organizirali tradicionalnu regatu rijekom Savom od Siska do Doline dugu 153 kilometra. Obilježili su najveću pobjedu

 hrvatskih oružanih snaga u kojoj je oslobođena gotovo petina okupirane Hrvatske. Posvetili su je vojno-redsrstvenoj akciji Oluja, te svim braniteljima koji su dali život za neovisnu i slobodnu Hrvatsku. Nazvali su je „Regata Slavko Pavlović!“ i posvetili se je i svom, prije tri mjeseca, preminulom prijatelju Slavku Pavloviću.

 

Veličanstven doček za pobjednike Domovinskog rata

U suradnji s općinom Vrbje veličanstven doček na kraju regate u Dolini pripremili su im mještani tog sela koje su predvodili zamjenik župana Davor Vlaović i općinski načlenik u Vrbju Igor Jurišić. Mjesni odbor Dolina i DVD su angažirali brojne mještane koji su se angažirali u dočeku regate na obali Save i organiziranju različitih prigodnih sadržaja. Kako ističe općinski načlenik Igor Jurišić, doček je organiziran u čast sudionika regate, ali i kao doprinos dostojanstvenom obilježavanju Dana domovinske zahvalnosti i Dana branitelja. Vijenci i cvijeće položeni su ispred spomen ploče poginulim hrvatskim braniteljima na mjesnom domu, a u mjesnoj crkvi svetu misu služio je velečasni Stipo Josipović. Dolinci su nakon 35 godina ponovo organizirali jedinstvenu sportsku igru vrepčanje, koja se jedino igrala u tom mjestu.

 

Regata Slavko Pavlović

– Iako smo ove godine regatu nazvali po Slavku Pavloviću, našem preminulom članu i prijatelju, posvetili smo je kao i ranijih godina oslobodilačkoj akciji Oluja u kojoj je sudjelovala i novogradiška 121. brigada. Sudjelovala je u toj akciji forsirajući Savu u Brenovom boku. Regata je protekla bez problema i bila je do sada najbolja regata. Unatoč velikom pljusku na početku u Sisku imali smo pravo druženje Lijepo smo dočekani u Jasenovcu, Staroj Gradiški i ovdje u Dolini. Ova regata će sigurno biti tradicionalna jer su se u nju uključila i djeca branitelja koja su postali odrasli ljudi. Važna je jer obilježava jednu veliku akciju Hrvatske vojske. Zahvaljujem se svima koji su nas lijepo dočekali i općinama Vrbje, Stara Gradiška, Okučani, Gornji Bogićevci, Nova Kapela i Gradu Nova Gradiška, koji su pomogli da se regata održi. Po prvi puta uključila se Turistička zajednica Nove Gradiške – kaže Ivan Jurasović, jedan od organizatora regate.

 

Promocija Domovinskog rata i rijeke Save

– Svaka čast organizatorima regate i općini Vrbje na dočeku sudionika regate u Dolini u spomen na akciju Oluja, a povodom Dana domovinske zahvalnosti i Dana branitelja. Ovo je hvale vrijedna akcija koja promovira Domovinski rat, akciju Oluja i rijeku Savu i njen turistički sadržaj koji će se realizirati kroz plan turističkog razvoja Brodsko-posavske županije. Započeli smo razgovore s susjednom državom Bosnom i Hercegovinom kako bi zaštitili Savu od zagađenja i stavili u funkciju sve njene resurse. Ovo je jedna od prednosti koje rijeka Sava omogućuje, ljudima da se druže i ujedno promoviraju Domovinski rat – kazao je dožupan Davor Vlaović.

 

 

   

Related Post

UREĐENJE SREDIŠTA VRBJA

Autor - 21/06/2016 0
VRBJE, 21. lipnja 2016. – U tijeku su radovi na uređenju središta Vrbja. Grade se pješačke staze i parkiralište.Osim što…