SKUPŠTINA OGRANKA MATICE HRVATSKE

1408 0

NOVA GRADIŠKA, 2. ožujka 2012. – Na sinoć održanoj izvještajno-izbornoj skupštini Ogranka Matice hrvatske Nova Gradiška za predsjednika je ponovo izabran prof. Josip Ostić, a za zamjenika dr. Dražen Oršulić. Tajnik je prof. Igor

Pahljina. Uz njih, za ostale članove Predsjedništva izabrani su prof. Vjekoslava Bagarić, inž. Tomislav Marušić, dipl. inž. Miroslav Prpić i prof. Morana Plavac.

 

Za članove Nadzornog odbora izabrani su Miroslav Domazetović, Zvonko Kraljić i Davor Slišurić.

Skupština je održana pod predsjedanjem Davora Slišurića, a u nazočnosti potpredsjednika Matice hrvatske Stjepana Sučića i koordinatora za ogranke Antuna Petrovića, te zamjenice gradonačelnika dr. Ljepše Rakas-Vujčić. Prihvaćena su izvješća o radu i financijskom poslovanju i usvojen plan rada za naredno razdoblje. Kako je istaknula prof. Nada Peleh-Serenčeš, Ogranak Matice hrvatske Nova Gradiška, uz skromna sredstva, realizirao je brojne aktivnosti vrijedne pohvale, a temeljene na programu i ciljevima.

Ogranak je, dakle, u proteklom, periodu ispunio svoju zadaću i bio čuvar kulturne baštine, hrvatskog jezika i drugih kulturnih vrijednosti, a u isto vrijeme dao šansu mladim ljudima, učenicima i umjetnicima da se iskažu. Realizirajući svoj program Ogranak je postigao svoju svrhu što je pohvalila i zamjenica gradonačelnika dr. Ljepša Rakas-Vujčić.

– Iza vas su djela, iza vas je kulturna publika, iza vas su knjige i Godišnjak, kulturni i prosvjetni rad. Neću zaboraviti dolaske učenika novogradiške Gimnazije u Zagreb i na koji način su sa svojim profesorima s najvećim poštovanjem dolazili u naš glavni grad dajući mu kulturu, oduševljenje i ljubav. U ovoj godini obilježavamo 170 godina Matice hrvatske.

Predložio bi da budemo raspoloženi za proučavanja, promišljanja i za veoma praktične stvari.

Na primjer, ovaj grad ukrasiti jednim starim ormarom i nakititi ga s 200 -300 najvrjednijih knjiga Matice hrvatske. Ne treba samo misliti što trebamo dobiti od našega grada, već i što ćemo njemu dati. Onaj grad koji ima pisane kronike i pisanu povijest traži i dalje graditelje, poštovatelje i one koji će baštinu čuvati. Puno je lakše nešto osnovati nego održati…

Naš narod i ogranke Maticu hrvatske čekaju najveće moguće zadaće nego što smo ih ikad imali. Na ovoj skupštini se mora čuti ime Okučana, Davora, Bogićevaca, Rešetara, Vrbove i drugih mjesta. Kao što se Zagreb mora brinuti za okolna mjesta, tako se i vi morate brinuti za okolna mjesta. Mi se moramo brinuti za cjelinu Hrvatske… – kazao je, uz ostalo, Stjepan Sučić.

Related Post

ŠPORTSKA UDRUGA GLUHIH

Autor - 06/09/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 6. rujna 2013. – Športska udruga gluhih Nova Gradiška započela je početkom lipnja s provođenjem projekta ”Učinimo bolje”…