„ŠOKAC I ŠOKICA“ – radionica slikanja muške i ženske slavonske narodne nošnje održana u Narodnoj knjižnici i čitaonici „Grigor Vitez“ Gornji Bogićevci

1823 0

GORNJI BOGIĆEVCI – U Mjesecu hrvatske knjige Narodna knjižnica i čitaonica „Grigor Vitez“ Gornji Bogićevciorganizirala je i održalakreativno-likovnu radionicu pod simboličnim nazivom:

„ŠOKAC I ŠOKICA“ – izrada odnosno slikanje ženske i muške slavonske narodne nošnje s učenicima PŠ „Gornji Bogićevci“ i PŠ „Smrtić“ dana 25.10.2018. godine. Kako je 2018. godine proglašena Europskom godinom kulturne baštine, tako je naša knjižnica i knjižničarka upravo kroz ovu radionicu pokušala približiti učenicima vrijednosti i tradicije koje imamo i koje pripadaju našoj hrvatskoj kulturi.

Učenici od 1.-4. r. i njihove učiteljice prvo suposjetlii žene koje rade na javnim radovima u Općini Gornji Bogićevci na programu „Kulturna baština“ i pogledali vrijedne ručne radove, nošnje i unikate koje su izradile.

Potom su u knjižnici prišli izradi narodne nošnje – tehnikom slikanja ( 1. i 2. razredi slikali su mušku narodnu nošnju, a učenici 3. i 4. razreda žensku narodnu nošnju.

I tako su kroz radionicu njegovali i sačuvali naše stare običaje od zaborava jer glavna tema ovogodišnjega Mjeseca hrvatske knjige jest upravo kulturna baština točnije „Baš baština“ .

Djeca su tako još jednom pokazala svoju veliku kreativnost i zainteresiranost za ovakav način izražavanja i druženja. Naslikali prekrasne ženske i muške narodne nošnje koje krase prostor naše knjižnice. Na kraju se zasladili bombončićima i keksićima. (Voditeljica knjižnice: Jasminka Klarić)

Related Post