STEČAJ U KLASU – Radnici opet ostaju bez zarađenih plaća

1397 0

Sindikat PPDIV-a podnosi kaznene prijave protiv Uprave i Nadzornog odbora „Klasa“

 NOVA GARDIŠKA, 7. lipanj, 2010. – Kao što je to bio slučaj i u drugim novogradiškim tvrtkama u stečaju će i radnici Klasa vjerojatno ostati bez zarađenih plaća i namirenja ostalih prava iz radnog odnosa. Kako kaže Dalibor Matić, povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i

 duhanskoj industriji i vodoprivredi, za naplatu radničkih potraživanja koja ukupno iznose 5,5 milijkuna kuna, male su šanse. -Smatram da radnici nemaju šansu naplatiti bruto plaće, troškove prijevoza, regres za godišnji odmor, jubilatne nagrade, otpremnine i ostala potraživanja ako se „Klasu“ ne vrati dio imovine i ne pobiju štetni ugovori jer se nije mogla prodavati u vrijeme blokade računa. Iz tog razloga podnosimo kaznene prijave protiv kompletne Uprave i Nadzornog odbora – kaže Matić.  

Ukupna potraživanja Klasovih vjerovnika iznose 261,4 milijuna kuna, u stečaju se ne nastavlja djelatnosat. Prema prijedlogu stečajnog upravitelja Predraga Filajdića i zaključku Skupštine vjerovnika pobijati će se ugovori o prodaji imovine na štetu svih vjerovnika u vrijeme blokade računa i prezaduženosti „Klasa“. Sudski vještak će procijeniti svu imovinu koju će stečajni upravitelj prodati.

 – U „Klasu“ se trenutno ništa ne događa. Prošlo je izvještajno-ispitno ročište. Odbor vjerovnika još nije počeo raditi po izvještaju stečajnog upravitelja. Sindikat kao predlagatelj stečaja na ovaj način nastoji ubrzati proces da se stečaj riješi, bez obzira na likvidaciju, na potraživanja radnika i drugih vjerovnika. Iz izvještajnog ročišta se vidi da drugi vjerovnici nisu toliko „vrući“ da se nešto napravi i ospore ugovori sklapani za vrijeme blokade računa, kada je prodavana imovina koja se nije smjela prodati. Stečajna masa je sada vrlo diskutabilna, jer postoji puno razlučnih vjerovnika, a iz izvještaja se ne vidi tko je prvi, tko drugi i tko koliko naplaćuje. Porezne uprave je trebala reagirati prije devet godina kada su se prestao plaćati porez i doprionosi tako da devet godina nije plaćano mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Sve to potražuje država. Radnici će ostati zakinuti jer se mijenjao zakon o otpremninama, a nisu imali ni kvalitetan kolektivni ugovor. Ugovori o radu su bili napravljeni tako da radnik nezna koliko je njegovo potraživanje. Smatramo da stečajni upravitelj nije napravio tablice dobro jer nije zadnje tri godine izračunavao u bruto iznosima tako da ovih 11 radnika predlagatelja stečaja traži da se naprave nove tablice potraživanja u bruto iznosima. Grupa radnika koju predvodi stožer za obranu radnih mjesta je prihvatio takve tablice pa je to prošlo, a prihvatila je to i Porezna uprava. U PPDIV-u smatramo da radnici nemaju šansu naplatiti svoja potraživanja, a ko se ne vrati imovina koju se nije smjelo prodati. Iz tog razloga podnosimo kaznene prijave protiv ljudi koji su bili na čelu „Klasa“ – kaže Orešković.  

Related Post

INDUSTRIJSKI PARK NOVA GRADIŠKA

Autor - 27/09/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 26. rujan 2012. – Konferencija povodom završetka projekta tehničke pomoći IPA IIIc ˝Potpora učinkovitoj provedbi sheme dodjele bespovratnih…