STEČAJNI POSATUPAK NAD OBRTNIČKO-KREDITNOM UNIJOM NOVA GRADIŠKA

1072 0

SLAVONSKI BROD / NOVA GRADIŠKA, 4. siječanj 2016. – U tijeku je stečajni postupak nad Obrtničko-kreditnom unijom Nova Gradiška, koja je bila slijednik Obrtničko štedno-kreditne zadruge Nova Gradiška osnovane 1932. godine.

 

Bila je to jedna je od najstarijih štedno-kreditnih zadruga u Hrvatskoj. Iako je u svojoj povijesti dužoj od 80 godina mijenjala naziv, ono što ju je činilo specifičnom bila je briga za obrtništvo i građane Nove Gradiške pa i šire.

Niz okolnosti, među kojima su propusti u poslovanju i upravljanju, te krediti koji su davani novogradiškim obrtnicima, čini se bez pokrića i vjerodostojnih jamstava doveli su Obrtničku kreditnu uniju Nova Gradiška do likvidacije. Nestala je tako pouzdana financijska institucija koja je bila primjer uspješne suradnje s novogradiškim obrtnicima i manjim poduzetnicima, godinama je, isto tako, bila pouzdana financijska potpora ostalim građanima.

U tijeku su brojni sudski postupci u kojima Obrtnička kreditna unija u stečaju dokazuje svoja potraživanja, ali i postupci vjerovnika.Neki dužnici osporavaju da sa su primili isplatu kredita pa se na sudu isplatnicom s njihovim potpisom to dokazuje.

Na dijelu nekretnina su se uspjeli upisati razlučni vjerovnici iz Starog Petrovog Sela i Nove Gradiške, koji su svoju ušteđevinu zarađenu u Njemačkoj i Norveškoj uložili u Uniju uz primamljivu mjesečnu kamatu od dva posto. Prodajom tih nekretnina imaju mogućnost namiriti barem dio svojih potraživanja.

Nekretnine koje nisu opterećene razlučnim pravima bit će prema odluci Skupštine vjerovnika nakon procjene prodane javnim prikupljanjem najpovoljnijih ponuda.

 

Zanimljiv dio stečajne mase čine potraživanja prema fizičkim osobama odnosno novogradiškim obrtnicima. Po osnovu kredita koje su podigli (glavnice i kamata) potraživanja Obrtničko kreditne unija na dan otvaranja stečajnog postupka iznosila 6.790.570 kuna.

Do 30. studenog 2015. godine naplaćeno je svega 838.220,00 kuna.

Stečajna upraviteljica Alma Opačak procjenjuje se da je više od 55 posto potraživanja nenaplativo. Kao razloge navodi zastaru, nedostatak vjerodostojne dokumentacije koja bi u dovoljnoj mjeri omogućavala vođenje sudskih postupaka protiv dužnika. Radi se i o fizičkim osobama, odnosno obrtnicima koji su zatvorili obrte i nemaju prihoda niti imovine, a osiguranje povratka kredita nije osigurano kvalitetnim osiguranjem, odnosno likvidnim jamcima. Dio obrtnika je umro, a ostavinska masa nije dostatna za namirenje duga i plaćanje od strane nasljednika.

Related Post