RUŠILO SE STARO, GRADILO NOVO: Novogradiški trg mijenjao je imena, a s njima dobivao novu vizuru 

2227 0

Autor Franjo Samardžić, Foto Franjo Samardžić, Jakša Samardžić, Arhiva Novogradiškog godišnjaka

 

NOVA GRADIŠKA, 20.  srpnja 2021. – Obasjana suncem blješti nova gradska vijećnica  u središtu grada. Neki  stavljaju ruku na oči, govore da joj  tamo nije mjesto i zazivaju neko staro povijesno gradsko središte koje odavno ne postoji. Gradskim  vlastima i njihovim urbanistima  trebale su godine da poruše neke stare građevine, kao što je to bila knjižnica na čijem je mjestu  izgrađena nova vijećnica ili zgrada pošte  na  južnom dijelu trga gdje je sada parkiralište ispred Soho bara. Srušene su i prizemnice  na istočnoj strani parka gdje je pozornica, izgrađena je  Zagrebačka banka  i parkiralište ispred pošte. Oko parka i starog trga koji se nekada zvao Trg Franje Josipa i Trg oslobođenja, a danas  Trg kralja Tomislava,  ostale su samo građevine na njegovoj južnoj i zapadnoj strani.  Njihove su fasade posljednjih godina zasjale novim sjajem, a posljednja i novija građevina bivša NAMA trebala bi također, kao i zgrada županije preko puta,  kako se planira, dobiti novo lice. 

Na središnjem  gradskom  trgu su se rušile stare zgrade i gradile nove i on mijenjao vizuru. Nekima se ona dopada, a nekima ne i oni negoduju. 

Bilo kako bilo  središte Nove Gradiške  godinama je doživjelo  promjene od osnivanja Nove Gradiške  1. svibnja 1748. godine. Za razliku od onih koji  se ne  slažu s promjenama drugi će  reći da se one sporo dešavaju u životu  jednog Novogradiščanina.  Generacije Novogradiščana  nadživjele su građevine iz njihovog vremena pa će tako i nas ova najnovija sviđala se ona nekome ili ne. 

    

Related Post

II. Ultramaraton Vukovar-Srebrenica.

Autor - 05/07/2013 0
Povodom obilježavanja osamnaeste godišnjice srebreničkog genocida, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba od 6-10. srpnja/jula 2013. organizira II. Ultramaraton na…

DOČEK NOVE GODINE

Autor - 01/01/2016 0
NOVA GRADIŠKA – Turistička zajednica Grada Nova Gradiška i Agencija NG ljeto tradicionalno su i ove godine, uz potporu Grda…