Skupština Udruge udomitelja „Leptirić“ : Sve je manje udomitelja

1719 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 14. listopada 2018. – Sinoć je u „Slavonskom biseru“ održana izvještajno Skupština Udruge udomitelja djece Brodsko-posavske županije „Leptirić“ Nova Gradiška. Pod predsjedanjem Boje Gazibarić Skupština je prihvatila izvješća o radu za 2017. godinu.

Skupština je održana u nazočnosti zamjenice gradonačelnika Ivane Trupina, Branka Medunića, ravnatelja Centra za socijalnu skrb, Mije Matoševića, ravnatelja Industrijsko-obrtničke škole, Zdravke Španić-Kekez, predstavnice Udruge „Prevencija“ s kojom Udruga udomitelja zajedno provodi jedan projekt.

Izvješće o radu i plan rada podnijela je predsjednica Katarina Bojšić.

Udruga udomitelja djece Brodsko-posavske županije „Leptirić“ je dobila podršku i pohvale za dosadašnji rad. I u narodnoj godini će održavati tematske sastanke udomitelja, roditelja, skrbnika i stručnjaka (psihijatara, psihologa, defektologa, socijalnih radnika, pravnika) u cilju što veće informiranosti o problematici vezanoj za odgoj i uvođenje u život, te upoznavanje. Isto tako će se pratiti zakonski propisi za ostvarivanje prava za određene kategorije korisnika za vrijeme i nakon prestanka prava na status udomljene osobe. Isto tako žele organiziranjem sastanaka, najmanje dva puta godišnje, sa predstavnicima nadležnog ministarstava i Centra za socijalnu skrb radi iznošenja i bržeg rješavanja problema koji se javljaju. Nije uredu, kazala je Katarina Bojšić, da se kada dođe problema sa štićenikom odmah propituju udomitelji i traži gdje su oni pogriješili.

Ivana Trupina, Branko Medunić i Mijo Matošević dali su potporu radu Udruge, ali i naglasili nužnost svih aktera u zbrinjavanju djece u udomiteljske obitelji da se djeci, među kojima su i djeca s teškoćama, pruži što kvalitetnija skrb i stavi do znanja da su i oni vrijedni članovi naše zajednice. Ljubica Sedlaček se, kao udomiteljica i zamjenica predsjednice, založila za organiziranje zajedničkih druženja djece i udomitelja uz organiziranje raznih sadržaje. Okupljanja su potrebna i udomiteljima radi razmjene iskustava. Za to je međutim potreban i novac kojeg Udruga „Leptirić“ nema, jer je u prošloj godini, naprimjer, raspolagala sa samo 11.000 kuna.

Bilo je govora o sve prisutnijem problemu nedostatka udomitelja. Udomitelji koji su u novogradiškom kraju pokrenuli udomiteljstvo i bili za primjer drugima u Hrvatskoj se više, zbog zakonske dobne granice od 65 godina, ne mogu baviti udomiteljstvom, a rijetki mlađi ljudi i obitelji pokazuju zainteresiranost za udomiteljstvo. Katarina Bojšić predlaže da se pokrene inicijativa da se i starijim udomiteljima, ako su to u stanju, udomljavanje i hitne smještaje kako je to regulirano u Europi.

Related Post