Foto reportaža: SJEDNICA DJEČJEG GRADSKOG VIJEĆA – NAJMLAĐI HRVATSKI GRAD IMA NAJMLAĐE KOJI BRINU O NJEMU I MISLE NA BUDUĆNOST

1096 0

NOVA GRADIŠKA, 7. prosinac 2010. – Svečana sjednica Dječjeg gradskog vijeća, održana pod predsjedanjem Slavice Petrović, potvrdila je da i najmlađi Novogradiščani zapažaju probleme u svom gardu i imaju što reći u želji da se unaprijede njihovi uvjeti života. Nazočne članove Vijeća i goste, među kojima su bili gradonačelnik Josip Vuković,

predsjednikGradskog vijeća Josip Mikšić, predsjednica Društva „Naša djeca“ Verica Lukačević i policajci u zajednici, predsjednica je izvijestila o aktivnostima koje su proveli u cilju da odrasli čuju njihov glas, tražeći pritom opravo na svoje mišljenje. Uz to što su se zabavili i učili organizirali su i akciju uređenja dječjeg igrališta u Ulici Ivana Gorana Kovačića, u suradnji s Foto klubom Nova Gradiška snimali su fotografije s motivima i događanjima u gradu i svoje misli prenijeli na fotografiju. Sudjelovali su i u aktivnostima koje provodi Društvo „Naša djeca“ kao što su Biciklijada i humanitarna utrka, te aktivnosti organizirane u povodu Dječjeg tjedna i poklada.

Scenskim prikazom članovi Dječjeg foruma iz OŠ „Mato Lovrak“ slikovito su govorili o pravima djeteta.

– Dječje gradsko vijeće je oblik komunikacije između odraslih i djece. Vrlo je važno da odrasli čuju naš glas i naše mišljenje jer djeca imaju drugačiji pogled na zbivanja u našem gradu i drugačije gledamo na naš grad. Mi smo tu rođeni i najljepše uspomene iz djetinjstva vezane su za ovaj grad.

Dječje gradsko vijeće djeluje za opće dobro sve djece. Mi moramo biti upoznati sa svojim pravima. Vrlo je bitno da se poštuju naša prava i da se izborimo za njih. Važno je imati ovakav oblik druženja kao što je Dječje gradsko vijeće jer djecu potiče na razmišljanje o tome što mi možemo napraviti za naš grad i za našu budućnost. Svatko bi trebao doprinosit tomu da se komunikacija između djece i odraslih održi na visokom nivou jer mi djeca smo budućnost našeg grada. Možda su neki od nas budući zastupnici, gradonačelnici, a možda čak i nešto više. Zato mi molimo vas gospodine gradonačelniče da nas primite jer želimo što više znati o našem gradu da bismo mogli pomoći. Već smo vam pisali, ali evo ponavljamo, jer ponavljanje je majka znanja. Najmlađi hrvatski grad ima najmlađe koji se brinu o njemu i misle na budućnost, a mi najmlađi se nadamo da će neki naši prijedlozi biti uzeti u obzor prilikom donošenja važnih odluka. Djeca su ipak ogledalo svijeta – kazala je predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Slavica Petrović.  

 

Da mladi Novogradiščani dobro uočavaju probleme pokazala su njihova izlaganja. David je govorio o povijesti Nove Gradiške, a Izidora o sigurnosti u našem gradu i komunalnim problemima vezanim za sigurnost na gradskim ulicama. Erika i iskra o stavu i originalnosti, kako djece , tako i odraslih, a Tena i Mihaela o društvenoj stranici Facebook i njenim lošim stranama i neprimjerenim sadržajima. Mila je govorila o nasilju među mladima,a Luka i Jura o komunalno neuređenoj Požeškoj i Ulici svetog Roka. Manuela je govoreći o glazbenim događanjima u gradu i istaknula da među mladim osnovcima i srednjoškolcima ima dosta glazbenih talenata. Toni smatra da ima i mnogo mladih talentiranih za sport. Upozorio je na nedostatak teniskih terena i na propadanje rukometnog stadiona. Filipa je govorila o plesu i gradskim mažoretkinjama, Barbara o alkoholizmu kod mladih, a Monika o toleranciji i nasilju među mladima.

 

Gradonačelnik Josip Vuković i predsjednik Vijeća Josip Mikšić, te Verica Lukačević, podržali su aktivnosti Dječjeg gradskog vijeća. Gradonačelnik je ukazao na napore koji se ulažu da život svima bude ljepši, posebno u razvoj gospodarstva, koje treba biti jamstvo da mladi kada završe školu imaju gdje raditi i ostanu u svom gradu.  

 

 

Related Post

Otvoren NTL

Autor - 10/11/2011 0
NOVA GRADIŠKA, 10. studeni 2011. – Novogradiščani su danas dobili još jedan prodajni centar. NTL-ov prodajni centar, veličine Lidla, na…