Sadržajan aktualni sat sjednice Gradskog vijeća

1629 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 30. siječnja 2018. – Današnja sjednica Gradskog vijeća održana pod predsjedanjem dr. Ljepše Rakas-Vujčić tradicionalno je počela aktualnim satom na kojemu je deset vijećnika sat vremena, kako to propisuje Poslovnik, propitkivalo gradonačelnika Vinka Grgića i iznosilo prijedloge.

Marijana Radića (SDP) zanimalo je kada će se modernizirati ulica Ivana Domca i makadam zamijeniti asfaltom, a Vesnu Đapić (SDP) kada će se krenuti s adaptacijom Doma kulture budući je Ministarstvo kulture odobrilo sredstva.

Odgovarajući na upite gradonačelnik Vinko Grgić je kazao kako je Ulica Ivana Domca jedna od pet ulica u Novoj Gradiški koje treba modernizirati. Kupnjom kuće na ulazu iz Ulice baruna Trenka riješen je problem zemljišta potrebnog za trasu kolnika, pa je naručen idejni projekt i de na natječaj za projektiranje.

Gradonačelnik je izvijestio vijećnike da je Ministarstvo kulture za adaptaciju Doma kulture osiguralo 500.000 kuna, te da će ostatak novca potrebnog za unutarnje uređenje dvorane osigurati Grad. Očekuje se da će Fond za energetsku učinkovitost odobriti sredstva za energetsku obnovu pa se planira obnoviti i pročelje.

Odgovarajući na pitanje Franje Kikića (SDP) što je s najavljenim razvojem gospodarstva i zapošljavanjem gradonačelnik se osvrnuo na najnovije aktivnosti vezane za Industrijski park. Izvijestio je o prodaji 31.610 kvadratnih metara zemljišta tvrtki Aminolabs Atlantic, koja trenutno investira u postavljanje još jedne proizvodne linije, a na kupljenom zemljištu će graditi nove proizvodne pogone.

Klima oprema je, ustvrdio je gradonačelnik, raspisala natječaj za izgradnju proizvodni pogon veličine postojećeg sa još dva skladišta.

Gradonačelnik je najavio raspisali natječaja i za prodaju još 42.000 kvadratnih metara zemljišta za koje, kako je kazao, postoji interes.

Uskoro kreće i izgradnja Poduzetničkog inkubatora.

Aktivnosti u Industrijskom parku šansa su, kako je kazao, za zapošljavanje, poduzetnike i obrtnike.

Odgovarajući na pitanje Jelene Kovre (SDP) doznali smo da se ide na energetsku obnovu zgrade Dječjeg vrtića „Maslačak“. Željka Bešlića (HDZ) zanimalo je da li su riješeni problemi u Kovačevcu vezani za priključke za kanalizaciju i što se poduzima da se građani mogu služiti kanalizacijom. Odgovarajući na pitanje Gradonačelnik Vinko Grgić je rekao kako dio kanalizacije nije dobro izveden i da se rješenje traži u sklopu projekta Aglomeracije i Regionalnog vodovoda zapadna Slavonija.

Antuna Škvorčevića (HDZ) je zanimalo da li postoji senzibilitet za povezivanje braniteljskih udruga i da li je to moguće.

-Imamo senzibilitet za rad udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Mislimo da ima smisla, kao što je to Zajednica športova, organizirati Zajednicu braniteljskih udruga koja bi dala mogućnost međusobne koordinacija. Ta mogućnost je dopuštena, ali ovisi o udrugama. Pojedinci iz udruga su bili dobri u ratu, a sada u miru ne razgovaraju-kazao je gradonačelnik.

Marijana Škara-Ivković (Lista grupe građana) je zatražila da se zajedno s Općom bolnicom nađu mogućnosti za uređenje i opremanje Odjela ginekologije i rodilišta i poboljšaju sadašnji uvjeti rada.

Gradonačelnik je odgovarajući na pitanje kazao da su nakon osamostaljenja Opće bolnice, zahvaljujući ravnatelju Josipu Kolodzieju parametri u poslovanje pozitivni, ali da treba vremena da se svi problemi riješe. Istaknuo je dobru suradnju Grada i Bolnice i najavio zajednički projekt.

Marija Karlovčan-Subić (Lista grupe građana) zapitala je kada će se izjednačiti plaće zaposlenika gradske uprave sa zaposlenicima gradskih ustanova i prekinuti maćehinski odnos, te koliko je u gradskim ustanovama novozaposlenih.

Plaće su, kazao je gradonačelnik, smanjene za 18-20 posto u prosjeku u vrijeme dok je gradonačelnik bio Željko Bigović. U 2017. godini su povećane za 5, a u 2018. godini za još 6 posto, a zaposlenici primaju regres, uskrsnicu, božićnicu i dar za djecu, kazao je gradonačelnik i dodao da na sindikat, na što se požalila vijećnica, može dobiti sve informacije o plaćama, te da su u ustanovama zaposlena dva djelatnika nižeg platnog razreda.

Tomislav Bećirević (HDZ) ponovo je zbog prometa u Ulici slavonskih graničara zatražio stavljanje u funkciju stupića koji onemogućuje ulaz u ulicu nepoželjnim vozilima, te da se uredi ulica u južnom dijelu Prvče (kod mosta).

Na pitanje Mateja Zborila (SDP) o provedbi projekta „Žena zaželi žena radi“ odgovorila je zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina i naglasila da će se projektom omogućiti zapošljavanje 50 žena. Riječ je o europskom projektu ukupne vrijednosti 6.658.829 kuna, koji se u cijelosti sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda. Grad Nova Gradiška projekt provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Nova Gradiška i novogradiškim Centrom za socijalnu skrb. Cilj je pridonijeti rješenju dugotrajne nezaposlenosti teže zapošljivih žena te starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju.

Related Post