Sjednica Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti i Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Nova Gradiška

1039 0

Usvojili izvješća o radu i  planove rada za  2022.g. te dogovorili  aktivnosti  za obilježavanje Svjetskog dana nepušenja i Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

NOVA GRADIŠKA, 31. ožujka 2022. – Članovi radnih tijela Gradonačelnika, Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti i Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Nova Gradiška,  jučer su u gradskoj vijećnici održali zajedničku sjednicu, na čijem su se dnevnom redu našla izvješća o radu u 2021.g., planovi rada za tekuću 2022.g. te pripreme za obilježavanje Svjetskog dana nepušenja i Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama. 

Predsjednica Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti Grada Nova Gradiška mr. spec. Ljiljana Lukačević, prof. sa zadovoljstvom je istaknula kako je Plan rada za 2021. godinu u potpunosti realiziran:

„Održane su tri radne sjednice; promotivnim štandovima i savjetovanjem građana u Gradskom parku obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga; provedeno istraživanje „Boje naših osjećaja u doba korone“ na uzorku 292 učenika gradskih osnovnih i srednjih škola; predavanjem o bolestima ovisnosti i prezentacijom lokalnog programa „Zdravlje i sigurnost mladih u doba korone“ obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja;  s ukupno  37 programskih aktivnosti (izložbe, edukacije, radionice, kvizovi, parlaonice, debatni turniri, okrugli stolovi, ankete,  tribine, dani otvorenih vrata, sportske i glazbene aktivnosti) obilježen Mjesec borbe protiv ovisnosti. Tijekom 2021. godine u odgojno-obrazovnim ustanovama, ustanovama zdravstvene i socijalne skrbi, policiji te kroz civilni sektor  realizirani su u lokalnoj zajednici preventivni i zaštitni programi,  edukacije i savjetovanja te programi  resocijalizacije ovisnika i liječenja bolesti ovisnosti.“ 

„I tijekom 2022.g. godine ćemo s ciljem prevencije ovisnosti organizirati aktivnosti koje afirmiraju zdrave stilove života i promiču organizirano i kvalitetno provođenje slobodnog vremena mladih te putem medija informirati i senzibilizirati javnost za problem ovisnosti kao vodeći javnozdravstveni problem. Spektar ovisničkog ponašanja se širi, već godinama ne pratimo samo ovisnosti o drogama, duhanu, alkoholu, kockanju,  već se programskim aktivnostima prilagođavamo suvremenim ovisnostima – o digitalnim tehnologijama, društvenim mrežama, online klađenju, hrani…Specifično, u odnosu na ranije godine, je u ovom kriznom vremenu pandemije COVID-19   pratiti  implikacije na dostupnost droga  i potražnju za sredstvima ovisnosti te sukladno detektiranim trendovima razvijati  učinkovite lokalne programe  borbe protiv ovisnosti, koristeći i umrežavajući sve dostupne resurse u lokalnoj zajednici“ – istaknula je predsjednica Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti Grada Nova Gradiška, govoreći o planovima za tekuću godinu.

Izvješće o radu Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Nova Gradiška za 2021, godinu podnio je predsjednik Marko Ćosić, mag.cin.:

-“Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Nova Gradiška, kao Radno tijelo Gradonačelnika,  održalo je u protekloj godini jednu radnu sjednicu, nastavljeno je provođenje preventivnog  programa krađe bicakala – izrađene nove registracijske oznake u suradnji sa Policijskom postajom Nova Gradiška, kupljene dvije kamere za nadzor gradskih predškolskih ustanova te ostvarena suradnja s Koordinacijskim tijelo za prevenciju ovisnosti. Ciljevi  Vijeća za prevenciju kriminaliteta i u tekućoj 2022.g. su  preventivnim aktivnostima utjecati na smanjenje kriminaliteta i osjećaja nesigurnosti kod građana te senzibilizirati  javnost za potrebu uključivanja svih institucija, organizacija i građana u postizanju sigurnosti zajednice.“

Članovi radnih tijela Gradonačelnika u nastavku sjednice započeli su s pripremama za obilježavanje Svjetskog dana nepušenja-31. svibnja i Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama – 26. lipnja. 

Related Post