SKUPŠTINA TURISTIČKE ZAJEDNICE: S razlogom se mogu pohvaliti aktivnostima u 2016. godini

979 0

NOVA GRADIŠKA – Skupština Turističke zajednice grada Nova Gradiška  na  jučerašnjoj je sjednici, održanoj pod predsjedanjem  Brune Horvata, jednoglasno usvojila  izvješće o radu i financijsko  izvješće  za 2016. godinu,  te druga izvješća. Nezadovoljni odnosom Turističke zajednice brodsko-posavske županije  novogradiški turistički djelatnici će  pismenim putem zatražiti objašnjenje  od  njenog predsjednika.

Turistička zajednica se ima s čime pohvaliti. Ostvareni su  prihodi  s kojima su se  mogle organizirati brojne manifestacije  po kojima je  Nova Gradiška postala prepoznatljiva, uvedeno je više reda u evidentiranju broja noćenja, pa je tako u odnosu na 2015. godinu   broj noćenja  porastao za 30 posto.

Direktorica Dinka Matijević obrazložila je Izvješće o radu  i ostvarene prihode u 2016. godini   u  iznosu od 881.644 kuna  naglasivši pritom  da je Grad Nova Gradiška  doznačio 520.000 kuna  što je 59 posto ukupnog prihoda.

-Boravišna pristojba i turistička članarina čini samo 20 posto prihoda što su skromna sredstva i da nije potpore Grada Nova Gradiška  Turistička zajednica ne bi mogla funkcionirati.Ostali prihodi su ostvareni zahvaljujući  trudu uposlenika,  pisanju projekata  i javljanja na natječaje Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma – kazala je Dinka Matijević.

Izdvojila je  u 2016. godini povećanje  broja noćenja  na području grada  koje je u odnosu na 2015. godinu porasla za  gotovo 30 posto.  Smatra da je  rezultat sustava e-VISITORA, novog sustava prijave i odjave turista, ali i napora koje su ulagali članovi Turističkog vijeća da se uvede red  jer  je bilo slučajeva da gosti nisu uredno registrirani i prijavljivani.  Broj noćenja  povećan je zahvaljujući i nizu događanja   u protekloj godini, a na šest velikih manifestacija  bilo je više od 20.000 posjetitelja.  Tu je na prvom mjestu Novogradiško glazbeno ljeto, a potom aktivnosti na Ljetnoj pozornici, Advent u našem gradu i Festival kave i kolača

-Izdvojila bih potpore  iz Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice. Na prvom mjestu  je projekt šetnice „Novogradiških zanimljivosti“. Radi se o šetnici uz potok Šumetlicu. U prvoj fazi realizacije je  samo 548 metara  i  ona ide  u daljnju izgradnju sve do mosta u Ulici Zrinskih.  Tada  će dobiti svoju formu i smisao  ali i popratne sadržaje.  Šetnica je ideja Turističke zajednice,  građevinski dio smo uspjeli realizirati uz pomoć Grada  i Hrvatskih voda.  Sada je u fazi opremanje  klupama i koševima za smeće. Pošto smo je nazvali Šetnica novogradiških zanimljivosti nabavili smo velike info-vitrine  u kojima će biti opisane zanimljive  činjenice iz novogradiške povijesti i sadašnjosti, znamenite ličnosti i druge znamenitosti.  Krajem travnja će sve biti postavljeno i šetnica će dobiti planirane sadržaje i svoj pravi izgled  – kazala je direktorica Dinka Matijević.

-Financijsko izvješće za 2016. godinu je pohvalno za stručne službe. Značajno je da Grad Nova Gradiška  ozbiljno, odgovorno i transparentno  stoji iza svoju Turističku zajednicu, što se vidi da u strukturi prihoda  jer 59 posto čini prihod Grada.  Analizirajući noćenja, kojih je  u   2011. godine  bilo 11.800 ,  vidjeli smo da smo dvije godine za redom imali  pad  od 1200 -1300 noćenja. Odlukom Skupštine i Turističkog vijeća smo išli ka državnim institucijama   i inspekcijama kako bi se utvrdili što se  tu događa  i zašto su se noćenja smanjila za 25 posto. Sada se, uz  nove smještajne kapacitete,  broj noćenja povećao što znači da su Turističko vijeće  i Skupština dobro radili- kazao je Bruno Horvat.

Požalio se na odnos Turističke zajednice brodsko-posavske županije  prema tri novogradiška predstavnika  u njenoj Skupštini.

-Nisam zadovoljni odnosom, ne dobivam pozive  ili ako dođu onda dođu nakon što je Skupština održana. Nemamo uvide u stanje i njen rad, a pogotovo nas u oči bode stavka da  od Turističke zajednice brodsko-posavske županije  nismo dobili  nikakva sredstava. Ove godine nisam dobio ni jedan poziv za Skupštinu i ne znam p što se tamo događa.  Predlažem da se uputi službeni dopis ispred  Skupštine  TZ Nova Gradiška sa zamolbom, a to je i zakonska obveza,  da se članovi Skupštine TZ BPŽ iz redova TZ Nova Gradiška  dobivaju pozive.  Naše pravo je i obveza da se izborimo za  sredstva koja nam po zakonu pripadaju jer dio članarine i boravišne pristojbe  odlazi u  županijsku  TZ – kazao je Bruno Horvat.  Zlatica Pristaš  je potvrdila  njegove navode i kazala da ju je  predsjednik zvao u 9 sati  i pitao da li može doći  na sjednicu u 10  sati. Prijedlog je jednoglasno prihvaćen.

Related Post

Ukrao invalidska kolica

Autor - 11/02/2019 0
SLAVONSKI BROD, 11. veljače 2019. – U Operativno komunikacijskom centru Policijske uprave brodsko-posavske, zaprimljena je dojava o krađi invalidskih kolica,…

PROGNANIČKO NASELJE KOVAČEVAC

Autor - 13/09/2016 0
Na rubu grada, u prognaničkim kućicama, osim prognanika koji čekaju rješenje svojih statusa, žive i domicilne obielji slabijeg imovinskog stanja,…

DR. RAKAS-VUJČIĆ POTPISALA OSTAVKU

Autor - 31/08/2012 0
Danas prije podne proslijeđeno nam je iz ureda gradonačelnika pismena ostavka zamjenice gradonačelnika za društvene djelatnosti dr. Ljepše Rakas-Vujčić. U…