Stručni trening “Održivo upravljanje energijom” održan u okviru projekta BIOSOL

1280 0

Izgradnjom fotonaponske elektrane od pola megavata i zamjenom klasične led rasvjetom Nova Gradiška bi za otprilike godinu i pol dana trebala biti energetski neovisan grad
Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 9.  ožujka 2020. – Od 26. do 28. veljače, u okviru projekta BIOSOL, u Šapcu je  održana je edukacija  na temu „Održivo upravljanje energijom. Na edukaciji  održanoj u Centru za stručno  obrazovanje – trening  centru Grada Šapca sudjelovalo je  po 15 predstavnika Nove Gradiške i Šapca.

Specifični ciljevi  projekta  BIOSOL  odnose se na povećanje infrastrukturnih kapaciteta  za proizvodnju energije  iz obnovljivih izvora, te  upoznavanje javnosti  o drugih ciljanih skupina  sa društveno-ekonomskim koristima  energetske efikasnosti  i upotrebe obnovljivih  izvora energije, te  praktičnosti primjene mjera za  unapređenje energetske  efikasnosti.

Glavni cilj ove edukacije, koji je provodila prof. Vikica Lukić (OKT Consulting) bio je podrška  povećanoj upotrebi održive energije i energetskoj efikasnosti u prekograničnom području.

Edukacija je obuhvatila slijedeće teme: energetska rješenja budućnosti,  primjena i mogućnosti obnovljivih izvora energije  u javnim zgradama, poljoprivredi, industriji i gospodarstvu općenito, i prednosti i mogućnosti  koje se ne smiju propustiti u implementaciji pametnih sustava upravljanja energijom.

Podsjetimo. Nova Gradiška i Šabac u zajedničkom projektu  međugranične suradnje BIOSOL, koji  je među 110 projekta  ocijenjen  najboljim, dobili su  po 840.000 eura. Sporazum  o suradnji potpisali su 12. studenog  prošle  godine    gradonačelnici Nove Gradiške Vinko Grgić  i Šapca Nebojša Zelenović.

    Projekt   se treba realizirati  u roku od 36 mjeseci  u Industrijskoj zoni  gdje će se  izgraditi fotonaponska elektrana od pola megavata koja će osigurati  energiju za   Tehnološki inkubator i druge korisnike. Dodajmo da  se   klasična  rasvjeta u gradu zamijeniti  modernom led rasvjetom i  time   uštedjeti preko 70 posto električne energije. Gradonačelnik Vinko Grgić očekuje da će se iz   fotonaponske elektrane  namiriti preostalih 30 posto  električne  energiju pa će za otprilike godinu i pol dana Nova Gradiška biti  energetski neovisan grad.

Related Post

PROJEKT EUROPSKE UNIJE

Autor - 19/03/2013 0
25 nositelja projekta iz novogradiške i brodske Industrijsko-obrtničke škole, Industrijskog parka Nova Gradiška i brodske ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje…