Spomendan bl. Jule Ivanišević i Drinskih mučenica

2013 0

Autor Višnja Mikić

STARO PETROVO SELO – U župnoj crkvi sv Antuna Padovanskog u Starom Petrovom Selu, u kojoj je krštena bl Jula Ivanišević, redovnica Družbe Kćeri Božje ljubavi, blaženica, jedna od Drinskih mučenica- i ove godine je svečano obilježen dan mučeničke smrti Drinskih mučenica, 15. prosinac.

Za taj dan vjernici staropetrovoselske župe i Godinjaka, rodnog mjesta bl Jule, kao i ranijih godina pripravljali su se pobožnostima od25. studenog, zemaljskog rođendana bl Jule do 15. prosinca, rođendana blaženica za nebo. Uz dnevne pobožnosti, u Godinjaku su povremeno slavljene i mise, a slavili su ih uglavnom svećenici rodom iz staropetrovoselske župe i iz Novokapelačkog dekanata.

Na samu obljetnicu smrti mučenica i blaženica, euharistiju je slaviopreč. Antun Ćorković, dekan Pleterničkog dekanata, pleternički župnik i rektor svetišta Gospe od suza, u koncelebraciji s preč Goranom Mitrovićem, dekanom Novokapelačkog dekanata i Ivanom Nikolićem, staropetrovoselskim župnikom. Svečanosti su bile nazočne i redovnice Družbe Kćeri Božje ljubavi iz Zagreba i Pleternice.

U svojoj homiliji, Ćorković je, među ostalim, naglasio kako nam ljudi danas mogu nešto oteti, ukrasti, mogu nam ubiti tijelo, ali ondje, gdje postoji jaka vjera – nema straha. To su posvjedočile i Drinske mučenice koje su krenule na svoj križni put od Pala prema Goraždu. Po snijegu i hladnoći, grijala ih je snažna vjera i sestrinska ljubav njihove majke – sestre Jule, koja ih je u kritičnom trenutku uz poklik „Sestre, za mnom“ potaknula izdržati do kraja, ostati vjeran vrijednostima za koje se isplatilo trpjeti – nebeskom zaručniku i redovničkim zavjetima. Drinske mučenice šalju poruku izvječnosti, da i mi danas cijenimo dostojanstvo svakog čovjeka i vrijednosti koje nam možda može uzeti sadašnjost, ali nikada vječnost. One su vjerovale Isusu i u njegove ruke položile svoje živote. Dok je svijeta i Crkve, sestre će zboriti o vrijednostima koje nikada neće biti uništene. Ćorković je kazao kako je važno i u ovo, predblagdansko vrijeme, vratiti se Bogu,obitelji i svemu onom što nam je Bog utisnuo u dušu. Pozvao je na molitvu Drinskim mučenicama da svojim zagovorom pomognu i nama vrjednovati ono za što su one položile svoje živote: za veliku istinu koja progovara i ovih dana iz betlehemskih jaslica, za svjetlost neugasivu, za ljubav Božju, neuništivu koja nas treba nositi sada i do vječnosti.

Na obljetnicu mučeničke smrti sestara, tradicionalno je stigla i grupa hodočasnika – pješaka iz novogradiške župe Kraljice svete krunice. Prije mise, one su, zajedno sa časnim sestrama iz Zagreba i Pleternice predmolile krunicu, žalosna otajstva, uz meditacije.

Poslije mise, vjernici su ostali u molitvi pred slikom bl Jule Ivanišević, traželi njezin zagovor za osobne nakane, za svoju župu i biskupiju.

Related Post