SDP – TRIBINA O STANJU U ZDRAVSTVU

762 0

NOVA GRADIŠKA, 17. prosinac 2010. – Kako je kazao predsjednik Franjo Kikić, večeras je u prostorijama GO SDP-a Nova Gradiška održana prva u nizu tematskih tribina na koje će uz novogradiške dolaziti i esdepeovci iz općina u zapadnom dijelu županije. Tema večerašnje tribine na kojoj su bili Tihomir Jakovina, predsjednik županijskog SDP-a i

kao gosti koalicijski partneri predsjednica HSU Mirjana Vuković i predsjednik HNS-a Ivan Žeruk govorilo se zdravstvu. O stanju i smjernicama razvoja zdravstva u Hrvatskoj na principima koje je odredio dr. Andrija Štampar, govorio je dr. Rajko Ostojić. U vodno o ustroju i ciljevima djelovanja Savjeta za zdravstvo Brodsko-posavske županije govorio je dr. Dalibor Marić istaknuvši da medicinskoj struci treba vratiti dignitet, a iz zdravstva isključiti politiku, jer su danas, kako je kazao, zdravstveni radnici više političari. Založio se i za suradnju s Udrugom pacijenata, učinkovitu hitnu medicinsku pomoć i orijentaciju liječnika prema pacijentu.

Dr. Rajko Ostojić, kao osnovne probleme lošeg funkcioniranja zdravstva, naveo je nepovezanost, profit (liječnici uz rad u bolnicama rade privatno), papirologiju i korupciju. Založio se za koncept javnog zdravstva po uzoru na Dr. Andriju Štampara, vraćanje pacijenta u središte zdravstvenog sustava, za ulaganje u preventivu i vraćanje Domova zdravlja. Smatra da je hitna pomoć rak-rana zdravstva i zrcalo organiziranosti cijelog sustava. Iz konciznog i jasnog izlaganja smjernica SDP-ovog zdravstvenog programa izdvojimo kritiku na sadašnju rascjepkanost zdravstvenog sustava i istaknimo konstatacije da je nejednakost građana Hrvatske najveća u zdravstvu, a pacijent postao izvor prihoda. Smatra da je dopunsko osiguranje čisti porez i uzimanje novca za koji se ništa ne dobiva. Također smatra da u zdravstvu mora postojati solidarnost, kako zdravih prema bolesnima tako i bogatijih prema siromašnima.  

 

– Kada dobijemo povjerenje građana i izbore, SDP-e je spreman preuzeti odgovornost za upravljanje državom. Neće biti lako jer je sustav urušen, jednako u zdravstvu, obrazovanju i gospodarstvu – kazao je glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan. Dodao je da su za stanje u državi odgovorni i HDZ-ovi koalicijski partneri HSS i SDSS. Uvjeren u izbornu pobjedu SDP-a naveo je primjere izbornih pobjeda na lokalnim izborima u Brodsko-posavskoj županiji.

 

 

 

Related Post

FORUM ŽENA SDP-a

Autor - 21/11/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 21. studenoga 2013. – Članice Foruma žena SDP-a, predvođenje predsjednicom Zoricom Popović, danas su se okupile u stranačkim…

13. KONVENCIJA SDP-a

Autor - 18/04/2016 0
ZAGREB / NOVA GRADIŠKA, 18. travanj 2016. – Na 13. konvenciji SDP-a održanoj u subotu, 16. travnja 2016. godine, Vinko…