“SRCE KORNATSKO” i u Novoj Gradiški

1875 0

Autor Ivanka Herceg

NOVA GRADIŠKA, 28. kolovoza 20¸67. – Jučer je obilježena 10. obljetnica kornatske tragedije, a u organizaciji DVD-a Vodice, malonogometnog kluba “Heroji 2007.” Vodice i Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije. Središnja proslava za Brodsko-posavsku županiju bila je ove godine u Novoj Gradiški i domaćin je bio DVD NG te Vatrogasna zajednica grada, suorganizator Županijska vatrogasna zajendica Brodsko-posavske županije. Od 17 do 22 sata na štandu na središnjem gradskom trgu tom prigodom su prikupljane donacije u ime udruge “Krijesnica”, a za pomoć u obnovi rehabilitacijskog centra za djecu s malignim oboljenjima i njihove obitelji. Sve se odvijalo uz prigodnu glazbu, a za donacije od 20 kuna građani su dobili po jedan balon punjen helijem i zajedno ih u 22 sata pustili u zrak uz brojne vatrogasce iz Nove Gradiške i okolnih mjesta. Okupljenima se zahvalio u ime domaćina I organizatora Dejan Lekić tajnik DVD-a Nova Gradiška te podsjetio na najveću tragediju u vatrogastvu u hrvatskoj povijesti. Tom prigodom istaknuo je, među ostalim, kako je veliki odaziv građana uz vatrogasce dokaz kako se njihovo zanimanje ipak poštuje, kao I uspomena na kornatske heroje, a to su: Ivica Crvelin (52), Ante Crvelin (23), Tomislav Crvelin (23), Gabrijel Skočić (19), Marko Stančić (17), Hrvoje Strikoman (19), Josip Lučić (19), Marinko Knežević (52), Karlo Ševerdija (17), Dinko Klarić (33), Ante Juričev Mikulin (19) i Ivan Marinović (37).

Jedini preživjeli je Frane Lučić (24) iz DVD-a Tisno.

Obratio se velikom broju okupljenih I Stjepan Županić, zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije, zahvalio na odazivu I dostojanstevnom obilježavanju 10. obljetnice ove tragedije, poslije koje u vatrogastvu ništa više nije isto. Naglasio je kako I ovaj dolazak građana I vatrogasaca iz svih mjesta govori o jednom zajedništvu I poštovanju. – Nama je svaki život važan I svet I upravo zato smo se spremnmo odazvali I ovoj akciji za Udrugu “Krijesnica”, naglasio nam je, među ostalim, Stjepan Županić.

Svima je zahvalila u ime grada Ivana Trupina zamjenica gradonačelnika te istakla kako Nova Gradiška I njezini građani duboko suosjećaju s obiteljima tragično nastradalih kornatskih heroja. Među građanima I vatrogascimna pokloniti su se došli žrtvi kornatskih heroja I gradonačelnik Nove Gradiške, kao I mnogi gradski vijećnici.

Točno u 22 sata I vatrogasci I građani, mlado I staro zajedno su u zrak pustili balone kao simboličan znak sjećanja na 12 poginulih vatrogasaca na Kornatima tog kobnog 30. kolovoza 2007. godine.

Related Post