SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

645 0

Moguće je da otvoreno razmimoilaženje predstavniče i izvršne vlasti dovede i do političke krize Novoj Gradiški i krize u funkcioniranju lokalne samouprave

NOVA GRADIŠKA, 2. lipanj 2015. – Deset ruku vijećnika HDSSB-a (4) i SDP-a (6) vladalo je danas gradskom vijećnicom.

Potvrdilo se da HDZ sa partnerima HSP Ante Starčević i HSS-om nema većinu u Gradskom vijeću što je oporba i praktično pokazala na početku sjednice.

Deset njihovih ruku bilo je dovoljno da se izmijeni dnevni red, a potom raspravlja po novom dnevnom redu u koji je uvršteno razrješenje i imenovanje novih članova Odbora za izbor i imenovanja, (predložio Dubravko Gubić HDSSB), prijedlog izmjene odluke o socijalnoj skrbi (Franjo Kikić SDP), prijedlog izmjene Odluke o komunalnom doprinosu (Vinko Grgić SDP), a s dnevnog reda skine Izvješća o radu gradskih ustanova, zajednica i društava.

Dakako, svi su prijedlozi prihvaćeni sa 10 glasova vijećnika SDP-a i HDSSB-a, a vijećnici HDZ-a i HSP- a AS su prilikom glasovanja o razrješenju i imenovanju novih članova Odbora za izbor i imenovanja napustili vijećnicu. Nije izabran jedan član Odbora, što je većina u Gradskom vijeću „džentlmenski“prepustila HDZ-u i njegovim partnerima.

Po istom principu, sa 10 glasova protiv nije prihvaćen godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Nova Gradiška za 2014. godinu.

Gradonačelnik Željko Bigović nazvao je ponašanje oporbe političkom demagogijom, obmanjivanjem javnosti i predstavom za publiku, a dr. Dražen Oršulić, paralelnom vlašću i djelovanjem „iza leđa“, jer su jer su svi klubovi vijećnika, kako je kazao, imali priliku na koordinaciji uoči sjednice Vijeća staviti svoje primjedbe i prijedloge.

Nakon današnje sjednice Gradskog vijeća može se smatrati krajnje upitnom funkcioniranje gradske predstavničke i izvršne vlasti, osim ako se ne dese drastične promjene, koje su, kako sada stvari stoje, malo vjerojatne.

„Koalicija je tu – glasajte“ – kazao je gradonačelnik Željko Bigović, aludirajući na složnost u podizanju ruku vijećnika HDSSB-a i SDP-a.

Bilo kako bilo HDSSB i SDP doveli su u nezavidnu poziciju HDZ i izvršnu vlast. Ako se odnosi ne promijene, u što je teško vjerovati, i na slijedećim sjednicama Gradskog vijeća može se očekivati daljnja opstrukcija izvršne vlasi i gradonačelnika.

Related Post